Dezvoltarea durabilă

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1)Notiunea si conceptul de DD.Istoricul aparitiei concepului DD

DD - este dezvoltarea care urmareşte satisfacerea nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi.

Conceptul de DD desemnează totalitatea formelor şi metodelor de dezvoltare socio-economică, al căror fundament îl reprezintă în primul rând asigurarea unui echilibru între sistemele socio-economice şi elementele capitalului natural.

Conceptul dezvoltarii durabile determina o reevaluare permanenta a legaturilor dintre om si natura si pledeaza pentru solidaritatea intre generatii ca singura optiune viabila pentru dezvoltarea pe termen lung.

Conceptul de dezvoltare durabila a luat nastere cu peste 30 de ani in urma, ca raspuns la aparitia problemelor de mediu si a crizei resurselor naturale, in special a celor legate de energie.

În 1972, la Stockholm are loc Conferinta Natiunilor Unite la iniţiativa SUA şi a ţărilor scandinave, Conferinţa privind mediul uman (ECO I)., în care cele 113 natiuni prezente îsi manifesta îngrijorarea cu privire la modul în care activitatea umana influenteaza mediul. Sunt subliniate problemele poluarii, distrugerii resurselor, deteriorarii mediului s.a.

Cativa ani mai tarziu, in 1983, Natiunile Unite înfiinteaza Comisia mondiala de mediu si dezvoltare (WCED) care isi incepe activitatea, având ca scop studierea dinamicii deteriorarii mediului si oferirea de solutii cu privire la viabilitatea pe termen lung a societatii umane. Comisia a fost prezidata de Brundtland, care a subliniat existenta a doua probleme majore: o dezvoltarea nu înseamna doar profituri mai mari si standarde mai înalte de trai pentru un mic procent din populatie, ci cresterea nivelului de trai al tuturor; o dezvoltarea nu ar trebui sa implice distrugerea sau folosirea nesabuita a resurselor noastre naturale, nici poluarea mediului ambiant;

Doi ani mai tarziu, era descoperita gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii si, prin conventia de la Viena a inceput cautarea unor solutii pentru reducerea consumului de substante care dauneaza stratului protector de ozon care inconjoara Planeta.

In 1987, la un an dupa catastrofa de la Cernobal, apare asa-numitul Raport Brundtland, al WCED, cu titlul “Viitorul nostru comun”. Acesta conţine cea mai bună definiţie a (dezvoltare durabilă), care reprezintă de atunci laitmotivul politicii internaţionale de mediu. Ca urmare a acestui raport, Adunarea Generală a ONU decide să organizeze o Conferinţă privind Mediul şi Dezvoltarea (UNED) - vezi 1992, Conferinţa de la Rio.

- La Summitul Mondial de la Rio de Janeiro din vara anului 1992, sunt din nou aduse în centrul atentiei problemele privind mediul si dezvoltarea. Scopul declarat al Conferintei secolului a fost stabilirea unei noi strategii a dezvoltarii economice, industriale si sociale în lume, cuprinsa sub numele de dezvoltare durabila, "sustainable development".

Un eveniment de importanta centrala a fost insa emiterea Agendei 21, un program extrem de cuprinzator privind dezvoltarea durabila in secolul XXI. Aici sunt tratate aproape toate aspectele relevante din punct de vedere al dezvoltarii.

In 2002 are loc Summitul privind dezvoltarea durabila de la Johannesburg, Africa de Sud, în care se studiaza progresul facut spre dezvoltarea durabila si se reafirma angajamentul tarilor participante.

La nivelul Uniunii Europene, în cadrul Consiliul European de la Goteborg, iunie 2001, a fost adoptata Strategia Europeana de Dezvoltare Durabila (SDD) si a fost propus Setul de Indicatori de Dezvoltare Durabila, având drept scop monitorizarea SSD.

In iunie 2006 aceasta a fost revizuita si un nou model de guvernare a fost adoptat.

2)Principiile si obiectivele DD

Principiile de DD in RM sunt:

1. Directionarea dezv. pre ameliorarea calitatii vietii, cresterea sperantei de viata, asigurarea unei inalte gr. De instruire, garantarea drepturilor si libertatilor omului.

2. Promovarea dezv. pentru oameni si prin oameni, ca process unitary al cresterii economice, al investitiei in capitalul uman si al asigurarii securitatii ecologice.

3. Promovarea dezv. continue in baza stabilizarii mediului si a conservarii biodiversitatii; a integrarii proceselor ecologice in actul decizional.

4. Promovarea unui nou process de securitate a oamnilor: securitatea alimentara, acologica, a aliantelor economice regionale si subregionale.

5. Reducerea (eradicarea) saraciei; reducerea discrepantelor in nivelul de trai a diferitor categorii de populatie.

6. Constituirea unei societati civile decshise democratizarii, descentralizarii sist. public si slabirea rolului public; incurajarea formatiunilor societatii civile.

7. Dezvoltarea etnosului autohton si a minoritatilor in baza unor relatii de armonie si respect fata de valori.

8. Ecologizarea cunostintelor, remodelarea mentalitatilor, reorientarea sist. educational, etico-moral, stiintific si tehnologic spre noi valori spiritual si morale.

9. Asigurarea cunoasterii informarii, participarii si constientizarii la procesul DD; accesul liber la inf. cu character economic, social si ecologic; la crearea si utilizarea retelelor nationale si international de comunicare in domeniul DD.

10. Asumarea de catre organelle statale a atrubutiilor de alaborare si garantare a realizarii programelor si strategiilor nationale de DD

Observații:

Curs la Dezvoltarea Durabila Academia de Administratie Publica pe linga Presedintele RM

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Durabila.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 118 cuvinte
Nr caractere:
31 058 caractere
Marime:
31.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Tatiana Saptefrati
Sus!