Management în Afaceri Internaționale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Firmă multinaţională = orice firmă care se angajează în activităţi comerciale sau de investiţii pe plan internaţional sau o firmă care desfăşoară afaceri în mai mult de o singură ţară.

De ce expansiunea pe pieţe eterne?

Expansiunea internaţională permite firmelor să-şi crească profitabilitatea prin modalităţi care nu ar fi posibile pe plan naţional.

Aceste modalităţi sunt:

• transferul de competenţe, adică a acelor abilităţi care creaza avantaj concurential si pe care alte firme nu le poate imita sau realiza

• fructificarea avantajelor de amplasare

• realizarea economiilor de scară şi fructificarea efectelor curbelor de învăţare.

Forme de pătrundere pe pieţele străine

Modalităţi de a intra pe o piaţă străină: exportul, proiectele la cheie, licensing (vânzarea de licenţă), franchising, joint ventures, si filiale proprii 100%.

Exportul reprezintă forma de intrare prin care produsele fabricate într-o ţară sunt vândute consumatorilor dintr-un alt stat.

Proiectele la cheie este forma de intrare prin care o firmă este de acord să construiască o întreprindere pentru un beneficiar străin şi să perfecţioneze personalul astfel încât atunci când întreprinderea devine integral operaţională să înmâneze “cheia” beneficiarului. De fapt asta înseamnă exportul de tehnologie. Cel mai frecvent întâlnită în industrii unde se utilizează procese tehnologice foarte scumpe cum ar fi: industria farmaceutică, chimică, prelucrarea produselor petroliere, rafinarea metalelor, etc.

Licensing. Apare atunci când o firmă (licensorul) acordă licenţa unei alte firme (licensee) de a utiliza procesul său tehnologic, sau de a produce produsele sale, sau de a utiliza marca de fabrică, sau patentele. În schimbul acordării licenţei licensorul primeşte o redevenţă sau drepturi de licenţă pentru fiecare unitate de produs vândută de către licensee.

Franchising este asemănător licensing-ului, dar are angajamente pe o durată mai lungă. Este o formă specializată de licensing în care franchisor-ul nu numai că vinde proprietăţi intangibile cum ar fi marca de fabrică, dar prevede în contract ca franchisee-ul să urmeze reguli de operare stabilite de franchisor şi să permită controlul acestuia asupra respectării acestor angajamente. Licensing este de obicei modalitatea aleasă de firmele de producţie, iar franchising-ul de firmele de servicii.

Joint venture este forma de intrare pe o piaţă străină prin crearea unei noi firme în colaborare cu unul sau mai mulţi parteneri (firme independente).

Filială proprie este forma de intrare prin care o firmă fie îşi construieşte o filială, fie achiziţionează o firmă deja existentă în ţara în care doreşte să pătrundă, şi pe care le deţine în proporţie de 100%.

Relaţia dintre riscul şi controlul asupra celor şase forme de pătrundere este prezentată în figura de mai jos.

Tabelul următor prezintă avantajele şi dezavantajele fiecărui mod de pătrundere pe pieţele externe.

Modul de intrare Avantaje Dezavantaje

Exportul Evită costurile mari de a amplasa o unitate de producţie

Ajută firma să realizeze economii de scară şi de amplasament

Are cel mai mic risc Costuri mari de transport;

Bariere comerciale

Probleme cu agenţii locali de marketing ca urmare a lipsei totale de control

Proiecte la cheie Permite pătrunderea în ţări unde investiţiile directe sunt restrictive Crează concurenţi locali eficienţi;

Lipsa unei prezenţe pe termen lung pe acea piaţă

Licensing Costuri şi riscuri mici de dezvoltare Lipsa controlului asupra tehnologiei, marketingului şi strategiei care nu-i permit să exploateze economiile generate de curba de experienţă şi avantajele amplasării

Franchising Costuri şi riscuri mici de dezvoltare Lipsa controlului asupra calităţii

Joint venture Utilizarea cunoştinţelor şi experienţei partenerului local

Riscuri împărţite Lipsa controlului asupra tehnologiei

Profituri împărţite

100% filială proprie Control integral asupra tehnologiei, marketingului şi strategiei

Rentabilitate mare Costuri şi riscuri mari

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management in Afaceri Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 850 cuvinte
Nr caractere:
10 392 caractere
Marime:
21.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!