Management Strategic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Definirea, rolul si importanta simularii

Simularea – reprezinta procesul de experimentare dirijata, realizata cu ajutorul tehnicii de calcul electronic asupra modelului unui sistem ( prin sistem se intelege un ansamblu de elemente reunite printr-o serie de relaii de interactiune si interdependenta in vederea realizarii unui scop care corespunde motivatiei creerii si intretinerii activitatii acesteia).

Cuvantul simulare deriva din latinescul “simulation” = a imita sau a reproduce.

In matematica se pare ca folosirea pentru prima daca a acestei tehnici a fost facuta de J. V. Newmann si de Ulam cu ocazia cercetarilor in fizica nucleara, ocazie cu care tehnica utilizarii selectiilor statistice artificiale in vederea simularii unei variante posibile ale fenomenelor studiate, a primit denumirea de simularea Monte Carlo.

In afata definitiei specifice in literature de specialitate sunt intalnite si urmatoarele:

1. simulare = tehnica de constructie si reprezentare a unui fenomen real care trebuie studiat urmata de o observare a comportamentului acestuia.

2. simulare = reprezinta dinamica unei parti a lumii reale realizata prin constituirea unui model abstract si apoi prin miscarea lui in timp.

3. simulare = medotologie care permite testarea unui sistem real fara a actiona direct asupra sa.

4. sistemul X stimuleaza sistemul Y daca si numai daca:

a) X si Y sunt sisteme formale

b) Y este sistem real

c) X aproximare a sistemului real

d) Regulile de validitate din X sunt fara erori

Necesitatea simularii

- plecand de la constatarea ca simularea nu este o teorie in sine ci o metodologie de rezolvare a unor probleme complexe, utilizarea acesteia vine din insasi suportul theoretic si practice pe care le presupune.

Rolul simularii se manifesta in urmatoarele directii:

a) practica economica pune la dispozitie o serie de instrumente cu character metodic rezultat de regula dintr-o serie de concepte teoretice cu statut solid de necontestat. In acest caz foarte rar sau chiar deloc exista preocupari pe linia studierii legitatilor schemelor structurale continutului intrinsic al unora dintre aceste metodologii in scopul fie al unora dintre aceste motodologii in scopul fie al perfectionarii, fie al cercetarilor, fie al optimizarii acestora.

b) Complexitatea vietii economice determina adesea fie formulari matematice care reflecta incomplete fenomene analizate, fie imposibilitatea elaborarii sau a utilizarii acesteia. In aceasta situatie simularea ramane singura cale ce permite iesirea din astfel de situatii.

c) Domenii stiintifice precum fizica, biologia, chimia sunt prin excelenta deschise unei metode puternice de cercetare si anume experimentarea.

In ultimii 50 de ani acelasi process de crestere a complexitatii a facut ca si in aceste domenii experimentarea sa devina daca nu extreme de riscanta atunci excesiv de costisitoare. Pentru domeniul social in general si cel economic in special, experimental este cu desavarsire exclus ( cel putin in teorie ) atat datorita riscurilor cat mai ales pretului pe care l-ar presupune un astfel de exercitiu. Astfel rezulta ca singura solutie posibila o reprezinta metodologia simularii care in raport cu sistemele mari, complexe este singura metoda de experimentare absolute controlata din cel putin 2 motive.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Simulari manageriale.doc
  • Simulari manageriale2.doc
  • Simulari mangeriale3.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 520 cuvinte
Nr caractere:
9 476 caractere
Marime:
17.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Gogot Gabriela
Sus!