Microeconomie

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

I.Introducere in stiinta economiei
II.Forme de organizare si functionare a economiei
Sociale
III.Teoria consumatorului
IV.Teoria cererii
V.Teoria productiei si a costurilor
VI.Piete,concurenta,preturi
VII.Teoria distributiei

Extras din curs:

Cursul I

Introducere in stiinta economiei

Evolutia ideilor economice de-a lungul timpului

Inca din cele mai vechi timpuri,omul s-a preocupat de studierea problemelor economice.Idei privind agricultura, comertul , mestesugurile ,bani , au aparut si s-au dezvoltat in Orientul Antic (India, China ,Egipt , Babilon) dar cea mai mare stralucire au dat-o reprezentanti Greciei Antice (Xenofon, Platon, Aristotel).

Xenofon (430-355 i.Hr.)

A contribuit la progresul stiintei economiei prin lucrarile „Economicul” , „Despre venituri”. In aceste lucrari evidentiaza rolul agriculturii, comertului, mestesugurilor. A dezvoltat idei privind definirea economiei ca stiinta, definirea economica a bunurilor, diviziunea sociala a muncii. A analizat comertul, munca si a sesizat doua functii ale banilor , respectiv de echivalent de circulatie si tezaurizare.

Planton (427-347 i.Hr.)

Lucrarile sale de referinta sunt „Statul- republica” , „Legile”.A analizat din punct de vedere conceptul proprietatea, diviziunea sociala a muncii, opozitia dintre economia naturala si sconomia de schimb, functiile banilor.A evidentiat diferenta dintre bani cu valoare intriseca si bani semne de valoare.Dintre moneda cu circulatie interna si cea internationala.

Aristotel (384- 322i.Hr)

Cea mai reprezentanta figura a literaturii economice din Antichitate.Lucrarile de referinta sunt „Politica” si „Etica nicomahica”. A pus in valoare in mod corect delimitarea dintre econmia domestica (naturala) intemeiata pe necesitate,agonisire naturala si hrematistica (economia de schimb) intemeiata pe schimb, urmarind acumularea infinita a bogatiei sub forma de bani.A dezvoltat idei privind natura schimbului, comertului si banilor.Lui ii apartineidea ca bani sunt produsul schimbului de marfuri.De asemenea a legat aparitia comertului de cea a monedei,a evidentiat rolul banilor si a explicat functiile de mijloc de circulatie si de masura a valorii.Aristotel a pus bazele teoriei valorii sesizand dubla calitate a marfii,de valoare,deintrebuintare si de valoare de schimb.A observat ca pretul nu este decat o forma de manifestare a valorii de schimb.

Gandirea economica antica a construit suport de inspirartie pentru teoreticieni si practicienii care i-au urmat.

O buna bucata de vreme,respectiv,in perioada Evului Mediu ( V- XV d.Hr.), gandirea economica a fost relativ sterila; ideile economice au fost marcate de spiritul religios crestin, de scolastica medievala ( scolastica = sistem filozofic caracterizat prin rationamente abstracte ignorand practica). Cu toate acestea in acesta perioada s-au remarcat prin idei economice Toma D’Aquino, Thomas Munzer,John Ball.

Mercantirismul

Intre secolele XVI-XVIII, gandirea economica a fost marcata de spiritul mercantirist al epocii reprezentat din punct de vedere teoretic de William Stanfford, Thomas Mun Antoine de Montchrétien,J. B. Colbert,Botero,Ortiz,Olivarez,Senna.

Mercantirismul s-a manifestat in trei forme:

- Bullionism (bullion-lingou) – Spania

- Industrialismul –Franta

- Comercialismul – Anglia

Mercantirismul sustinea castigul interesat identificat bogatia cu metalele pretioase aur si argint; limita sfera producerii si sporirii bogatiei la comert, in principal comertul exterior si sustinea necesitatea interventiei statului in viata economica in scopul activizarii balantei comerciale si monetare.Dincolo de erorile pe care le au facut pe plan conceptual ,mercantiristi raman peste timp ca fiind cei care si-au inscris numele pe prima lucrare de economie politica si anume „Tratat de economie politica” Antoine de Montchrétien.

Fiziocratismul ( fizios-natura;cratos-domnie)

William Petty ( 1623-1687)

A facut tranzitia intre curentul de gandire mercatirism si fizio-cratism.Lucrarea sa de referinta este „Aritmetica politica” (1691). Petty a mutat centrul de analiza din sfera schimbului a metalelor pretioase in sfera productiei.El a observat ca munca se afla la originea si in substanta valorii marfurilor.A pus bazele teoriei rentei ,pretului pamantului,dobanzii acordand atentie sporita populatiei active in producerea avutiei sociale.El a observat si evidentiat legatura intre diviziunea sociala a muncii, productivitatea muncii,bogatie.

Fiziocratismul este prima reprezentare a gandirii economice clasice.Principalii reprezentanti ai fiziocratismului sunt François Quernay, A. R. J. Turgot.

François Quernay a scris lucrarea de referinta „Tablou economic” (1758)

A.R.J. Turgot a scris „Reflexiuni asupra formarii si distribuirii bogatiilor”(1766).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microeconomie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
3 947 cuvinte
Nr caractere:
25 216 caractere
Marime:
32.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!