Managementul Resurselor Umane - Suport de Curs

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE- ASPECTE FUNDAMENTALE

Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizaţii (societate comerciala, instituţie, asociaţie etc.) în noua societate informaţională capitalul uman înlocuind capitalul financiar ca resursă strategică.

Resursele umane sunt unice în ceea ce priveşte potenţialele lor de creştere şi dezvoltare, în capacitatea lor de a–şi cunoaşte şi învinge propriile limite.

Succesul unei organizaţii, gradul de competitivitate al acesteia, pornesc de la premisa ca oamenii sunt bunul cel mai de preţ al organizaţiei.

Resursele umane constituie un potenţial uman deosebit care trebuie înţeles, motivat şi implicat cit mai deplin in realizarea obiectivelor organizaţiei. Pentru aceasta, deciziile manageriale din domeniul resurselor umane trebuie adaptate întotdeauna personalităţii şi trăsăturilor angajaţilor.

În teoriile tradiţionale ale întreprinderii, salariaţii erau priviţi prin prisma modului în care executau in mod disciplinat anumite operaţii prestabilite sau îndeplineau anumite activităţi. Astfel s-au cristalizat concepte ca "forţă de muncă", definind totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale utilizate de salariaţi în procesul muncii. Aceste concepte (forţa de munca, mâna de lucru) se utilizau la singular definind ansamblul, masa angajaţilor, fără a face trimitere la salariaţi ca indivizi cu personalitate, nevoi, comportament, educaţie, experienţă şi valori specifice.

În accepţiunea modernă, din perspectiva managementului resurselor umane, oamenii nu sunt angajaţi doar pentru a ocupa anumite posturi vacante ci, fiecare în parte, pentru rolul lor important pe care îl poate avea în cadrul organizaţiei. Acest lucru este cu atât mai evident cu cât, in mediul socio-economic actual caracterizat prin concurenţă, dinamism si interdependenţă, multe din dificultăţile sau succesele organizaţiilor au la bază resursele umane şi managementul acestora.

Desprinzându-se din managementul general, managementul resurselor umane este un termen relativ recent pentru ceea ce s-a numit tradiţional "conducerea activităţii de personal" şi presupune o abordare interdisciplinară şi profesională a problematicii personalului din cadrul unei organizaţii. Managementul resurselor umane este diferit de celelalte domenii ale managementului general deoarece trebuie să servească nu numai scopului şi intereselor patronului sau conducătorului organizaţiei, dar trebuie să acţioneze şi în interesul angajaţilor, al fiinţei umane şi prin extensie, în interesul societăţii.

În prezent nu există o definiţie atotcuprinzătoare, unanim acceptata de specialişti, privind managementul resurselor umane. Având elemente care se completează reciproc, fiecare contribuind la definirea conceptului în ansamblul său, definirea managementul resurselor umane vizează:

a) funcţiunea care facilitează cea mai eficientă folosire a oamenilor in vederea realizării obiectivelor individuale şi organizaţionale;

b)ansamblul activităţilor de ordin operaţional, de planificare, recrutare, menţinere a personalului, precum şi de ordin energetic, cum sunt crearea unui climat organizaţional corespunzător, care permit asigurarea organizaţiei cu resursele umane necesare;

c)complex de măsuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selecţia, încadrarea, utilizarea prin organizarea ergonomică a muncii, stimularea materială şi morală, până în momentul încetării contractului de muncă;

d)funcţiunea care permite organizaţiilor să-şi atingă obiectivele prin obţinerea şi menţinerea unei forţe de muncă eficiente;

e)fixarea obiectivelor în raport cu oamenii, realizarea şi controlul acestora într-o logică a sistemului;

f) punerea la dispoziţia întreprinderii a resurselor umane cu dubla constrângere, a funcţionării armonioase şi eficiente a ansamblului uman precum şi a respectării dorinţei de dreptate, securitate şi dezvoltare a carierei fiecărui angajat.

1.1. FUNCŢIILE MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE

Prin resursa umană a unei organizaţii se înţelege totalitatea oamenilor care lucrează în acea organizaţie. Supravieţuirea şi/sau dezvoltarea organizaţiilor depinde de felul în care sunt achiziţionate resursele şi nivelul de profitabilitate cu care sunt exploatate. Resursele umane sunt una din rezervele neutilizate la maximum în cadrul organizaţiilor.

Principalele funcţii ale managementului resurselor umane sunt:

- Planificarea resurselor umane;

- Popularizarea structurilor;

- Atingerea performanţei dorite;

- Compensarea resurselor umane;

- Instruirea şi dezvoltarea resurselor umane;

- Îmbunătăţirea abilităţilor profesionale;

- Stabilitatea şi menţinerea resurselor umane;

- Comunicarea şi negocierea;

1.2. OBIECTIVELE MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE

1. Obiectivul principal al managementului resurselor umane este acela de a furniza pricepere şi experienţa în acest domeniu, astfel încât să fie obţinute performanţe optime şi sigure, folosind cele mai adecvate metode.

2. Obiectivele strategice, pe termen lung, au în vedere organizarea şi planificarea resurselor umane.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Resurselor Umane - Suport de Curs.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
50 imagini
Nr cuvinte:
13 939 cuvinte
Nr caractere:
83 013 caractere
Marime:
78.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Bratasanu Simona
Sus!