Previzualizare curs:

Extras din curs:

orice activitate umana trebuie sa îsi gaseacsa finalitatea, astfel reformulam legea de baza a vietii economice “O afacere (organizatie) exista doar pentru ca exista cumparatori, utilizatori, beneficieri, clienti care îi solicita rezultatele ( iesiri din sistemul sau - outputuri)”

În actualele conditii ale unei piete globale tot mai competitive, organizatiile economice, firmele nu mai pot supravietui decât printr-o activitate de cel mai înalt nivel. La rândul lor consumatorii si utilizatorii se confrunta cu o oferta tot mai mare, cu un numar tot mai mare de furnizori care cauta sa le satisfaca cele mai mici nevoi.

Marketingul îsi are originea tocmai în faptul ca oamenii, agentii economici manifesta nevoi, trebuinte, dorinte, iar alegerea bunului sau serviciului necesar este foarte grea. Un management al marketingului eficient va pune accentul tocmai pe depistarea acestor nevoi, pe evaluarea lor, pe categorisirea lor si apoi pe satisfacerea lor.

Deci, marketingul este, asa cum afirma Kotler, arta de a crea si satisface cererea într-un mod profitabil. Marile firme si grupuri industriale practica un marketing profesionist, fastuos, cu bugete foarte mari, dar profitabil în ultima instanta. Firmele mici, fara bani, practica un alt marketing – spontan, intuitiv, simplu, imediat, belicos. Toate, însa, si firmele mari si firmele mici folosesc „trucuri”, arme prin care ne sunt induse trebuinte, dorinte, prin care suntem atrasi spre un consum la care de multe ori nu ne-am gândit. Totusi, CHURCHILL considera ca „marketingul sporeste nevoia de a trai mai bine. El propune o locuinta mai confortabila, o haina mai frumoasa, o masa mai buna”. Concluzie: pentru a trai mai bine este nevoi sa consumi mai mult. Ori, o astfel de abordare îsi propune marketingul.

Tranzitia spre aceasta forma de economie a creat înca de la început schimbari structurale în conditiile si opticile de desfasurare a activitatii economice, a agentilor economici.

Luând în considerare toate aspectele implicate putem spune ca marketingul a aparut în formele sale empirice, rudimentare odata cu aparitia schimbului cauzat de diviziunea sociala a muncii.

Actiuni de marketing au aparut în SUA, initial în planul activitatii practice, ulterior reflectându-se si în plan teoretic, în elaborari teoretice – inclusiv stabilirea numelui disciplinei pe care o studiem. De aceea, tocmai procesul dezvoltarii economice a tarii de origine îsi va pune amprenta asupra aparitiei, evolutiei si întelegerii marketingului.

Cu muta vreme în urma, productia era realizata în mici ateliere mestesugaresti. Rezulta, deci, ca productia era limitata, modesta si mult mai mica decât cererea. (Ofr<Crr). Cel ce dicta si influenta piata era producatorul – mestesugarul (piata producatorului). Aceasta abordare s-a pastrat în unele cazuri pâna în prezent, mai ales în conditiile unei cereri derivate, sau a unor produse unicat, propunând orientarea spre productie, volumul si calitatea fiind indicatorii prioritari.

Revolutia industriala a schimbat structural, cantitativ si calitativ modul de productie a bunurilor, a serviciilor:

- apare masinismul – performantele echipamentelor de productie cresc uimitor

- se impun noi surse energetice: carbune, petrol, electricitatea etc.

- se impun noi stiinte si tehnologii, cu descoperiri aplicabile în practica

Observații:

Petru Maior University

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
176 pagini
Imagini extrase:
176 imagini
Nr cuvinte:
38 106 cuvinte
Nr caractere:
204 722 caractere
Marime:
160.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!