Management

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1.1. Conceptul de management
1.2. Aparitia si evolutia managementului
Intrebari de autoevaluare
Teste grila
Studii de caz
Referate
Rezumat
Bibliografie

Extras din curs:

Conceptul de management are semnificatii multiple si se foloseste mult in practica si teorie. Ca activitate practica, se regaseste peste tot in societate, in toate domeniile si pe toate palierele societatii. Activitatea de conducere, care a aparut odata cu primele forme de organizare sociala si s-a dezvoltat concomitent cu progresul material si spiritual al omenirii, constituie deci o componenta a oricarei activitati colective; este un fenomen de mari dimensiuni, complex, a carui necesitate obiectiva rezulta din insasi natura muncii sociale. Acest fenomen - managementul - da nastere de fapt intregii dezvoltari economice si sociale. 1.1. Conceptul de management

Izolat, omul se dirijeaza singur. Limitele fizice si biologice ale indivizilor ii determina sa lucreze in grupuri organizate formal. Existenta omului si a grupurilor sociale, a unitatilor economice si a societatii umane in ansamblul ei, nu poate fi conceputa fara o conducere calificata, menita a orienta, dirija si urmari procesele economice, sociale, tehnologice etc., ce au loc in cadrul intreprinderilor economice si pe alte planuri, astfel incat, obiectivele propuse sa fie realizate cu minimum de efort si maximum de rezultate pozitive.

Ca fiinta sociala, membru al unei colectivitati organizate, bazata simultan pe diviziunea muncii, specializare si cooperare in cadrul careia, fiecare are un loc si un rol bine delimitat, dar toti colaboreaza coerent la realizarea unui obiectiv unitar, prestabilit, omul resimte nevoia sa creeze un aparat special coordonator, de conducere, ca functie independenta, specializata, majora, menita sa sincronizeze si armonizeze activitatile individuale sau ale colectivelor mai mici, sa asigure o activitate continua si ritmica tuturor elementelor intregului organism social - economic, sa orienteze si ghideze intrega activitate spre un tel comun.

Asadar, caracterul social al muncii si al altor activitati, de grup organizat, determina constituirea obiectivelor unitatilor economice, ale altor grupari, ceea ce genereaza necesitatea separarii conducerii ca functie speciala, distincta, obiectiva, cu valente majore in asigurarea si cresterea eficientei.

Conducerea proceselor de munca desfasurate in cadrul activitatii in comun din diverse sisteme si structuri a constituit un atribut major al societatii, o preocupare din cele mai vechi timpuri, a gandirii si practicii umane, o arta, probabil cea mai veche care s-a amplificat si perfectionat continuu, concomitent cu progresul material si spiritual al omenirii, cu aparitia, dezvoltarea si cresterea complexitatii marilor unitati economice.

Astazi, aceasta actiune practica se regaseste peste tot in societate: in economie, in politica, in armata, in justitie, in toate domeniile si pe toate palierele societatii si este cunoscuta sub denumirea de management.

Etimologia cuvantului management:

o Cuvantul ,,management" deriva de la latinescul ,,manus" care inseamna ,,mana? si reprezinta ca expresie literara ,,manevrare", ,,pilotare".

o De la latinescul ,,manus", s-a format in limba italiana ,,mannegio" cu intelesul de ,,prelucrare cu mana"

o In limba franceza s-a format cuvantul ,,manege" cu intelesul de ,,loc unde sunt dresati caii".

o Termenul ,,manej" a patruns in limba romana cu aceeasi semnificatie.

o Din franceza, cuvantul a fost imprumutat de limba engleza sub forma verbului ,,to manage" care inseamna a administra, a conduce; de aici au aparut cuvintele derivate ,,manager" si ,,management".

o Cu acelasi inteles cuvintele se folosesc astazi si in limba romana.

Conceptul de management are semnificatii multiple si se foloseste mult in teorie si practica. Esentialul in analiza si tratarea acestui concept il constituie determinarea continutului, a elementelor si directiilor care-i stabilesc trasaturile. Dat fiind caracterul complex al managementului, au aparut numeroase si variate definitii ale acestui concept:

- A. Mackensie - managementul este procesul in care managerul opereaza cu trei elemente fundamentale - idei, lucruri si oameni, realizand obiectivul prin altii.[1]

- Jean Gerbier - managementul inseamna organizare, arta de a conduce, de a

administra.[2]

- Karl Heyel - managementul este o disciplina distincta si determinanta, care conduce la rezolvarea unor obiective prestabilite, utilizand in modul cel mai eficient potentialul uman si material.[3]

Bibliografie:

1. Bucurean, M., Management, Editura Universitatii din Oradea, 2008.

2. Abrudan, I., Premise si repere ale culturii manageriale romanesti, Editura Dacia, 1999.

3. Dumitrescu, M., Introducere in management si management general, Editura Eurounion S.R.L., Oradea, 1995.

4. Nicolescu, O., Verboncu, I., Fundamentele managementului organizatiei, Editura Economica, 2008.

5. Ilies, L., Lazar, I., Mortan, M., Popa, M., Lungescu, D., Veres, V., Management, Editura Risoprint, 2008.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management
    • Modul 1.pdf
    • Modul 10.pdf
    • Modul 11.pdf
    • Modul 12.pdf
    • Modul 13.pdf
    • Modul 14.pdf
    • Modul 2.pdf
    • Modul 3.pdf
    • Modul 4.pdf
    • Modul 5.pdf
    • Modul 6.pdf
    • Modul 7.pdf
    • Modul 8.pdf
    • Modul 9.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
14 fisiere
Pagini (total):
221 pagini
Imagini extrase:
221 imagini
Nr cuvinte:
49 958 cuvinte
Nr caractere:
288 511 caractere
Marime:
5.06MB (arhivat)
Publicat de:
Liviu Ciobanu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, organizare, elemente fundamentale
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!