Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul I INTRODUCERE ÎN MARKETING

1.1 CONCEPTUL DE MARKETING

Economia modernă se caracterizează printr-un schimb permanent de produse, între persoane, organizaţii şi firme, însă piaţa decide în ce masură ceea ce se produce se şi cumpară. Clientul este un beneficiar actual al produselor dar şi un posibil beneficiar în viitor.

La ora actuală marketingul a devenit, alături de calitate, unul din principalii factori de competivitate pentru producători. Marketingul este un proces specific economiei de piaţă.

Conceptul de marketing reprezintă descrierea generală cu ajutorul careia se caracterizează marketingul. Datorită complexităţii specifice a conceptului de marketing există o multitudine de forme în definirea acestuia.

Definirea marketingului

Unii, definesc marketingul în termeni care exprimă doar părţi ale lui, cum ar fi, de pildă, „vânzarea” sau „reclama”. În acest caz, avem de-a face cu o definiţie prea îngustă care îşi are originea în participiul prezent al verbului to market care înseamnă a desfăşura, a derula în permanenţă tranzacţii pe piaţă, adică a cumpara sau a vinde. Alţii, precum profesorul american Malcom McNair, definesc marketingul drept „crearea şi transmiterea unui mod de viaţă”. De această dată, definiţia este prea largă. Prima definiţie are în vedere efectuarea unor activităţi la o firmă de afaceri individuală. A doua face trimitere la bunăstarea economică a întregii societăţi.

Pe parcursul anilor, aceaste definiţii au fost înoite periodic asistând la trei orientări principale în definirea marketingului.

O prima orientare consideră marketingul ca pe un proces de schimb, prin care se direcţionează produsele de la producători la consumatori. Această orientare nu are în vedere decât activităţile desfăşurate după producerea mărfurilor.

A doua orientare consideră marketingul ca un proces creator de utilităţi de timp, de loc şi de posesie.

A treia orientare consideră marketingul ca reprezentând întregul mers al afacerilor privit din punct de vedere al clientului. Conform acestei orientări, o firmă nu poate fi activă decât dacă işi cunoaşte clienţii şi marketingul satisface necesităţile şi dorinţele acestora.

o problemă de concepţie, atitudine şi acţiune.

Concepţia sau viziunea de marketing abordează marketingul ca un sistem de idei cu privire la satisfacerea clienţilor şi consumatorilor.

Atitudinea de marketing – precizează poziţia firmei referitoare la modul în care aceasta ar trebui să satisfacă nevoile, necesităţile şi dorinţele clienţilor.

Acţiunea de marketing – abordează marketingul ca un sistem ce include metodele şi mijloacele ce trebuie utilizate ptr. satisfacerea necesităţilor, nevoilor şi dorinţelor clienţilor.

Cele trei orientari cumulate pot fi concentrate în definiţia: Marketingul = satisfacerea clienţilor mai bine decât concurenţa în condiţiile obţinerii unei eficienţe maxime.

Asociaţia Americana de Marketing, ce reprezintă profesioniştii în marketing din SUA şi Canada, ţări unde practic a luat naştere marketingul ca ştiinţă definesc marketingul ca fiind: Procesul de planificare şi executare a conceptelor de produs, a preţului, a promovării şi a distribuţiei de idei, bunuri şi servicii în vederea creerii de schimburi care să satisfacă obiectivele indivizilor şi ale organizaţiilor.

Obiectivele marketingului

Sunt numeroase, însă scopul final al activităţii de marketing îl constituie satisfacerea necesităţilor, nevoilor şi dorinţelor clienţilor. Ptr. atingerea scopului final, firma işi propune o serie de obiective. Aceste obiective pot fi grupate astfel :

1. Obiective de volum. Volumul profitului, indiferent de noi segmente de piaţă şi de noi consumatori.

2. Obiecte de eficienţă şi performanţă. Sunt rata profitului, înnoirea produselor, diversificarea sortimentală a produselor, fidelizarea clienţilor şi îmbunătăţirea imaginii produselor.

3. Obiective de poziţie. Câstigarea, menţinerea şi sporirea cotei de piaţă, depăşirea concurenţei.

4. Obiective de natură socială. Sunt obiective ecologice care au în vedere realizarea de produse ecologice nepoluante, ambalaje biodegradabile.

Cerinţele şi conţinutul marketingului

Marketingul are ca punct de plecare piaţa urmărind nevoile şi cerinţele consumatorilor. Aceste nevoi şi cerinţe trebuie identificate, cercetate şi selectate în condiţiile unei eficienţe maxime.

Pentru a îndeplini acest deziderat, firma trebuie să aibă în vedere următoarele elemente :

1. să recunoască faptul că pe piaţă există consumatori şi cumpărători care au nevoi şi dorinţe bine precizate.

2. firma să identifice clienţii şi să cunoască nevoile şi dorinţele acestora precum şi comportamentul lor în consum.

3. firma să satisfacă nevoile, dorinţele şi preferinţele clienţilor de pe piaţa ţintă, selectaţi prin cercetare şi segmentare.

Caracteristicile marketingului

Privit ca o concepţie, atitudine şi acţiune, marketingul prezintă următoarele caracteristici :

a. Flexibilitate – asigurată prin adaptarea operativă la cerinţele clienţilor, urmărirea modificării acestor cerinţe şi cunoaşterea riguroasă a acestor modificări.

b. Dinanism - manifestat prin îmbogaţirea şi dezvoltarea activităţii de marketing, respectiv activităţile de marketing nou apărute, metode şi tehnici de lucru noi.

c. Perfecţionare continuă – apare ca urmare a asimilării informaţiilor provenite de la clienţi, informaţii ce trebuiesc utilizate ptr. perfecţionarea şi dezvoltarea activităţii de marketing.

d. Apropriere de clienţi - se realizează prin alegerea cumpărătorilor şi consumatorilor ale căror cerinţe pot fi satisfacute.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing
    • mk c1.doc
    • mk c2.doc
    • mk c3.doc
    • mk c4.doc
    • mk c5.doc
    • mk c6.doc
    • mk c7.doc
    • mk c8.doc
    • mk c9.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
26 914 cuvinte
Nr caractere:
143 823 caractere
Marime:
717.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!