Evaluarea Capitalului Uman

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Introducere In ultimele decenii a aparut o idee aproape unanima referitoare la cresterea importante capitalului intelectual. Multi oameni afirma astazi „capitalul intelectual este motorul noii economii” sau „cunostintele si informatia” reprezinta cea mai valoroasa marfa. Astazi cunostintele si informatia reprezinta fie o marfa ca atare fie o componenta incorporata in produse si servicii vandute pe piata. Daca acum 100 de ani sapunul se vindea doar la spiterii, astazi orice supermarket are mai multe rafturi cu acest produs, realizat in forma solida sau lichida, cu diferiti ingredienti etc. Cunostintele si informatia sunt „incorporate” de catre producatori astfel:

a) Cunostinte si informatii despre cum sa vinzi. Problema principala a producatorilor de sapun este astazi cum sa atraga atentia consumatorului si cum sa-i faca pe acestia sa cumpere produsul.

b) Cunostinte si informatii despre cum sa faci produse tot mai bune pentru consumatori. Astazi pe fiecare produs scrie continutul, la ce tip de piele este recomandat etc.

Sunt cateva realitati care au facut ca informatia sa circule atat de rapid in lumea

afacerilor si sa putem spune astazi „cunostintele si informatia” reprezinta o marfa

foarte importanta:

a) Progresul tehnologic a facut ca informatia sa circule rapid si ieftin. Astazi putem vedea o revolutie (de exemplu Revolutia romana din decembrie 1989) sau un razboi (de exemplu razboiul din Iraq) in direct la televizor.

b) Comunicarea tehnologica leaga puternic si relativ ieftin toate regiunile si tarile de pe glob.

c) Globalizarea face ca toate tarile si regiunile sa fie afectate de evenimente aparute in orice loc din lume. Caderea bursei din New York din anul 1929 s-a simtit complet abia dupa 3 ani. Scumpirea petrolului ca urmare a efectelor uraganului Catrina ce a afectat sudul SUA in anul 2005 a influentat imediat pretul benzinei la pompa in Iasi.

d) Creste sofisticarea consumatorilor si a vanzatorilor. Clientii vor mai mult pentru banii lor (servicii aditionale), in principiu informatii si cunostinte. Cum am putea explica faptul ca investitiile in tehnologia informatiei (IT) sunt mai mari decat cele in productia de otel sau in constructii de autovehicule ?.

2. Identificarea Radacinilor capitalului intelectual Problema managementului cunostintelor nu este noua iar problema „capitalului intelectual” este ultima linie dezvoltata in managementul cunostintelor.

Capitalul intelectual

Capitalul intelectual este format din:

- Active necorporale de piata: marca, clientela, reteua de distributie etc;

- Active necorporale apartinand oamenilor din firma: abilitati si expertiza, abilitati de rezolvare a problemelor, abilitati de leader etc.;

- Proprietate intelectuala;

- Active de tip infrastructura: toate procesele, tehnologiile care tin compania in functiune.

Capital uman

A. Competente

B. Atitudinea

C. Agilitatea intelectuala

A. Competente

Competenta genereaza valoare intr-o firma prin:

- Cunostinte;

- Indemanare;

- Know – how apartinand angajatilor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Capitalului Uman.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
51 imagini
Nr cuvinte:
11 252 cuvinte
Nr caractere:
71 239 caractere
Marime:
410.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Prof.univ.dr.Ion ANGHEL
Sus!