Curs relații publice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Domeniile principale ale funcţiilor relaţiilor publice corporative sunt următoarele:

Protejarea şi creşterea reputaţiei

Furnizarea de informaţii

Crearea reputaţiei se datorează în parte rolului relaţiilor publice de furnizare a informaţiilor de către o varietate de categorii de public.

Comunicaţiile de marketing

Această funcţie corporativă importantă se referă la introducerea noilor produse pe piaţă şi la crearea de campanii care să aducă un suflu proaspăt vânzărilor produselor,

Relaţiile cu investitorii

Această funcţie corporativă se referă în esenţă la oferirea de informaţii persoanelor care deţin acţiuni sau au un anumit interes în companie.

Relaţiile financiare

O funcţie paralelă a relaţiilor cu investitorii o reprezintă oferirea de informaţii detaliate comunităţii financiare.

Relaţiile cu comunitatea

Organizaţia este un cetăţean în cadrul unei comunităţi locale, iar acest lucru generează anumite obligaţii.

Relaţiile cu angajaţii

Un flux deschis de informaţii de la conducere la angajaţi şi de la angajaţi la conducere este recunoscut ca fiind esenţial de către majoritatea companiilor. Pentru a atinge acest obiectiv, departamentul de relaţii publice colaborează cu departamentul de resurse umane sau personal.

Printre acţiunile pe care le realizează pot fi enumerate:

- publicarea unui ziar sau revistă pentru angajaţi;

- realizarea unei broşuri care să explice politicile companiei şi avantajele acestora;

- pregătirea de materiale audiovizuale în scopuri de instruire şi transmitere a politicii companiei;

- programarea întâlnirilor şi a seminariilor;

- instruirea vorbitorilor care asigură comunicarea cu angajaţii;

- coordonarea productivităţii angajaţilor.

Afacerile publice

Acţiunile guvernului la nivel local şi naţional au efecte majore asupra companiilor şi a modului în care acestea îşi conduc afacerea.

Conducerea ideilor

Rolul conducerii ideilor, deseori îndeplinit de profesioniştii în relaţii publice, constă în conducerea procesului de determinare a felului în care idei care aparţin diferitelor categorii de public vor afecta compania.

1.7 Factorii dezvoltării activităţii de relaţii publice

Diversificarea pieţelor bunurilor de larg consum.

relaţiile publice sunt în măsură să se adreseze unei populaţii eterogene, ce se diferenţiază în permanenţă, constituind un mijloc ideal de cucerire a consumatorului modern.

Explozia tehnologică şi a sistemului informaţional.

Creşterea competiţiei.

Declinul publicităţii prin reţelele de televiziune.

Impactul aparaturii video.

Creşterea costurilor publicităţii la televiziune.

Facilităţile oferite de televiziune şi radio.

Facilităţile oferite de presă.

TEHNICI SPECIFICE ACTIVITĂŢII DE RELAŢII PUBLICE

Ele pot fi, de exemplu, grupate în trei categorii distincte: tehnici de primire, tehnicile utilizate în relaţiile cu mass media, tehnicile legate de evocarea unor evenimente speciale.

Tehnicile de primire vizează asigurarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a unor manifestări interne sau internaţionale (congrese, conferinţe, seminarii, simpozioane, colocvii, concursuri),

Tehnicile utilizate în relaţiile cu mass media grupează atât modalităţile de stabilire şi întreţinere a contactelor cu mijloacele de comunicaţie în masă, cât şi pe cele de elaborare şi difuzare a diferitelor forme de comunicare prin intermediul acestora.

Tehnicile legate de evocarea unor evenimente speciale au, în principal, rolul de a cultiva şi promova, pe multiple planuri, contactele umane. Ele pot fi naturale sau create anume de întreprindere. Un eveniment natural îl constituie de pildă, aniversarea înfiinţării întreprinderii sau inaugurarea unui obiectiv economic (comercial, turistic, etc.) prilej cu care se pot organiza manifestări care să reliefeze succesul şi prestigiul întreprinderii

La rândul ei, întreprinderea poate avea o serie de evenimente speciale pe care să le valorifice în scopul promovării intereselor, imaginii şi prestigiului sau. Practic, există un număr nelimitat de evenimente - economice, sociale, ştiinţifice, culturale, sportive - pe care întreprinderea le poate crea şi sacrifica în interesul său, pentru scoaterea în relief a ofertei sale.

2.1 Tehnici specifice raporturilor cu mass media

Articolul de importanţă caracteristică este un material mai lung, ce poate conţine până la 3000 de cuvinte, fiind destinat unei publicaţii de profil.

Articolul de profil este scris de obicei de către o persoană din cadrul firmei şi oferit spre tipărire unei publicaţii cunoscute publicului. Are la bază materiale interne ale firmei, discursuri, programe de pregătire organizate de către întreprindere sau rezultate ale unor activităţi proprii de cercetare.

Conferinţa de presă este rareori utilizată în activitatea de afaceri, la ea apelându-se, de obicei, pentru comunicarea unor ştiri extrem de importante sau în cazurile de urgenţă (de pildă, pentru anunţarea unor evenimente tragice).

Dineurile oficiale sunt organizate pentru a oferi posibilitatea stabilirii de relaţii personale între reprezentanţii firmelor cu diversele media şi de a lansa cu astfel de ocazii noi informaţii despre activitatea acestora.

Discursurile, la fel ca şi articolele de profil, urmăresc prezentarea unui punct de vedere propriu al firmei, precum şi a experienţelor sale pozitive.

În asemenea ocazii reprezentanţii firmei pot răspunde unor întrebări, pot clarifica probleme specifice firmei sau pot solicita unele angajamente din partea auditoriului.

Efectuarea de studii, anchete sau cercetări nu numai că asigură celor care le realizează o sursă apreciată de informaţii privind consumul, dar poate oferi programelor de relaţii publice materiale ce generează noi ştiri media.

Folosirea unor purtători de cuvânt specializaţi este o practică utilizată tot mai mult în prezent. Acestora li se cere să spună adevărul despre imperfecţiunile companiilor şi să separe adevărul de ficţiune .

Observații:

ASE REI An 2

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs Relatii Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
10 020 cuvinte
Nr caractere:
53 856 caractere
Marime:
46.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!