Globalizare - organisme și politici internaționale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Încă de la apariţia pieţei mondiale şi e economiei mondiale principalii jucători s-au aflat în relaţii de interdependenţă. Treptat am asistat la creşterea gradului de organizare şi ulterior de instituţionalizare la nivel regional şi apoi la nivel mondial. Cu alte cuvinte, toate companiile în prima lor fază fiind vorba despre manufacturi, fie statele- forma recunoscută la nivel planetar, s-au aflat în relaţii de interdependenţă, care vizau un spaţiu mai restrâns sau mai extins.

În egală măsură de la Herodot încoace am asistat la ceea ce se numeşte conceptualizarea puterii. Toţi jucătorii semnificativi la nivel planetar, fie că vorbim despre state naţionale, fie corporaţii transnaţionale sau grupări integraţioniste, au căutat să-şi mărească sferele de influenţă şi să îşi crească cotele de piaţă, deci au reprezentat pionii principali în ceea ce înseamnă manifestarea şi exercitarea puterii. În acelaşi timp procesele care au stat fie la formarea pieţei mondiale fie la formarea economiei mondiale s-au dezvoltat treptat.

Concret, fie schimbul de mărfuri, fie procesul de industrializare au avut dinamici diferite, sfere de cuprindere în continuă creştere, dar în permanenţă au generat ierarhii în continuă schimbare. Deci, atunci când ne referim la globalizare în ansamblu, vizăm în principal partea economică, spaţiul economic. Privind retrospectiv putem spune că în forme diferite generând dinamici diferite şi beneficiind de un grad de instituţionalizare aflat într-o continuă diversificare, globalizarea a existat şi a generat consecinţe încă de la începutul formării pieţei mondiale şi a economiei mondiale în ansamblu. Este la fel de adevărat că acest proces a generat o multitudine de efecte care nu întotdeauna au însemnat progres şi prosperitate la nivelul tututror participanţilor la economia mondială, fie că vorbim despre state, grupări integraţioniste sau companii transnaţionale.

La începutul acestui mileniu este cert că soluţia pe care au observat-o principalele centre de putere în economia mondială este aceea de a dinamiza globalizarea prin accelerarea liberalizării la nivelul pieţei mondiale. Rezultatul o accelerare fără precedent în care se produce progresul dar în egală măsură apare o problemă departe de a fi rezolvată şi anume distribuirea acesteia.

Pe ansamblu procesul care stă la baza dinamizării globalizării şi anume adâncirea interdependenţelor generează, din păcate o adâncire a decalajelor existente în economia mondială.

În egală măsură însă economia mondială asa cum funcţionează ea astăzi se bazează pe adâncirea acestor interdependenţe fără de care ratele profiturilor companiilor ţărilor lumii ar cunoaşte drastice reduceri, diminuări pe care le-ar cunoaşte şi veniturile statelor lumii si până la urmă chiar şi standardele de viaţă ale cetăţenilor acestei planete.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Globalizare - Organisme si Politici Internationale
    • ECONOMIE MONDIALA -sem II.doc
    • globalizare - C1.doc
    • Globalizare - C10.Globalizare.doc
    • Globalizare - C11.Globalizare.doc
    • Globalizare - C12.Globalizare.doc
    • Globalizare - C2.Globalizare.doc
    • Globalizare - C3.Globalizare.doc
    • Globalizare - C4.Globalizare.doc
    • Globalizare - C5.doc
    • Globalizare - C6.Globalizare.doc
    • globalizare - C9.Globalizare.doc
    • Globalizare- C7.Globalizare.doc
    • Globalizare- C8.Globalizare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
13 fisiere
Pagini (total):
79 pagini
Imagini extrase:
82 imagini
Nr cuvinte:
24 375 cuvinte
Nr caractere:
134 724 caractere
Marime:
432.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Prof. Ovidiu Puiu
Sus!