Perspective de Dezvoltare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cap.1 PREZENTAREA GENERALĂ A ȚĂRILOR STATELE UNITE ALE AMERICII ȘI SOMALIA

Acest prim capitol descrie țările din toate punctele de vedere al domeniilor lor. Vom vedea detaliile legate de geografie, populație, economie, turism și multe informații referitoare la componența țării.

1.1. Coordonatele geografice ale celor două țări.

Statele Unite ale Americii este numele unei republici constituționale federale, fiind una dintre cele mai întinse state din lume, având coordonatele geografice : 38º 00´ latitudine nordică și 97º 00´ longitudine estică. Spre deosebire de acest mare stat, Somalia este o țară cu mult mai mică și este situată în extremitatea estică a statului Africa. Din punct de vedere al așezării, SUA este situată aproape integral în America de Nord, între Canada și Mexic, respectiv Oceanul Atlantic la est și Oceanul Pacific la vest. Statul Alaska este așezat în nord-vestul continentului America de Nord, între Canada și strâmtoarea Behring la vest. Statul Hawaii este de asemenea un arhipelag din Oceanul Pacific, situate la aproximativ 3200 km de statul California. De cealaltă parte , Somalia este o țară africană cu următoarele coordinate : 2º 2´ latitudine nordică și 45º 20´ longitudine estică. Se învecinează la nord cu Dijbouti, Golful Aden la est, Oceanul Indian la sud și la vest cu Kenya și Etiopia. Referitor la cât de accesibile sunt țările , putem preciza faptul că ambele prezintă în mare, aceleași modalități de transport și anume : transportul aerian în primul rând iar apoi cel naval datorită așezării lor geografice.

1.2. Cadrul natural

În acest subcapitol vom discuta despre formele de relief existente în aceste două țări precum Statele Unite ale Americii și Somalia, despre hidrografie, climă, vegetație și faună și multe alte elemente ce alcătuiesc acest cadru natural.

1.2.1. Relieful

Somalia este o țară de podișuri joase, cu depresiuni și văi abia schițate, ce trec din sud-est într-o largă câmpie litorală, iar în nord-est în regiunile munților Ogo și Carcar ( alt. max. 2515m ). Țărmul lung de 3330 km este aproape rectiliniu, lipsit de golfuri și însoțit de recifi coraligeni. În comparație cu țara precizată mai sus, SUA deține un relief variat și diferențiat, format din minți, podișuri, câmpii, cascade, de la est la vest, în trei mari zone paralele, orientate N-S : Munții Apalași, Marile Câmpii Centrale și Munții Stâncoși.

1.2.2. Clima

Climatul Statelor Unite ale Americii este, în linii mari, temperat în jumătatea nordică cu nuanțe oceanice pe coastele nord-atlantică și nord-pacifică, și subtropicală în sud. Opusul acestui stat este Somalia deoarece prezintă o climă tropical-uscată, cu precipitații ceva mai multe în partea sudică.

1.2.2.1. Hidrografia

Hidrografia în Somalia este puțină din punct de vedere cantitativ, cu debite variabile, mai importante : Shabelle ( 2000km ) și Juba ( 1600km ) cu izvorul în Masivul Etiopian. În schimb, SUA are o rețea hidrografică bogată : în partea centrală se află fluvial Mississippi, printre cele mai mari din lume ( 6019 km lungime, împreună cu alți afluenți ai săi : Missouri, Kansas, Arkansas, Ohio etc ), pe coasta atlantică râurile sunt scurte, iar pe cea pacifică mai lungi ( Columbia, Colorado etc. ). În nord-est, la granița cu Canada, se află Marile Lacuri ( Superior, Michigan, Huron, Erie și Ontario ), cel mai important sistem de lacuri cu apă dulce de pe glob.

1.2.2.2. Vegetația și fauna

Din punct de vedere al vegetației și faunei, Somalia este mai puțin bogată, vegetația fiind predominant ierboasă de stepă și savană, pâlcurile de pădure ocupând 10% din teritoriu. Fauna prezintă animale ocrotite ca zebra, dromaderul, hipopotamul, rinocerul negru și leul. Referitor la Statele Unite ale Americii, putem spune că are o vegetație și o faună mult mai bogată, format în est din păduri amestecate ( conifere și foioase ), în zona centrală de prerii, cu ierburi înalte în câmpiile central și ierburi joase în Marile Prerii, vegetație stepică, semideșertică și deșertică în Podișul Marelui Bazin, păduri de conifer în Stâncoși, vegetație subtropicală în S. Fauna, bogată și variată, include cea mai mare parte a animalelor caracteristice zonelor temperate și arctică, precum și elemente subtropicale și tropicale, acest stat având un număr impresionant de zone ocrotite.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perspective de Dezvoltare
    • Perspective de Dezvoltare.docx
    • Rolul economiei turismului in dezvoltarea economiei statelor Statele Unite ale Americii si Somalia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
6 574 cuvinte
Nr caractere:
38 984 caractere
Marime:
152.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!