Bazele Marketingului

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

CAP. 1. EVOLUŢIA ŞI SEMNIFICAŢIILE MARKETINGULUI 5
1.1.APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA MARKENTINGULUI 5
1.2. CONCEPTUL DE MARKETING 11
1.3.CONCEPTUL DE MARKETING SOCIETAL 12
1.4. SEMNIFICAŢIILE MARKETINGULUI 13
1.5. CONCEPŢII PRIVIND ABORDAREA ACTIVITĂŢII DE MARKETING 19
1.6.RĂSPUNSURILE ŞI COMENTARIILE LA ÎNTREBĂRILE DIN TESTELE DE AUTOEVALUARE 22
CAP.2. CONCEPŢIA ACTUALĂ DE MARKETING. CARACTERIZAREA MARKETINGULUI CONTEMPORAN 24
2.1. VIZIUNEA CONTEMPORANĂ A MARKETINGULUI 24
2.2. CARACTERIZAREA MARKETINGULUI CONTEMPORAN 28
2.3. DEZVOLTAREA ŞI SPECIALIZAREA MARKETINGULUI 32
2.4. MISIUNEA MARKETINGULUI DIN PERSPECTIVĂ SOCIALĂ 39
2.5. EVOLUŢII PREVIZIBILE ALE MARKETINGULUI 39
2.6.RĂSPUNSURILE ŞI COMENTARIILE LA ÎNTREBĂRILE DIN TESTELE DE AUTOEVALUARE 41
CAP.3. MEDIUL DE MARKETING AL ÎNTREPRINDERII 43
3.1. CONŢINUTUL ŞI FORMELE MEDIULUI AMBIANT 43
3.2. MICROMEDIUL DE MARKETING 44
3.3. MACROMEDIUL DE MARKETING 53
3.4. MEDIUL SUPRANAŢIONAL DE MARKETING 58
3.5. ETICA DE MARKETING ŞI RESPONSALIBITATEA SOCIALĂ 61
3.6. RĂSPUNSURILE ŞI COMENTARIILE LA ÎNTREBĂRILE DIN TESTELE DE AUTOEVALUARE 63

Extras din curs:

CAP. 1. EVOLUŢIA ŞI SEMNIFICAŢIILE MARKETINGULUI

1.1.APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA MARKENTINGULUI

MARKETINGUL CA NECESITATE

Marketingul reprezintă o nouă concepţie sau o nouă filozofie cu privire la orientarea şi realizarea activităţilor umane, indiferent de natura lor. Esenţa acestei noi concepţii o reprezintă satisfacerea clientului prin calitate, valoare şi servicii. Această nouă filosofie de orientare a activităţii este asimilată pe scară tot mai largă de către întreprinderi, de către organizaţii şi instituţii nelucrative sau chiar de către persoane, deoarece se consideră că pe baza ei pot să-şi atingă cel mai bine obiectivele.

În al doilea rând, marketingul reprezintă o funcţie a diverselor organizaţii deci, o modalitate de acţiune practică care presupune activităţi specifice. În întreprinderea modernă, funcţia de marketing joacă un rol de prim rang, ea fiind puternic corelată cu celelalte funcţii ale organizaţiei respective, fapt care conduce la obţinerea unor performanţe superioare.

Renumiţii profesori Philip Kotler şi Bernard Dubois consideră că astăzi marketingul a devenit o necesitate.

Necesitatea marketingului mai poate fi explicată şi prin prisma unor evoluţii care se manifestă atât în context naţional cât şi internaţional. În acest sens, trebuie avută în vedere tendinţa de separare tot mai puternică a producţiei de consum, ca urmare firească a dezvoltării generale economice şi sociale, îndeosebi pe parcursul acestui secol. Ca urmare, preocuparea de corelare dinamică şi cât mai precisă a producţiei cu nevoile şi cerinţele reale de consum, devine esenţială pentru existenţa întreprinderii contemporane.

Necesitatea afirmării marketingului decurge şi din tendinţa de îngustare relativă a pieţelor, în condiţiile în care în interiorul lor se manifestă puternice schimbări, cum ar fi, spre exemplu, cele legate de calitate, nivelul satisfacţiilor aşteptate şi serviciile pretinse de către consumatori.

Internaţionalizarea vieţii economice, tendinţa de globalizare acţionează în aceeaşi direcţie. Ea modifică profund mediul de afaceri, generând ocazii de piaţă uriaşe, dar şi ameninţări pe măsură. Tendinţa puternică de internaţionalizare a pieţelor face ca pieţele naţionale să devină de fapt nişe ale pieţei globale.

În măsura în care marketingul face legătura dintre nevoile societăţii umane şi activităţile sale economice şi sociale, acestuia îi revine misiunea de a anticipa şi înţelege aceste nevoi şi de a le satisface, recurgând, în primul rând, la creaţie şi inovaţie. Fără creaţie şi inovaţie marketingul este de neconceput.

Efectele economice şi sociale ale marketingului nu sunt însă peste tot aceleaşi, după cum nici gradul de asimilare şi utilizare nu sunt aceleaşi. Ele depind nu numai de pregătirea profesională şi experienţa celor care fac apel la marketing, ci şi de contextul general şi local în care acesta este asimilat şi utilizat.

O serie de studii arată caracterul inegal al dezvoltării marketingului chiar în rândul statelor puternic dezvoltate. În acest sens, spre exemplu, raportându-se la situaţia existentă la începutul anilor ’90 în Anglia, Malcom McDonald afirma că marketingul, atât ca filosofie, cât şi ca funcţie a întreprinderii, se afla, în general, într-un stadiu infantil.

În România, aspectul inedit al asimilării concepţiei şi acţiunii de marketing îl reprezintă faptul că până în prezent, acest proces s-a desfăşurat în contextul a două etape distincte de evoluţie.

Într-o primă etapă, care a acoperit perioada 1989 – 2005, s-a manifestat un proces extrem de complex, de tranziţie de la un sistem la altul, respectiv, de la economia de comandă la economia de piaţă.

În a doua etapă de evoluţie care se manifestă odată cu începutul afirmării unei economii de piaţă funcţionale, proces devenit evident începând cu anul 2005, asimilarea gândirii şi acţiunii de marketing devine o cerinţă presantă având în vedere transpunerea în practică a prevederilor legate de aderarea României la Uniunea Europeană.

Observații:

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI

ADMINISTRAREA AFACERILOR

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele Marketingului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
191 pagini
Imagini extrase:
191 imagini
Nr cuvinte:
52 776 cuvinte
Nr caractere:
286 808 caractere
Marime:
341.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Lector univ.dr.ec. SIMONA BĂLĂŞESCU
Sus!