Evaluarea performanțelor factorului uman

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Introducere

Succesul în orice domeniu de activitate social-economică poate fi asigurat numai prin folosirea raţională şi eficientă a resurselor umane. În acest sens este deosebit de important ca toate activităţile din acest domeniu să se desfăşoare într-un mod profesionist, pentru atingerea obiectivelor şi în consens cu misiunea firmei.

Importanţa fiinţei umane în conducerea cu succes a unei afaceri este cea care face din "Managementul Resurselor Umane" competenţa esenţială pentru toţi managerii. Această responsabilitate nu este numai de a da slujbe oamenilor, de a-I îndruma cum să lucreze şi de a le înregistra performanţele, deşi managerii trebuie să facă acest lucru. Pe lângă toate acestea, este o investiţie: a da oamenilor putere pentru ca ei să acţioneze eficient şi eficace. Mai înseamnă să exploatezi cunoştinţele individuale, talentele, imaginaţia şi creativitatea pentru binele comun

1.1 Premise ale evaluarii performantelor

Consideratiile practice si filozofice privind evaluarea performantelor trebuie tratate intr-o stransa interdependenta, deoarece orice disfunctionalitate a procesului de evaluare influenteaza nefavorabil realizarea obiectivelor de baza ale acestei activitati.

Pentru individ, evaluarea performantei are si o componenta emotionala sau psihologica deoarece in procesul de evaluare individul trebuie sa se raporteze atat la el insusi, cat si la ceilalti membri ai organizatiei in care isi desfasoara activitatea.

Evaluarea performantei se dovedeste a avea o influenta deosebita asupra activitatii economico-sociale si a climatului organizational din cadrul unei firme.

Prin urmare, sistemele de evaluare a performantei constituie o parte intrinseca si deosebit de importanta a sistemului de management in general si a sistemului managementului resurselor umane in special.

Dupa J. T. Austin si P. Villanova, evaluarea performantelor este o activitate centrala a managementului resurselor umane, deoarece aceasta afecteaza numeroase decizii ale sistemului managementului resurselor umane.

Practica manageriala dovedeste ca evaluarea performantei a fost si este, dupa cum afirma Milan Kubr, una dintre verigile cele mai slabe din sistemele de management ale personalului, poate si datorita faptului ca succesul sau insuccesul evaluarilor are un caracter multidimensional.

De asemenea, Edward Deming considera ca evaluarea performantei este una din maladiile inevitabile, de neinlaturat, ale practicii manageriale actuale.De asemenea, teza lui edward Deming este in concordanta cu argumentul lui Fletcher, potrivit caruia, abordarea orientata spre evaluare cu accent asupra compararii oamenilor si spre legatura evaluarii cu recompensele nu se justifiva sau nu este relevanta in toate situatiile.

Evaluarea performantelor trebuie, de altfel, privita sau inteleasa ca o reflectare a culturii organizationale.Dupa cum subliniaza C. D. Fisher, un nou element de importanta strategica a evaluarii performantelor il constituie concordanta evaluarii cu cultura organizationala.De aceea, este deosebit de important ca orice sistem de evaluare a performantelor sa fie introdus numai dupa o analiza atenta a gradului in care este asigurat sprijinul tuturor membrilor organizatiei.

Evaluarea performantelor este activitatea de baza a managementului resurselor umane desfasurata in vederea determinarii gradului in care angajatii unei organizatii indeplinesc eficient sarcinile sau responsabilitatile care le revin.

Dupa alti autor, evaluarea performanelor este procesul prin care este evaluata contributia unui angajat al organizatiei pe durata unei anumite perioade de timp.

Definitia lui Lemaitre completeaza conceptul de evaluare cu unele elemente suplimentare, ca de exemplu :

- este o operatiune periodica scrisa ;

- este un bilant al muncii depuse ;

- permite o evaluare a sanselor de evolutie viitoare ;

- presupune discutii personale ; evaluarea ofera prilejul unui schimb de opinii intre evaluator si evaluat.

De asemenea, evaluarea performantelor reprezinta un proces sistematic si deosebit de complex, prin care se efectueaza analize si aprecieri atat asupra comportamentului in munca si a performantelor obtinute de membrii unei organizatii, cat si asupra potentialului sau capacitatii de dezvoltare a acestora.

Potrivit literaturii de specialitate si practicii manageriale in domeniu, evaluarea resurselor umane sau a performantelor acestora presupune mai multe activitati distincte :

- evaluarea potentialului si a capacitatii de evolutie sau dezvoltare a unei persoane;

- evaluarea comportamentului;

- evaluarea performantelor.

Evaluarea performantelor si a capacitatii de evolutie sau de dezvoltare a unei persoane se realizeaza pe baza unor trasaturi sau caracteritici personale ale acesteia, precum si pe baza unor date si informatii despre ceea ce este persoana respectiva si mai putin despre comportamentul in munca, despre activitatea sa.

Desi punctul de plecare il constituie realizarile anterioare, evaluarea este orientata spre viitor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Performantelor Factorului Uman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 007 cuvinte
Nr caractere:
30 328 caractere
Marime:
23.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!