Bazele Marketingului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Aparitia si dezvoltarea marketingului

Termenul de marketing, de origine anglo-saxona este format din doua cuvinte-the market=piata; to market=a realiza tranzactia pe piata. Produs al dezvoltarii teoriei si practicii economice esenta marketingului consta:

a) - sub aspect theoretic:a noua conceptie, o noua optica economica, un nou mod de a gandi relatia dintre intreprindere si mediul in care actioneaza

b) - sub aspect practice:comercializarea integrala si eficienta a produselor si serviciilor firmei.

Prima actiune care incorporeaza elemente de marketing se considera ca apartine unui palarier John Jacob Astor care in 1790, a angajat un artist pentru a proiecta palarii pentru femeile elegante din New York. Mai mult, artistul facea si demonstratii practice pe strazile marelui oras. Eential este a identifica doua elemente importante:proiectatea produsului,respective promovarea acestuia. Cifra de afaceri a crescut imediat pntru John.

Primele lucrari de marketing apar in 1915 cu de numirea de Metode de marketing, iar in 1916 lucrarea Marketingul produselor de Moc Milia.

Ca disciplina de invatamant, marketingul apare pentru prima oara in universitatile americane prin anii 1908-1910. In tara noastra se preda pentru prima oara in 1971 la Academia de Studii Economice Bucuresti.

Conceptual de marketing apare dupa anul 1950, fiind precedat de alte doua orientari de baza in activitatea firmelor:

a)Orientarea catre practic caracterizata printr-o productie de seri e si-n masa, in conditiile unei concurente slabe. Managementul firmei consta in "tot ceea ce putem produce,putem vinde". Aceasta orientare dureaza pana in anii 1920-1930

b)Orientarea catre vanzari(1930-1950) caracterizata printr-o preocupare de baza in a identifica cumparatori pentru produsele fabricate.

1.2 - Conceptul de marketing

Primele definitii ale conceptului de marketing sunt date inca din 1948, potrivit careia marketingul reprezinta un asmblu de activitati prin care se dirijeaza fluxul de marfuri si servicii de la producator la consumatorul final. De aceea preocuparea , interesul si responsabilitaea pentru marketing trebuie sa patrunda in toate laturile si domeniile activitatii firmei.

Factorii care au determinat aparitia conceptului de marketing sunt:

1. - Marea revolutie industriala, care a inlocuit munca fizica, bruta a omului cu masina , a facut posibila o dezvoltare rapida a productiei in masa. Costurile mici de fabricatie au permis un grad ridicat de accesabilitate a oamenilor simplii,asigurand in primul rand acoperirea nevoilor fundamentatale ale consumatorilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele Marketingului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
975 cuvinte
Nr caractere:
6 060 caractere
Marime:
11.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
marketingul, managementul
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!