Managementul deșeurilor biologice

Extras din curs:

Protecţia mediului este o problemă a tuturor. Este problema redresării, conservării şi ocrotirii mediului în scopul restrângerii şi eliminării surselor de poluare, în cadrul dezvoltării armonioase a societăţii.

Cadrul general al strategiei gospodăririi deşeurilor menajere îl constituie Strategia Protecţiei Mediului bazată pe Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă. Soluţia problemei depozitării şi procesării ecologice a deşeurilor menajere are o prioritate absolută în dezvoltarea durabilă a teritoriului. În România, majoritatea depozitelor de deşeuri urbane datează din anii şaizeci şi sunt supraîncărcate. Pentru depozitele vechi nu există proiecte şi măsuri de remediere a poluării. Pe lângă deşeurile menajere, stradale, comerciale, în depozitele de deşeuri urbane sunt introduse şi deşeuri industriale periculoase.

Deşeurile poluează aerul, apa şi solul, degradează peisajele pe suprafeţe întinse, antrenează costuri ridicate pentru depozitarea lor şi uzine pentru incinerarea reziduurilor.

Hot 155/2003 privind introducerea evidentei gestiunii deseurilor si a Catalogului European al Deseurilor

Hotarare nr. 128 din 14 februarie 2002 privind incinerarea deseurilor

Hotarare nr. 162 din 20 februarie 2002 privind depozitarea deseurilor

ORDONANTA DE URGENTA nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protectia mediului

Ordin nr. 1147 din 12/10/2002 aprobarea Normativului tehnic privind depozitarea deseurilor - construirea, exploatarea, monitorizarea si inchiderea depozitelor de deseuri

Ordonanta de urgenta nr. 78 din 16 iunie 2000 privind regimul deseurilor

Hotarire nr. 155 din 1999-03-08 introducerea evidentei gestiunii deseurilor si a Catalogului European al Deseurilor

1.Hartie si carton vechi

Hârtii poligrafice (hârtii pentru imprimantă şi de ziar) ;

Hârtii şi cartoane de împachetat ;

Hârtie igienică;

Hârtii si cartoane tehnice speciale.

Deşeurile din hârtie se obţin, in principal, în urmatoarele domenii:

Tipografii, edituri, chioşcuri de distribuire a presei,

Întreprinderi care prelucreaza hârtie,

Magazine,

Autorităţi, administraţii, firme particulare.

Gospodaării particulare

2.Textilele vechi se obţin ca resturi din producţie in domeniul industrial şi după utilizarea în gospodării particulare. În statistica anuală a ICIM [1999], pentru anul 1998, a fost dată proporţia de 6% textile în gunoiul menajer românesc.

3.Compost din deşeuri biologice şi vegetale Resturile organice colectate selectiv reprezintă un potenţial care, cu ajutorul metodelor biologice, poate fi supus unei valorificări materiale. Proporţia sa în gunoiul menajer românesc este foarte mare, de peste 50% [ICIM, 1999].

4. Activitatea medicală deşeuri rezultate din activităţi medicale - toate deşeurile, periculoase sau nepericuloase, care se produc în unităţile sanitare;

Deşeuri nepericuloase - deşeurile a căror compoziţie este asemănătoare cu cea a deşeurilor menajere şi care nu prezintă risc major pentru sănătatea umană şi pentru mediu;

Deşeuri periculoase - deşeurile rezultate din activităţi medicale, care constituie un risc real pentru sănătatea umană şi pentru mediu şi care sunt generate în unitatea sanitară în cursul activităţilor de diagnostic, tratament, supraveghere, prevenire a bolilor şi recuperare medicală, inclusiv de cercetare medicală şi producere, testare, depozitare şi distribuţie a medicamentelor şi produselor biologice.

Deşeurile periculoase se clasifică în deşeuri anatomopatologice şi părţi anatomice, deşeuri infecţioase, deşeuri înţepătoare-tăietoare şi deşeuri chimice şi farmaceutice;

deşeuri anatomopatologice

deşeuri infecţioase

deşeuri înţepătoare-tăietoare .

Observații:

Aspecte legate de managementul deseurilor biologice

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Deseurilor Biologice.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Marime:
4.37MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Rusu Lacramioara
Sus!