Managementul investițiilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Curs 1. Managementul investitiilor

Delimitari generale privind investitiile

Conceptul de investitie

Orice plasament de capital pe termen lung in scopul obtinerii de profit sau a altor avantaje economice, reprezinta o investitie. Decizia de investitie conduce la o imobilizare de capital facuta in prezent, dar care urmeaza sa se intinda pe mai multe exercitii viitoare in conditii de risc, in speranta unei rentabilitati viitoare crescute.

Din punct de vedere financiar, investitia provoaca o cheltuiala de capital care trebuie sa fie compensata in perspectiva de intrari de fonduri, respectiv de fluxuri de numerar (cash-flow) generate de obiectul de investitie finantat si esalonat pe intreaga perioada de viata a acestuia. In sens financiar, investitia reprezinta renuntarea in prezent la o anumita suma de bani in speranta obtinerii unor castiguri economice viitoare superioare.

In sens contabil, investitia presupune alocarea unor fonduri disponibile pentru procurarea sau crearea unui activ imobilizat care va genera fluxuri de numerar viitoare si va determina cheltuieli de exploatare ce trebuiesc acoperite pe seama fluxurilor de numerar viitoare. Cu siguranta, decizia de investitie antrenand mijloacele financiare importante si implicand riscuri economice majore pentru firma, reprezinta una dintre deciziile strategice centrale.

Proiectul de investitie

Proiectul de investitie reprezinta rezultatul procesului de selectionare a oportunitatilor de investire si de executie practica a acestora.

Rentabilitatea unui proiect d investitie se stabileste nu atat in functie de durata normata de functionare a obiectului (reglementata in legislatie), cat de durata sa de viata economica, adica perioada in care obiectul genereaza o rentabilitate pozitiva.

Elementele financiare ale unei investitii sunt urmatoarele:

1. Cheltuielile pentru investitie;

2. Durata de viata a investitiei;

3. Beneficiile suplimentare sau economiile realizate pe seama investitiei;

4. Valoarea reziduala a investitiei.

Procesul alocarii capitalului pentru un proiect de investitii se desfasoara in 5 etape:

1. Examinarea si selectarea proiectelor de investitie;

2. Propunerea bugetului de capital pentru fiecare proiect care ramane in urma procesului de examinare si selectare;

3. Aprobarea alocarii de buget;

4. Urmarirea modului de realizare a proiectului de investitie;

5. Controlul final la incheierea proiectului.

Dimensiuni financiare ale eficientei investitiei

Datorita importantei deosebite a deciziei de investitie, managementul firmei are nevoie de criterii financiare corespunzatoare de evaluare a oportunitatilor de investitie. Aceste criterii au in vedere, de regula, urmatoarele aspecte:

1. Influenta proiectelor asupra rezultatelor financiare si rentabilitatii firmei. Cresterea performantelor financiare viitoare reprezinta insasi justificarea investitiilor de catre o firma. In acest sens, posibila problema se refera la aprecierea nu atat a marimii absolute, cat a celei relative a performantelor – rentabilitatea. Din punct de vedere matematic, orice indicator de rentabilitate reprezinta un raport intre performanta absoluta si activ sau capital prin exploatarea caruia a fost obtinut rezultatul in cauza.

R = P/A => Rf = Profit net/ Capital propriu ; Re = EBE/AET

Obiectivul investitiei consta in achizitia sau crearea unui activ. Prin urmare, investitiile determina cresterea numitorului ratei de rentabilitate, ducand in acest fel la scaderea prezumata a valorii viitoare. Ca aceasta scadere sa nu aiba loc efectiv este necesara o crestere relativa/procentuala a performantei viitoare (∆%P) mai mare decat cresterea relativa/procentuala a activului cauzata de investitie (∆%A): ∆%P > ∆%A.

Misiunea investitiei se refera la consolidarea potentialului de performanta pe termen lung a firmei. Acest potential este reflectat de activele economice detinute de firma. Din aceasta perspectiva, fezabilitatea economica a investitiei este asigurata numai daca productivitatea financiara a noilor active create pe baza investitiei este superioara productivitatii financiare a activelor existente inainte de investitie: RI > RE (unde Ri = rentabilitatea economica a investitiei, iar Re = rentabilitatea economica inainte de investitie).

Orice investitie se justifica din punct de vedere financiar numai daca pe baza ei este obtinuta o rentabilitate economica cel putin egala cu rentabilitatea economica dinaintea ei.

2. Influenta proiectelor asupra echilibrului financiar al firmei. In prima faza a investitiei, cash-flow-ul scade deoarece este consumat pentru finantarea proiectului de investitie. Intrucat cash-flow-ul exprima sintetic starea echilibrului financiar al firmei, reducerea cash-flow-ului echivaleaza cu deteriorarea echilibrului financiar al firmei. Ulterior, pe masura maturizarii economice a investitiei, aceasta va incepe sa degaje cash-flow suplimentar, fapt care are un impact pozitiv asupra situatiei echilibrului financiar. De aceea, efectele investitiei asupra echilibrului financiar trebuie urmarite intr-o perspectiva durabila. Important este ca efectele destabilizatoare ale investitiei sa fie inferioare efectelor stabilizatoare. Ori, aceasta inseamna ca scaderea relativa/procentuala a cash-flow-ului in prima faza trebuie sa fie mai mica in comparatie cu scopul relativ/procentual al cash-flow-ului in faza ulterioara: (∆ % CF0) < (∆ % CF1).

Influenta investitiei asupra echilibrului financiar se manifesta si prin faptul ca ducand la cresterea activelor imobilizate, deci la aparitia unor nevoi de finantare suplimentare este diminuat de valoarea fondului de rulment ca expresie globala a resurselor permanente de finantare a firmei, slabind in acest fel echilibrul financiar: FR = CPR – AIN (Fondul de Rulment = Capitalul permanent – Activele Imobilizate Nete).

De asemenea, investitia genereaza cresterea nevoii de fond de rulment care afecteaza negativ situatia trezoreriei nete, considerata fiind diferenta dintre fondul de rulment si nevoia de fond de rulment: NFR = Stocuri + Creante-clienti – Datorii de exploatare; TN = FR – NFR.

Avand in vedere aceste efecte financiare negative, managementul investitiei trebuie sa actioneze preventiv, initial pentru atenuare si apoi pentru eliminarea lor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Investitiilor
    • Management 1.docx
    • Management 2.docx
    • Management 3.docx
    • Management 4.docx
    • Management 5.docx
    • Management 6.docx
    • Management 7.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 427 cuvinte
Nr caractere:
39 604 caractere
Marime:
85.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!