Franchising

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Franciza este operatiune care imbraca forma unui contract prin care o persoana numita francizor (in engleza franchiser) ii acorda unei alte persoane, numita beneficiar (in engleza franchisee), dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industriala sau intelectuala, in scopul de productie sau de intrare in comercializare a anumitor tipuri de produse si/sau de servicii. Obtinera unei francize implica plata unei taxe de sistem precum si a unor redevente anuale, de regula sub forma unui procent din cifra de afaceri.

Avantaje si dezavantaje

Beneficiarul unei francize are avantajul de a exploata o marca de prestigiu, si de a intra pe o piata concurentiala folosind tehnici de productie, comercializare si marketing perfectionate in timp, si cu un grad inalt de rentabilitate.

Principalul dezavantaj este dat de costurile francizei. Pe langa taxa de acordare a francizei si redeventele anuale care diminueaza profitul beneficiarului, acesta trebuie sa mentina permanent anumit standard de calitate.

Contractul de franciza

Franciza este una dintre operatiune folosite pe scara larga in comertul international. In contractul de franciza participa doua persoane: pe de o parte, francizorul sau concedentul si, pe de alta parte, beneficiarul sau concesionarul. Obiectul contractului este format din concesiunea unei marci de fabrica sau de serviciu, impreuna cu asistenta tehnica si toate cunostintele necesare pentru exploatarea acesteia. Cunostintele transmise pot avea atat natura industriala cat si comerciala intrucat in desfasurarea activitatii sale, beneficiarul francizei poate fi atat producator cat si distribuitor.

Pentru desfasurea contractului, francizorul trebuie sa ii furnizeze partenerului sau elemente de engineering si know-how privind amenajarea si organizarea intreprinderii, elemente de marketing cuprinzand metodele, mijloacele si tehnicile de comercializare a produsului sau serviciului, si mijloacele pentru pregatirea profesionala a personalului. Francizorul este tinut sa acorde asistenta tehnica pe toata durata de desfasurare a contractului de franciza.

Cadrul juridic

Prin Ordonanta nr.52 din 28 august 1997, privind regimul juridic al francizei in Romania, se definesc urmatorii termeni:

Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, ii acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Francizorul este un comerciant care:

este titularul drepturilor asupra unei marci inregistrate, cu conditia ca drepturile

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Franchising.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 390 cuvinte
Nr caractere:
26 321 caractere
Marime:
24.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
beneficiar, drepturi, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Ion Ciobanu
Sus!