Impactul modernizării instrumentarului managerial asupra performanțelor firmei

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul I Aspecte teoretico-metodologice privind sistemul metodologico-managerial

1.1. Definirea și principalele componente ale sistemului metodologico-managerial

Fără nici o îndoială, în ansamblul din ce în ce mai complex, sofisticat şi performant de elemente manageriale, ce caracterizează organizaţiile competitive în debutul mileniului al III-lea, sistemele, metodele şi tehnicile manageriale exercită un rol crescând. Amplificarea funcţionalităţii şi competitivităţii firmelor în contextul contradictoriu al internaţionalizării actuale este rezultanta progreselor sensibile în planul conceperii şi operaţionalizării instrumentarului managerial al organizaţiei. De aici, necesitatea cunoaşterii cât mai aprofundate a acestor elemente, în vederea operaţionalizării lor cu un plus de rapiditate şi eficacitate.

Definiţie

Sistemul metodologico-managerial sau sistemul de metode şi tehnici manageriale poate fi definit ca ansamblul de sisteme (metode complexe), metode şi tehnici utilizate in conceperea şi exercitarea funcţiilor şi relaţiilor manageriale in cadrul unei organizaţii.

1.2. Principalele componente ale subsistemului metodologico-managerial

Sistemul metodologico-managerial cuprinde în principal trei categorii de elemente: sisteme sau metode complexe de management, metode şi respectiv tehnici. Se apelează şi la termenul de metodă complexă de management pentru un anumit sistem de management din cadrul organizaţiei, in vederea evitării confuziei cu sistemul de management al organizaţiei in ansamblul său. Termenul riguros, care se recomandă să fie utilizat este, fireşte, cel de sistem de management. Pentru o mai deplină şi riguroasă edificare asupra conţinutului sistemului de management, este necesarǎ reliefarea tipologiei componentelor sale care, in esenţă, este alcătuită din două categorii: elemente tipic manageriale şi elemente manageriale asimilate managerial.

A. Elementele metodologice tipic manageriale au fost concepute în mod special pentru a exercita funcţii şi relaţii manageriale din organizaţie. În această categorie se includ:

− sistemul managerial sau metoda managerială complexă;

− metoda managerială;

− tehnica managerială.

Sistemul managerial (metoda managerială complexă) este o construcţie managerială coerentă, riguroasă şi complexă, cu faze, componente, reguli etc. precis conturate, prin intermediul căreia se exercită ansamblul proceselor şi relaţiilor manageriale dintr-o organizaţie sau o parte apreciabilă a acestora. Cele mai cunoscute şi utilizate sisteme sunt: managementul prin obiective (MBO), managementul prin proiecte (MPP), managementul pe produs (MPPr), managementul prin bugete (MPB), managementul prin excepţii (MPE).

Metoda managerialǎ este o construcţie managerialǎ coerentǎ şi riguroasǎ ce încorporeazǎ faze, componente, reguli precis conturate, prin intermediul cǎrora se exercitǎ un proces restrâns al proceselor sau relaţiilor dintr-o organizaţie, cu efecte localizate de regulǎ la nivelul unui numǎr redus de manageri şi compartimente din organizaţie. Cele mai eficiene astfel de metode sunt: diagnosticarea managerialǎ, delegarea, tabloul de bord, SWOT, graficul Gantt, planul de afaceri.

Tehnica managerialǎ este o construcţie managerialǎ relativ simplǎ, prin intermediul sǎu exercitându-se o anumitǎ sarcinǎ de conducere, impactul sǎu limitându-se la nivelul unui manager. Dintre tehnicile manageriale cele mai cunoscute se enumerǎ: graficul sǎptǎmânal al managerului, programul zilnic de activitate al managerului, analiza postului. Sistemele de management se deosebesc de metodele de management la nivelul sferei de cuprindere şi a gradului de complexitate. Astfel, sistemul de management se referǎ la firmǎ in ansamblul sǎu şi la componentele acesteia, în timp ce metoda managerialǎ priveşte realizarea unor sarcini manageriale care revin unuia sau mai multor manageri. În practicǎ, nu se face o delimitare concretǎ între tehnicile şi metodele de management. Acest lucru este dificil de realizat datoritǎ multiplelor variante pe care acestea le îmbracǎ.

B. Elemente metodologice asimilate managerial ce sunt reprezentate de metode şi tehnici specifice altor ştiinţe (economie, matematicǎ, drept, statisticǎ, informaticǎ, sociologie), care se utilizeazǎ de cǎtre manageri, insǎ fǎrǎ a afecta nemijlocit conţinutul şi forma de manifestare a proceselor şi relaţiilor manageriale. De regulǎ, aceste metode sunt preluate de cǎtre manageri datoritǎ eficacitǎţii lor ridicate. Între aceste metode se pot enumera: brainstorming, Monte Carlo, analiza valorii, analiza de corelaţie. În conceperea şi exercitarea proceselor manageriale din organizaţie se apeleazǎ concomitent la o gamǎ variatǎ de sisteme, metode şi tehnici manageriale sau asimilate managerial, în funcţie de necesitǎţile specifice şi mai ales de viziunea şi competenţa managerilor implicaţi.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Modernizarii Instrumentarului Managerial Asupra Performantelor Firmei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
10 440 cuvinte
Nr caractere:
63 507 caractere
Marime:
84.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!