Managementul Producției

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Forme de organizare

Forme specifice de organizare a fluxurilor discontinui

Forme specifice de organizare a fluxurilor continui

1.1. Forme de organizare

Organizarea fluxului de fabricaţie în sistemele de producţie actuale este rezultatul unei evoluţii în timp. Această evoluţie este determinată de modificarea mediului economic în care sistemele de producţie activează. Organizarea fluxului de fabricaţie a unui sistem de fabricaţie este definită de forma de organizare a sistemului de fabricaţie.

Forma de organizare este un concept tehnico-economic ce reuneşte modalităţii concrete de amenajare a spaţiului de producţie, de circulaţie a fluxurilor materiale, umane, informaţionale, capabile să realizeze în condiţii de eficienţă o sarcină de producţie specifică sistemului de fabricaţie.

Fiecărei forme de organizare îi sunt specifice anumite modalităţi de concepţie şi realizare a amenajării a spaţiului de producţie, anumite modalităţi de concepţie şi realizare a fluxurilor materiale, umane şi informaţionale. Adoptarea unei forme de organizare este determinată de dezvoltarea forţelor de producţie, de nivelul raportului cost/performanţă a produselor fabricate. În practică, alegerea formei de organizare se face în funcţie de tipul producţiei.

Formele de organizare a fabricaţiei, precum şi metodele de pregătire tehnică a fabricaţiei, de evidenţă şi control al realizărilor, de conducere în general, sunt influenţate de tipul de producţie, fiecărui tip de producţie corespunzându-i o anumită formă de organizare. Această legătură exprimată de legea concordanţei dintre caracteristica tipologică a producţiei şi forma de organizare a acestora este reprezentată în figura 1.1.

Prin frecvenţa de trecere, FT se înţelege numărul de schimbări de la execuţia unui tip de reper la execuţia altui tip, când schimbarea antrenează modificări semnificative în organizarea şi echiparea fabricaţiei. Frecvenţa de trecere poate caracteriza tipul de producţie. Astfel pentru intervalul 1-3 al frecvenţei de trecere, producţia este de tip masă, pentru intervalul 4-250, producţia este de tip serie, iar peste 250 producţia este de tip unicate.

Masă 1

3 Linii monovalente

Serie mare 50 Linii polivalente

Celule de fabricaţie

Tehn. de grup

Serie

175 Atelier

MUCN

Serie mică 200

Unicate 400

Tipul producţiei FT

procedeu produs

Figura 1.1 Concordanţa dintre tipurile de producţie şi formele de organizare

1.2. Forme specifice de organizare a fluxurilor de fabricaţie

Diversitatea mare a proceselor de producţie, (determinată de natura obiectului muncii, tehnologia de fabricaţie, calificarea forţei de muncă, destinaţia economică a produselor etc.) cerinţa de ridicare permanentă a eficienţei în orice activitate au conturat în practică forme concrete (specifice) de organizare a fluxurilor de fabricaţie. O trăsătură de bază ce caracterizează fluxurile de fabricaţie este gradul lor de continuitate. Deosebim, în acest sens, organizarea fluxurilor de fabricaţie discontinui şi continui. În acest context vom prezenta şi principalele forme specifice de organizarea fluxurilor de fabricaţie.

Observații:

Universitatea TRANSILVANIA din Braşov

Facultatea de Ştiinţe Economice

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Productiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
151 pagini
Imagini extrase:
151 imagini
Nr cuvinte:
32 955 cuvinte
Nr caractere:
185 549 caractere
Marime:
3.51MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Guga Lucian
Sus!