Managementul Mediului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul 1

MANAGEMENTUL MEDIULUI: OBIECT DE STUDIU

1.1 MANAGEMENTUL MEDIULUI: DEFINIŢIE, TRĂSĂTURI.

Managementul mediului reprezintă metoda prin care se organizează activităţile umane care afectează mediul, în vederea maximizării bunăstării sociale şi pentru a preveni şi micşora posibilele efecte generate asupra mediului, prin tratarea cauzelor generatoare. Problemele mediului nu pot fi privite în izolare, ci trebuie abordate împreună cu cele de dezvoltare, luând în considerare importanţa esenţială a menţinerii unui echilibru adecvat între dezvoltarea economică, creşterea demografică, utilizarea raţională a resurselor naturale, protecţia şi conservarea mediului.

Societatea a identificat motive valide pentru a răspunde la întrebarea “de ce trebuie protejat mediul”. Conceptul de dezvoltare durabilă poate răspunde la întrebarea “ce trebuie făcut pentru a proteja mediul”. Managementul de mediu constă într-un set de instrumente practice, care încearcă să ofere un răspuns la întrebarea “cum se va realiza acest obiectiv?”.

Resursele naturale reprezintă acele elemente regenerabile ale ecosferei, cum sunt apa şi biomasa terestră şi acvatică. Resursele neregenerabile sunt trenurile în general, mineralele, metalele şi combustibilii fosili. Elemente semiregenerabile sunt calitatea solurilor şi capacitatea asimilativă a mediului. sărăciei, participarea publică, crearea de locuri de muncă, etc) pot fi urmărite prin intermediul unor planuri de acţiune sau strategii adecvate în domeniul mediului.

Managementul mediului are drept scop utilizarea responsabila a resurselor naturale, economice si umane astfel incat mediul sa fie protejat si imbunatatit. O utilizare mai eficienta a electricitatii si a combustibililor combinata cu niste costuri reduse de expediere a deseurilor prin introducerea masurilor de reciclare, va rezulta in costuri reduse de operare. Experienta companiilor care au introdus deja managementul mediului in productia lor, arata ca aceste companii au un avantaj competitiv. Profitariel de pe urma costurilor reduse de oprare si a imbunatatirea relatiilor cu noii clienti, ca si cu vechi, sunt mai mari decat costurile implementarii managementului mediului. De aceea managementul mediului este in general o "afacere buna".

Managementul programului de mediu intr-o fabrica a devenit un proces in crestere si o destinare provocata datorata modificării legislatiei de protectia mediului si a reglementarilor si maturizarea asteptarilor publice privind protectia mediului. Fundamentarea managementului mediului este o intelegere a legilor si reglementarilor care se aplica in intreprinderile industriale. O data ce un program de conformare a fost stabilit in intreprindere, ei ar trebui sa suporte inregistrarea pastrarii mediului bun si curat.totusi, pentru a satisface cererile viitorului, simpla conformare cu legea nu este destul si multe companii au optat pentru strategii “dincolo de conformare”. Aparitia programelor internationale cum ar fi EMAS si ISO 14001 au transformat managementul mediului de la o cerinta locala la una globala. In viitor, performanta de mediu a intreprinderilor industriale in intreaga lume va fi comparata cu utilizarea sus numitului grup al standardelor si abilitatea companiilor de a satisfaceaceste standarde poate afecta acceptabilitateaproduselor lor pe piata marketului

Cu trecerea anilor, totusi circumstantele s-au schimbat. Legile si reglementarile au crescut in complexitate si s-au inplicat spre punctul in care cele mai multe companii au nevoie sa dezvolte sisteme cuprinzatoare de conformare si “culturi de conformare” pentru a satisface consistent “litera legii”. Mai mult decat atat, companiile au descoperit ca simpla conformare cu legea adesea nu este suficienta pentru a proteja bunurile lor si investitii grozave pe care ei trebuie sa le faca pentru crearea unei imagini favorabile care sa se identifice cu marca fabricii. Actiuni in conformitate cu legea trebuie totusi sa rezulte in incidentele de mediu, pagube si descoperiri de amenzi dure de care trebuie sa se aiba grija – rezultind procese si raspunderi punitive. Actiuni in conformitate cu legea pot totusi sa fie fondate social dar iresponsabile din punct de vedere mediu – rezultand in adversitatea consumatorului ori actiuni NGO, boicoturi si proteste publice. Actiuni in conformitate cu legea, in mod egal daca grija fata de taxe este exercitata, pot sa fie rau receptionate de comunitatile si organizatiile afectate – rezultand consecinte nefolositoare. Companiile cu gandire inaintata inteleg, mai bine, ca actiuni dincolo de conformitate sunt necesare daca piederi neanticipate au fost evitate.

Deoarece organizatii si companii de toate felurile sunt din ce in ce mai interesate sa realizeze si sa demonstreze o performanta ecologica sanatoasa prin controlarea impactului activitatilor, produselor si serviciilor lor asupra mediului, ele efectuează un numar crescut de "remedieri" sau "auditări" pentru a aprecia performanta ecologica. Totusi, aceste remedieri si auditări singure nu sunt suficiente pentru a asigura o organizatie ca performanta ei nu numai ca intruneste, dar va intruni si in viitor cerintele legale. Standardele Managementului Mediului (cum ar fi Comisia Europeana Eco- Management si Sistemul de Audit EMAS si seriile de standarde ISO 14000 constituie un etalon dupa care organizatiile si companiile isi pot masura performanta. Ele furnizeaza un proces structurat care face posibila introducerea unui Sistem al Managementului Mediului viabil.

Sistemul Managementului Mediului (EMS) este un mecanism care se adreseaza unor teme ecologice majore prin alocarea de resurse, desemnarea responsabilitatilor, si o evaluare continua a practicilor, procedurilor si proceselor, care sunt organizate intr-un mod sistematic. De aceea, EMS se distinge ca un instrument puternic care permite organizatiei sa realizeze si sa controleze nivelul performantei ecologice pe care si-o stabileste. Astfel, devine parte integranta a sistemului managerial al unei organizatii si este necesar sa fie coordonat cu eforturile sistemelor manageriale din alte domenii.Sistemul Managementului de Mediu trebuie sa fie proiectat pe o astfel de cale pentru a asigura ca:

1. Politica de mediu a companiei, obiectivele si programele sunt auditate periodic si revizuite daca este necesar.

2. Sunt in mod propiu definite responsabilitati si autoritati.

3. Proceduri de operare au fost stabilite.

4. Cerintele pentru politica de mediu a companiei, programul si sistemul de management sunt monitorizate.

5. Documentarea managementului de mediu este stabilita.

6. Programul auditului de mediu este implementat.

Observații:

ANUL II INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
78 pagini
Imagini extrase:
78 imagini
Nr cuvinte:
27 599 cuvinte
Nr caractere:
164 206 caractere
Marime:
121.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Radu Moraru
Sus!