Managementul General

Extras din curs:

Principalele momente din evoluţia managementului

Etape de evoluţie a managementului

Contextul românesc

Materia primă a managerilor o reprezintă potenţialul subordonaţilor şi propriul lor talent de a conduce.

Managerii exercită în mod permanent, integral sau parţial, funcţii de previziune, organizare, coordonare, antrenare şi control - evaluare, referitoare la procesele de muncă exercitate de subordonaţii lor.

Calitatea procesului de management şi nivelul rezultatelor obţinute de către o organizaţie depind de nivelul de pregătire, calităţile şi deprinderile managerilor.

Pe plan mondial există cel puţin două accepţiuni privitoare la noţiunea de manager.

Potrivit uneia, în categoria managerilor sunt incluşi nu numai conducătorii propriu-zişi, ci şi întregul personal de specialitate, toţi cei cu studii superioare care lucrează în cadrul compartimentelor funcţionale.

Potrivit unei alte accepţiuni, în categoria managerilor intră numai persoanele care conduc alte persoane, deci au subordonaţi. Considerăm că această din urmă accepţie dă o semnificaţie mai adecvată acestei noţiuni.

Managerii trebuie să posede o serie de calităţi, cunoştinţe si aptitudini necesare tuturor componenţilor firmei, cât şi o serie de cunoştinţe şi aptitudini specifice acestui domeniu.

Din prima categorie fac parte: inteligenţa, memoria, spiritul de observaţie, capacitatea de concentrare, caracterul – calităţi necesare în orice profesie, dar la dimensiuni sporite pentru manageri, dată fiind complexitatea şi dificultatea proceselor manageriale. Pe lângă calităţile native menţionate, managerii trebuie să posede o proporţie sporită şi o serie de cunoştinţe economice, psiho - sociologice, juridice, tehnice, matematice şi statistice, de cultură generală şi aptitudini de a lucra în echipă.

Managementul participativ necesită manageri foarte buni, dar nu individualişti, cadre capabile să depisteze, mobilizeze şi amplifice potenţialul grupului de execuţie şi de conducere din care face parte. De asemenea capacitatea de a conduce implică o strânsă colaborare cu subordonaţii şi utilizarea pe scară largă a consultării personalului, a luării deciziilor în grup, în baza unor proceduri democratice.

Rezultanta calităţilor, cunoştinţelor şi aptitudinilor, a talentului şi pregătirii managerilor, indiferent de nivel ierarhic, sex, vârstă, o reprezintă capacitatea managerială

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul General.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
229 pagini
Marime:
2.07MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Prof.univ. dr. Emanoil MUSCALU, Conf univ dr.Ramona TODERICIU
Sus!