Logistică și distribuția mărfurilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Definitia complexa a logisticii

Logistica este un proces triplu de planificare, aprovizionare si onorare a unei comenzi care permite:

- anticiparea solicitarilor clientului;

- obtinerea capitalului, resurselor umane si tehnologice si a bunurilor necesare satisfacerii clientului;

- optimizarea si utilizarea retelelor de distributie a produselor, informatiilor si serviciilor necesare onorarii complete si rapide a comenzilor la cele mai mici costuri.

2. Aspectele fundamentale evidentiate de definitia complexa a logisticii

- activitatea logistica urmareste managementul circulatiei bunurilor si resurselor in cadrul unei firme sub forma unui sistem integrat;

- tinta tuturor activitatilor logistice este onorarea comenzilor, in conditiile anticiparii intentiilor si solicitarilor clientilor;

- lanificarea activitatilor logistice face parte din planificarea activitatilor economice din cadrul firmei, ceea ce perite considerarea logisticii ca o activitate de management, componenta a managementului general al unei firme;

- serviciile (fie ele asociate comercializarii bunurilor sau nu) sunt o componenta integrata a activitatilor logistice;

- faptul ca logistica trebuie considerata ca o metoda de crestere a eficientei activitatii unei firme prin cresterea calitatii produselor (implementarea sistemelor Asigurare – Calitate sau a managementul calitatii), prin reducerea costurilor rezultate din accelerarea fluxului de bunuri in sistemul logistic al fiecarei firme participante la comercializare si prin satisfacerea clientului in conditiile de timp, loc, calitate, cantitate si cost solicitate de acesta.

3. Continutul conceptual si obiectivele fundamentale ale logisticii

Practic, conceptual cuprinde toate activitatile necesare managementului fluxului de bunuri intre furnizarea de materii prime si utilizarea finala. Aceste activitati sunt legate de miscarea si stocarea bunurilor, materialelor si informatiilor si trebuie sa indeplineasca 2 obiective fundamentale: atingerea unui nivel ridicat de servire a clientilor la cele mai scazute costuri posibile respective crearea unui sistem logistic care sa permita un raspuns adecvat la solicitarile clientului.

4. Misiunea logisticii

Consta in furnizarea bunurilor si serviciilor la locul, timpul si in conditiile solicitate de client cu obtinerea unui maxim de profit. Indeplinirea acestei misiuni, determina o contributie semnificativa a logisticii la cresterea profitului firmei si mai ales la crearea unui potential substantial de sporire a competitivitatii acesteia pe piata.

5. Definitia complexa a sistemului logistic

Sistemului logistic este ansamblul resurselor fizice, al infrastructurii informatice, al persoanelor si procedurilor care fac posibil fluxul de bunuri si transmiterea de informatii de la punctul de origine – aprovizionarea cu materii prime – pana la punctul de de utilizare/consum – receptia produselor finite de catre clientii finali. Def nu numai ca stipuleaza o relatie conditionala clara intre existenta sistemului logistic si cea a fluxului de bunuri ci si faptul ca sistemul logistic este extins de la sursa de materii prime pana la destinatia finala a produselor rezultate de acestea.

6. Nr. firmelor care alcatuiesc sistemul logistic

Un sistem logistic poate include o firma sau mai multe fara ca acest lucru sa fie o conditie a functionarii lui. Numarul firmelor care alcatuiesc un sistem logistic este dependent de capacitatea acestora de a indeplinii cele patru functii fundamentale de preluare, procesare, transport si distributie a materiilor prime, materialelor si produselor finite rezultate din acestea, catre utilizator/consumator.

Chiar daca teoretic o firma poate indeplinii cele patru functii fundamentale care descriu sistemul logistic (integrare verticala), in economia reala fluxul de bunuri include un numar de cel putin trei tipuri de facilitati economice, trei componente de baza ale unui lant de aprovizionare – livrare.

7. Definitia lantului de aprovizionare – livrare

Pate fi def ca un sistem logistic complex in care materiile prime sunt transformate in produse finite si distribuite utilizatorilor/consumatorilor finali. In cadrul fiecareia dintre cele trei componente se poate afla un numar variabil de subfacilitati avand functii specifice. Astfel, la furnizarea materiilor prime pot participa extractorii sau producatorii lor si respective procesatorii primary care au functia de a pregati materiile prime fie pentru utilizare/consum direct fie pentru prelucrarea lor in continuare fara insa ca prezenta lor sa fie una obligatorie ci numai dependenta de situatiile specifice.

8. Fluxurile in lantul de aprovizionare – livrare

In structura fizica a unui lant de aprovizionare – livrare se desfasoara doua tipuri de fluxuri: cel de bunuri si materiale respectiv cel de informatii. Fluxul de bunuri se desfasoara dinspre sursele de materii prime catre clientii finali dar se poate desfasura si in sens invers. Produsele depasite fizic si moral, produsele defecte sau nefunctionale care sunt returnate pentru reparatie sau casare circula in sens invers si alcatuiesc distributia inversa.

Fluxul de informatii se desfasoara in ambele sensuri, desi in general se accentueaza componenta sa inversa fluxului de bunuri, adica dinspre client spre sursa de materii prime. Fluxul de informatii cuprinde date privind vanzarile, comenzile clietilor, garantia, modul de utilizare a produselor, infomatii de marketing necesare logisticii, etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Logistica si Distributia Marfurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 927 cuvinte
Nr caractere:
32 091 caractere
Marime:
30.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Alexandru Burda
Sus!