Destinații Turistice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Atractiile turistice si atractiile pentru vizitatori

Atractiile reprezinta unii dintre principalii factori motivanti ai unor deplasari în scopuri turistice, iar, adesea, pot fi considerate chiar ca fond esenta produsului turistic. În absenta atractiilor nu ar mai fi necesare serviciile turistice. Altfel spus, turismul, ca atare, nu ar putea exista în lipsa atractiilor.

O atractie turistica (sau pentru vizitatori) este o trasatura distincta a unei zone, care poate fi un loc de desfasurare a unor activitati ori un centru ce are urmatoarele caracteristici :

a) Îsi propune sa atraga vizitatori/vizitatori de o zi din rândul populatiei rezidente si din rândul turistilor si este administrata în acest scop;

b) Asigura o experienta placuta si distractiva si un mod agreabil de petrecere a timpului liber pentru clientii sai;

c) Este dezvoltata pentru a valorifica acest potential;

d) Prin modul de administrare, ca atractie, asigura satisfactia clientilor sai;

e) Poate sa perceapa sau nu o taxa de intrare pentru vizitatori.

Exista o mare diversitate a atractiilor. În termeni generali, acestea tind sa fie unitati singulare, locuri sau zone geografice la scara mica, în mod clar definite care sunt accesibile si motiveaza un numar mare de persoane sa se deplaseze de la domiciliul lor, pentru a le vizita, în timpul lor liber, pentru o perioada scurta, limitata.

Cu toata aceasta mare diversitate a atractiilor, ele pot fi clasificate în patru mari categorii :

1. Trasaturi (caracteristici) ale mediului natural

2. Constructii realizate de oameni, structuri si locuri proiectate si realizate pentru alt scop decât acela de a atrage vizitatori, cum ar fi lacasurile de cult, dar care atrag un numar important de vizitatori

3. Constructii realizate de oameni structuri si locuri proiectate cu scopul de a atrage vizitatori si construite astfel încât sa raspunda nevoilor acestora, cum sunt, de exemplu, parcurile tematice.

4. Evenimente speciale.

Termenul de « vizitator », utilizat în acest context, acopera toate categoriile de vizitatori, atât pe cei localnici, cât si turistii, incluzând, deopotriva pe excursionisti (vizitatori de o zi) si pe vizitatorii cazati în zona respectiva (turisti).

Între aceste patru categorii sau tipuri de atractii exista cel putin doua diferente importante. Cea mai evidenta este aceea ca primele trei categorii sunt, în general, atractii permanente, în timp ce ultima categorie se refera la atractii temporare, având un ciclu de viata limitat, dinainte cunoscut. Cea de a doua diferenta importanta este cea dintre primele doua tipuri de atractii, pentru care turismul este privit mai degraba ca pe o amenintare la adresa acestora, si ultimele doua tipuri, în cazul carora, turismul este perceput, în general, ca fiind oportun si aducator de avantaje.

În cazul atractiilor naturale si al atractiilor construie de om fara scopul de a atrage turisti, accentul eforturilor de management se refera la masurile de protejare a acestor atractii de problemele cauzate de vizitatori. Pe de alta parte, atractiile construite în scopul atragerii turistilor au ca obiectiv cresterea numarului vizitatorilor si maximizarea impactului economic al turismului. Majoritatea evenimentelor speciale se încadreaza în aceasta categorie.

Cele mai importante atractii naturale pot fi considerate plajele, pesterile, râurile si lacurile, marile si oceanele, unele stânci si vârfuri ale muntilor, dar si elemente ale florei si faunei.

Dintre atractiile facute de om, fara a fi proiectate cu scopul primordial de a atrage vizitatori pot fi enumerate : bisericile, manastirile, catedralele, siturile arheologice, monumente istorice, case nationalizate, lacuri de acumulare etc.

Din categoria atractiilor realizate de om cu scopul primordial de a atrage turisti mentionam : parcurile de distractie, parcurile tematice, porturi de agrement, muzee si galerii, muzee în aer liber, cazinouri, centre pentru mestesuguri populare, ferme functionale, deschise publicului, Centre expozitionale etc.

Evenimentele speciale sunt si ele de mai multe categorii : evenimente sportive, culturale, muzicale, folclorice, festivaluri de arta, aniversari istorice, târguri si expozitii, dar si evenimente religioase etc.

Termenul de « atractie turistica » este, de fapt, impropriu, având în vedere ca majoritatea vizitatorilor pentru aceste atractii nu sunt turisti, în sensul acceptat al definitiei acestora, ei fiind, adesea, doar vizitatori de o zi si nu vizitatori cazati, cel putin pentru o noapte sau sunt chiar locuitori ai localitatii unde se afla atractia. De aceea, mai corect ar fi sa vorbim despre atractii pentru vizitatori, decât atractii turistice. Ne intereseaza, însa, în mod deosebit, acele atractii care sunt vizitate de un numar cât mai mare de turisti, ce pot sa aduca venituri importante zonei în care sunt amplasate .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cap1_ATRACTIILETURISTICE(4).doc
  • Cap2_DESTINATIILETURISTICE.doc
  • Cap3_STATIUNEATURISTICA_modificat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
17 584 cuvinte
Nr caractere:
93 088 caractere
Marime:
67.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!