Management Strategic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul 1. Management strategic: concept, necesitate, proces

1.1. Evoluţia conceptelor strategie şi management strategic

După cel de al doilea război mondial s-a constatat necesitatea adaptării managementului clasic la condiţiile prezente şi prima ideea a fost "Planificarea tradiţională trebuie adaptată", cu alte cuvinte era necesar un alt mod de a planifica deoarece începând cu anii care au urmat celei de a doua jumătăţi a secolului trecut, mediul, contextul general avea alte trăsături decât în perioadele anterioare, era mult mai dinamic şi mult mai puţin previzibil (incert). În zilele noastre aceste caracteristici au un impact din ce în ce mai puternic. Determinarea acestor caracteristici ale mediului a condus la concluzia că este necesară o planificare pe termen lung (planificare strategică).

Conceptul management strategic a intrat în vocabularul managementului în 1973 în cadrul "Primei Conferinţe Internaţionale asupra Managementului Strategic" iniţiată de teoreticianul american Igor Ansoff la Universitatea Vanderbilt (S.U.A).

Thomas Peters (1990-1991) în lucrarea sa "În căutarea excelenţei" afirma că trebuie găsită modalitatea ca într-un mediu dinamic şi incert să putem planifica pe termen lung, chiar dacă acesta este un paradox. Trebuie să ne gândim la soluţii, deci să adoptăm decizii în avans, în funcţie de direcţiile în care se găseşte mediul.

În momentul în care a început implementarea planurilor strategice s-a constata că, de fapt, nu numai funcţia de planificare trebuia adaptată, dar şi celelalte funcţii de bază ale managementului trebuiau adaptate. Managementul strategic a fost completat cu rezolvări orientate spre client, spre calitate.

În 1993, managementul cel mai potrivit pentru o organizaţie care doreşte să aibă succes este şi va fi managementul calităţii totale echivalentul managementului supravieţuirii totale.

Leslie Rue: "Managementul strategic este procesul prin care managerii determină direcţia şi rezultatele organizaţiei pe termen lung asigurând o formulare potrivită, o implementare adecvată şi evaluarea continuă a strategiilor."

Thompson & Strickland: "Managementul strategic este procesul prin care managerii stabilesc domenii şi obiective organizaţionale pe termen lung, dezvoltă strategii pentru obţinerea obiectivelor în funcţie de circumstanţele interne şi externe şi acţionează pentru realizarea planului."

Scopul general al managementului este coordonarea indivizilor dintr-o organizaţie astfel încât eforturile lor să fie convergente către un scop comun. Coordonarea se realizează cu ajutorul planificării (obiective, strategii), organizării (cadru intern, structură), conducerii (influenţarea angajaţilor să intre în acţiune) şi controlului (stăpânirea proceselor).

"Structura urmează strategia" – deci am nevoie de o anumită structură de organizare pentru a implementa un plan pe termen lung (mai mare de 3 ani).

Strategia este:

• "determinarea scopurilor şi obiectivelor pe termen lung ale unei organizaţii şi alocarea resurselor necesare pentru a le atinge" (Chandler, 1962);

• "calea prin care se realizează obiectivele organizaţiei" (Hatten & Hatten, 1988);

• "un model sau plan care integrează într-un tot coerent scopurile majore ale organizaţiei, politicile şi etapele acţiunii" (Quinn, 1980);

• "crearea unei poziții unice și valoroase, care implică o gamă diferită de activități. Poziția strategică derivă din trei surse distincte:

- satisfacerea unui umăr limitat de nevoi, pentru mai mulți clienți (firma Jiffy Lube comercializează doar lubrifianți auto),

- satisfacerea unor necesități variate ale unui număr limitat de clienți (serviciile firmei de consultanță Bessemer Trust se adresează doar clienților foarte bogați),

- satisfacerea unor nevoi limitate, ale multor clienți, pe o piață limitată (lanțul de cinematografe Carmike funcționează doar în orașele cu o populație mai mică de 200.000 de locuitori) " (Porter, 1996) etc.

Concluzia este următoarea: o organizaţie dezvoltă atât procese de management operaţional, cât şi procese de management strategic. Ele coexistă, nu se exclud.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza indicatorilor economico-financiari.docx
  • Curs 1 Management strategic- concept, necesitate, proces.docx
  • Curs 10 Implementarea si controlul planului strategic.doc
  • Curs 2 Evaluarea mediului de afaceri- concepte, procesul de evaluare, evaluarea mediului general.docx
  • Curs 3 Evaluarea mediului concurential - Modelul Porter.doc
  • Curs 4 Analiza interna.doc
  • Curs 5 Misiunea si obiectivele strategice ale organizatiei.doc
  • Curs 6 Stabilirea obiectivelor globale.doc
  • Curs 7 Adoptarea strategiei.doc
  • Curs 8 Analiza de portofoliului de afaceri.doc
  • Curs 9 Construirea avantajelor competitionale.doc
  • Ghid de proiect.doc
  • Matricile MEFI si MEFE.docx
  • Tema.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
14 fisiere
Pagini (total):
76 pagini
Imagini extrase:
76 imagini
Nr cuvinte:
20 757 cuvinte
Nr caractere:
118 051 caractere
Marime:
1.60MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!