Managementul întreprinderii

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Lumea inconjuratoare este formata din trei blocuri,sfere:

I-natura vie este legata de coexistent naturii,organismelor,stiinta care se ocupa de sfera data poarta denumirea de bionica.

II-natura moarta sunt sistemele tehnice si tehnologiile,stiinta care se ocupa de aceasta sfera poarta denumirea de cibernetica.

III-societatea sunt relatiile social-economice si relatiile politice.Stiinta care se ocupa de acest domeniu este managementul.

Managementul-este gestionarea cu procesele economice,sociale,psihologice s.a.In orce grup de oameni format de sine statator sau centralizat apare necesitatea obiectiva de a:

1.a colabora

2.a organiza

3.a conduce

4.a elabora strategii

5.a lucra cu oamenii

Luind toate aceste necesitati la unloc se poate de mentionat ca in orce colectiv de oameni apare necesitatea de a coordona si a organiza grupuri de oameni in cadrul unui efort comun si obtinerii unui rezultat comun.

Efort+Scop Comu=Trasaturile Managementului (E+SC=TM)

Ex.Biserica,Constructia Zidului Chinezesc,Piramidele Egiptene,

Cuvintul Management provine de la latinescu-manus ceea ce in traducere inseamna a mina,a dirija, a pilota, a conduce.

Prin Management intelegem un ansamblu de discipline care inglobeaza in sine sarcinile de a conduce,sarcini de administrare si organizare a intreprinderii care sunt orientate spre obtine profitului maximum cu minimum de cheltuieli si in ultimo rind satisfacerea necesitatilor oamenilor.

Functiile managementului

Previziunea-consta in ansamblul proceselor de munca prin intermediul carora sunt determinate principalele obiective si componenetele sale,precum si resursele si mijloacele necesare lor se elaboreaza planul de actiuni.Cu ajutorul acestei functii se stabilesc obiectivele organizatiei si activitatile membrilor organizatii.

1.se determina starea reala a organizatiei

2.se stabilesc directiile de dezvoltare

3.se determina cum pot fi atinse obiectivele in urma carora se elebaoreaza planul de activitate

Organizarea-sunt ansamblul proceselor de management prin care se stabilesc si se elaboreaza procesele de munca (miscari,sarcini,operatii) precum si gruparea lor pe posturi si atribuirea lor personalului.Prin organizare se poate de clarificat:

1.Cine si ce trebuie sa faca?

2.Cine si de ce si (cine) raspunde?

3.Canalele de comunicare

4.Gruparea concreta a activitatilor

Coordonarea-sunt ansamblul proceselor de munca prin care se sincronizeaza deciziile personalului intreprinderii.

Motivarea-scoul acestei functii este organizarea si asigurarea muncii oamenilor din cadrul organizatiei cu diferite stimulente si motive pentru cointeresarea maxima a personalului in obtinerea rezultatelor finale sau pentru obtinerea rezultatelor avansate in cadrul intreprinderii.

Controlul-prin functia data se determina niste solutii eficiente de identificare si de inlaturare a diferitor dificiente aparute in cadrul intreprinderii sau in cadrul sistemului de functionare.

Disciplina management include doua directii :

1-organizarea procesului de productie

2-previziunea

Prin organizarea procesului de productie se subintelege coordonarea si organizarea in timp si in spatiu a tuturor elementelor de productie,a mijloacelor muncii,a obiectelor de productie si a muncii intr-un proces unic. A organiza inseamna- de a gasi metoda rationala de imbinare a fortii de munca cu mijloacele de productie .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Intreprinderii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 451 cuvinte
Nr caractere:
34 647 caractere
Marime:
64.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!