Ecotehnologie - Curs 1

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURS 1

Ecotehnologia reprezinta totalitatea tehnologiilor din activitatile socio-economice prin a caror utilizare se protejeaza mediul.

Conform legii mediului, protetia mediului este ansamblul actiunilor de ocrotire si imbunatatire, de protejare si gospodarire a resurselor naturale, inclusiv aerul, apa, flora, fauna si esantioanele reprezentative ale ecosistemelor naturale. El este un concept care se intalneste in industrie, transporturi, etc.

Protectia mediului nu trebuie confundata cu ecologia, care este o stiinta biologica de sinteza ce studiaza conexiunile existente intre organismele vii si factorii de mediu, precum si structura, functia si productivitatea sistemelor ecologice si supraindividuale (populatii, biocenoze) si a ecosistemelor.

Factorii de mediu sunr aerul, apa, solul, vegetatia, ale caror caracteristici fizio-chimice si biologice depind de latitudine, altitudine, longitudine.

ECOSISTEM = fragment mai mare sau mai mic al biosferei alcatuit din componenta vie (plante+animale=biocenoze) si componenta nevie (biotop) formand un ansamblu integrat in permanenta interactiune.

Totalitatea ecosistemelor formeaza biosfera, compusa din atmosfera, hidrosfera si litosfera. Legatura dintre ecosistem, ca unitate si biosfera se realizeaza prin ciclurile bio-geo-chimice ce reprezinta fluxul de materie si energie din natura. Ciclurile se bazeaza pe procese de:

− sinteza → plantele

− transformare → animalele

− descompunere → microorganismele

Plantele consumatoare de elemente chimice CO si CO2 produc materie organica prin procesul de fotosinteza, ce are loc in prezenta luminii; acest proces sta la baza vieti si se desfasoare 41% in ocean si 59% pe uscat.

Degradarea mediului provoaca dezechilibre ale procesului de fotosinteza.

Speciile de animale fitofage (ierbivore) si zoofage consuma materia organica moarta pe care o descompun si o transforma in materie anorganica, asigurandu-se astfel un circuit continuu al materiei in natura.

Modalitatile prin care animalele isi procura hrana se numesc lanturi trofice. Toti indivizii unei specii formeaza o popultie, iar biotopurile lor se numesc habitat.

Mai multe populatii formeaza o comunitate ecologica a carei existenta e determinata de factorii de mediu.

Raportul stabil creat intre o comunitate ecologica si conditiile de mediu in care traieste poarta numele de echilibru ecologic.

Deteriorarea echilibrului ecologic datorita modificarilor conditiilor de mediu sub influenta directa sau indirecta a factorilor naturali sau activitatii umane se numeste dezechilibru ecologic. Acesta poate fi reversibil (modificarile produse in conditii de mediu pot fi compensate de procese naturale) sau ireversibil (atunci cand modificarile nu mai pot fi compensate de procese naturale). Ele au ca efect disparitia cel putin a unei specii. Acesta disparitie creaza in mediu o NISA ECOLOGICA, care va fi ocupata de specii ce se pot adapta la noile conditii de mediu.

Modificarea conditilor de mediu reprezinta o perturbatie. Capacitatea unui ecosistem de a suporta o perturbatie se numeste rezistenta la actiunea factorilor de mediu.

Organismele inferioare (bacterii) sunt mai rezistente decat cele superiaore, iar plantele mai rezistente decat animalele.

Capacitatea unui ecosistem de a se regenera si reveni la starea normala este denumita REZILIENTA.

Variatia in timp a numarului de indivizi ai unei specii e data in figura:

La o perturbatie, un ecosistem poate avea:

1) reactie negativa – cand o anihileaza si revine la starea normala

2) reactie pozitiva – cand se produc schimbari in ecosistem a caror evolutie este imprevizibila, ecosistemul stabilindu-se o noua stare.

Observații:

Management Economic, Anul I

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ecotehnologie - Curs 1.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
545 cuvinte
Nr caractere:
3 434 caractere
Marime:
5.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
prof univ dr Georgeta Cuculeanu
Sus!