Management - administrație publică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL I

NOŢIUNI GENERALE DESPRE ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ

1. Noţiunea de administraţie publică

Etimologic, termenul de administraţie provine din limba latină fiind format din prepoziţia „ad” - care se traduce prin „la”, „către” - şi „minister”, cu semnificaţia „servitor”, „îngrijitor”, „ajutător”. Din aceste traduceri, cuvântul „administer” ne apare într-un dublu înţeles, având o semnificaţie directă: „ajutor al cuiva”, „executant”, „slujitor”, şi o semnificaţie figurativă de „unealtă”, „instrument”

Dicţionarul explicativ al limbii române atribuie verbului „a administra” semnificaţia de a conduce, a cârmui, a gospodări o întreprindere, instituţie etc., iar prin „administraţie” înţelege totalitatea organelor administrative ale unui stat

În limbajul curent termenul „administraţie” este utilizat în mai multe sensuri, reprezentând după caz:

- conţinutul principal al uneia dintre cele trei puteri statale, puterea executivă;

- compartimentul funcţional (direcţie, departament, secţie, etc.) dintr-o întreprindere sau instituţie, însărcinat cu administrarea acesteia;

- sistemul de autorităţi publice care înfăptuiesc puterea executivă;

- conducerea unui agent economic sau unei instituţii, etc.

Din multiplele sensuri atribuite termenului de administraţie, preocupările teoreticienilor secolelor XIX şi XX s-au axat, în principal, pe clarificarea noţiunii de administraţie publică.

Pentru a defini administraţia publică, este necesar, în primul rând, să se determine graniţele generale ale acesteia şi să se enunţe principalele concepte ale disciplinei şi practicii administraţiei.

În al doilea rând, definirea administraţiei publice trebuie să releve locul şi rolul acesteia în contextul politic, economic şi social al statului de drept, bazat pe principiul separaţiei puterilor în stat.

Plecând de la aceste constante, vom face o succintă trecere în revistă a eforturilor făcute în doctrina de specialitate pentru definirea noţiunii de administraţie publică.

Astfel, în lucrarea sa „Public Administration: concepts and cases” (Boston, Houghlon Wifflin, 1978), autorul Richard Stillman prezintă, în sinteză, definiţiile formulate de diferiţi autori americani, astfel :

1. John J. Corson şi J.P. Harris definesc administraţia publică drept „activitatea prin care se realizează scopurile şi obiectivele guvernului.”

2. John Pfiffner şi Robert Presthus consideră că „administraţia publică, ca domeniu de activitate, este în principal preocupată de mijloacele pentru implementarea valorilor politice.”

3. James W. Davis apreciază că „administraţia publică poate fi cel mai bine identificată ca ramură executivă a guvernării.”

4. Nicholas Henry formulează în mod complex definiţia administraţiei publice „aceasta diferind de tendinţele politice, atât prin accentuarea comportamentului birocratic dar, mai ales, prin sistemul structurilor proprii şi metodologiilor aplicate pentru realizarea scopurilor guvernamentale”.

Citând aceste enunţuri învederăm faptul că diversitatea lor relevă un element de netăgăduit al administraţiei publice, şi anume complexitatea acesteia.

A administra înseamnă a acţiona neîntrerupt. Este axiomatic faptul că nu se obţine nimic fără acţiune şi nu se păstrează nimic din momentul în care efortul a încetat, filozofia administraţiei constând în activitatea ei permanentă, continuă.

Acţiunea administrativă, spunea Traian Herseni, „nu constituie un scop în sine, ea trebuie să servească realităţile sociale în veşnică mişcare. Nici oamenii nu sunt pretutindeni identici. De aceea, a administra nu înseamnă oriunde acelaşi lucru. Ceea ce este valabil într-o ţară, nu este valabil pentru orice ţară”

Într-o altă abordare, Henry Fayol în lucrarea „Administraţia industrială şi generală” considera că „a administra” înseamnă a planifica, a organiza, a comunica, a coordona şi a controla. Altfel spus, autorul a prefigurat funcţiile managementului în lucrarea sa de referinţă pentru managementul ştiinţific românesc.

În ceea ce priveşte conceptul de administraţie, prof. Jean Rivero considera că i se poate atribui un dublu sens, respectiv cel de activitate, aceea de a administra, de a gira o afacere, iar pe de altă parte, desemnează organele care exercită această activitate, primul fiind sensul material, iar cel de-al doilea fiind sensul organic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management - Administratie Publica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
139 pagini
Imagini extrase:
139 imagini
Nr cuvinte:
41 664 cuvinte
Nr caractere:
240 111 caractere
Marime:
151.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!