Modele de conflict

Extras din curs:

Modelele de conflicte se grupeaza in urmatoarele categorii:

- modele procesuale de conflict;

- modele structurale de conflict;

- modele organizationale de conflict.

Modelul procesual de conflict Pondy are ca scop principal identificarea evenimentelor ce caracterizeaza o situatie conflictuala si relatiile de succesiune dintre diferitele etape. Astfel procesul evolueaza de la conflictul latent la conflictul resimtit sau la conflictul inteles, ajungand in final, la conflictul manifestat.

Conflictul latent este determinat atat de efectele unor episoade conflictuale anterioare, cat si de efectele mediului organizational. In momentul constientizarii existentei unor conditii latente apare conflictul inteles, aflat intr-o faza incipienta si in care partile implicate nu-i acorda importanta. Transformarea conflictului inteles in conflict resimtit are loc numai atunci cand partile implicate isi concentreaza atentia asupra acestuia.

Conflictul manifestat se exprima prin comportamentul partilor implicate, apatia, ostilitatea declarata sau agresivitatea fiind reactii specifice

Modelul structural de conflict Thomas defineste conditiile favorizante ale conflictului si descrie modul in care acestea influenteaza comportamentul conflictual.

In opinia lui W.K. Thomas, partile actioneaza sub anumite constrangeri si presiuni care determina in final, episodul conflictual. Fiecare parte manifesta anumite predispozitii comportamentale in cadrul fiecarui episod conflictual. Totodata comportamentul partilor poate fi influentat si de presiuni sociale.

De asemenea comportamentul conflictual al partilor este influentat si de structura stimulativa, respectiv de maniera in care satisfactia unei parti este legata de satisfactia sau insatisfactia altei parti.

Potrivit acestui model, sursa finala a conflictelor o constituie regulile si procedeele care guverneaza negocierile partilor, iar respectarea acestora constituie un factor important de aplanare sau solutionare a starilor conflictuale. De asemenea, in atitudinea partilor implicate fata de respectarea regulilor si procedurilor stabilite, un rol important il are cultura organizationala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modele de conflict.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Marime:
620.29KB (arhivat)
Publicat de:
Adam-Jan Gradinaru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Tag-uri:
conflicte, modele, structura, procese
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!