Previzualizare curs:

Extras din curs:

Principalele etape

1. Evoluţia marketingului şi dezvoltarea sa conceptuală

2. Conţinutul şi implicaţiile marketingului în cadrul întreprinderii

3. Funcţiile marketingului

1.1. Evoluţia marketingului şi dezvoltarea sa conceptuală

În prezent, marketingul reprezintă un sistem de operaţiuni, variabile şi orientări esenţiale pentru desfăşurarea activităţii oricărei întreprinderi. Această realitate este susţinută de stabilirea condiţiilor necesare: cunoaşterea consumatorilor, raportarea faţă de comportamentul de cumpărare şi consum al acestora, adaptarea la mediul extern, obţinerea eficienţei economice prin receptivitate, cercetare şi viziune globală asupra succesiunii de activităţi orientate către consumator.

1.1.1. Apariţia marketingului în activitatea economică

Noţiunea de marketing, produs al secolului XX, este de origine anglo-saxonă, derivând din participiul verbului “to market” (a desfăşura acte de comerţ). Termen apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, îşi datorează evoluţia remarcabilă, teoretică şi practică, sistemului economic în care a luat naştere şi dezvoltării acestuia.

Prin orientarea activităţii întreprinderii printr-o viziune de marketing modern, se creează premisele atingerii unor performanţe de calitate, de responsabilizare adecvată a resurselor umane implicate, de asemenea este utilă respectarea unor cerinţe ale planificării strategice, ale organizării, controlului, pe ansamblu ale managementului procesului de dezvoltare a întreprinderii. Baza instrumentală a marketingului pune la dispoziţia decidenţilor şi un sistem de metode şi tehnici necesare în calcularea şi respectarea limitelor de timp şi de costuri ale activităţilor strategice şi operaţionale.

Marketingul reprezintă transpunerea în practică a viziunii managementului întreprinderii, asigurând îndeplinirea obiectivelor eficienţei economice şi sociale, adăugând propria sa orientare strategică. În mileniul 3 comunicarea este esenţială, este principala cale de cunoaştere a cerinţelor consumatorilor, este modul definitoriu prin care aceştia primesc informaţii despre întreprindere, cunosc produsele, mărcile, înţeleg imaginea şi cultura unei organizaţii economice. Marketingul este funcţia întreprinderii care dezvoltă şi întreţine comunicarea, care asigură îndeplinirea obiectivelor privind satisfacerea consumatorilor şi maximizarea profitului prin cunoaşterea a tot ceea ce alcătuieşte mediul extern.

Marketingul a fost şi este, încă, definit ca una dintre activităţile întreprinderii având rolul de a identifica segmentele de piaţă şi de a satisface cerinţele consumatorilor ce formează aceste segmente, prin intermediul relaţiilor de vânzare-cumpărare.

În prezent, aceste considerente privind marketingul constituie o viziune modernă de orientare a activităţii întreprinderii. Însă, activităţile specifice marketingului nu mai trebuie privite în mod separat. Marketingul întreprinderii este o orientare actuală a activităţii acesteia, având interdependenţă cu celelalte funcţii ale organizaţiei. Conceptul de marketing include o optică de orientare a afacerilor bazate pe strategie şi pe cunoaşterea nevoilor consumatorilor. Marketingul, în prezent, reprezintă orientarea către consumator.

Prin activităţile de marketing se asigură parametrii necesari în orientarea strategică şi se definesc coordonatele planificării activităţii de marketing bazată pe strategie. La îndeplinirea obiectivelor strategice participă – prin intercondiţionare – toate funcţiile unei întreprinderi şi compartimentele acesteia. Această orientare a activităţii are ca bază asimilarea procesului de management (conducere) al marketingului.

Teoreticienii marketingului, în timp, au descris această noţiune din unghiuri diferite, astfel:

- o filozofie a afacerilor care presupune organizarea şi desfăşurarea acestora ca o orientare managerială în funcţie de satisfacerea cerinţelor clienţilor

- proces de identificare şi satisfacere a nevoilor consumatorilor, asigurând în acelaşi timp maximizarea eficienţei economice

- ansamblul metodelor utilizate în scopul vânzării produselor/serviciilor

- instrument de conducere, incluzând un ansamblu de metode şi tehnici, destinat obţinerii unui profit economic maxim prin asigurarea satisfacţiei consumatorilor

Perioada de apariţie şi conturare a marketingului s-a caracterizat prin:

- accelerarea dezvoltării economice

- amplificarea complexităţii activităţilor economice

- dinamismul producţiei industriale ca efect al noilor tehnici şi tehnologii

- progresul mijloacelor de comunicare şi prelucrare a informaţiilor.

- apariţia şi dezvoltarea producţiei de masă

- adâncirea diviziunii sociale a muncii

- specializarea producătorilor, ceea ce a dus la accentuarea atât a relaţiilor dintre producători, cât şi a relaţiilor dintre producători şi consumatori în vederea distribuirii cu maximă eficienţa a producţiei create

- implementarea ştiinţei conducerii în activitatea întreprinderii, a managementului

S-a constatat că marketingul este o necesitate nu doar în cazul abundenţei, ci şi al penuriei care se poate manifesta în spaţiul economic. Abundenţa este considerată a fi efect al dezvoltării fără precedent a activităţii economice aflate în permanenţă sub incidenţa progresului tehnico-ştiinţific care a condus la accelerarea evoluţiei economice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
63 pagini
Imagini extrase:
63 imagini
Nr cuvinte:
21 808 cuvinte
Nr caractere:
128 773 caractere
Marime:
187.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Asist. univ. Stefan Curavale
Sus!