Aspecte Generale Privind Managementul Proiectelor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. Elemente de baza ale managementului de proiect

Conceptul de proiect, ca de altfel şi conceptul de management şi evoluţiile acestora sunt strâns legate de dezvoltarea activităţilor umane, de evoluţiile ştiinţei şi tehnologiei, de evoluţia industriei în special şi de dezvoltarea organizării societăţii, în general.

Prin definiţie, proiectul este un ansamblu de activităţi organizate şi efectuate în scopul realizării unor obiective bine definite, prin utilizarea de resurse materiale, financiare şi umane, pe o durată de timp limitată bine determinată (cu dată de început şi dată de finalizare), până în momentul finalizării şi valorificării acestora. Proiectul include constrângeri referitoare la timp, costuri şi resurse.

Primele elemente de cristalizare ale conceptului de management au apărut încă din secolele XVII – XVIII, generate de trecerea de la producerea artizanală, de subzistenţă a bunurilor la o producţie manufacturieră în ateliere în care se executau produse de serie mică sau unicate destinate însă negoţului, adică vânzării şi nu nevoilor proprii ale producătorilor.

În ceea ce priveşte conceptul de proiect, acesta a apărut cu mult mai târziu şi anume în secolul al XX-lea odată cu dezvoltarea puternică, fără precedent a industriei din domeniul militar şi a domeniului construcţiilor.

Este necesar şi util să precizăm încă de la început că managementul, ca şi ştiinţă a conducerii, a evoluat şi s-a perfecţionat având ca obiect de studiu şi de aplicare, activităţi şi acţiuni concentrate pe o anumită entitate bine definită fie că aceasta era un atelier manufacturier, o mică întreprindere industrială, o mare firmă, un holding de societăţi comerciale sau un concern multinaţional.

Managementul, în general, se referă şi se aplică la o entitate economică bine conturată, care are o infrastructură, un regim juridic bine definit, personal care realizează activităţile organizaţiei respective şi, în general, cu o gamă largă de activităţi economice.

Managementul de proiect a apărut şi s-a dezvoltat, evident, după ce a apărut şi s-a cristalizat conceptul de proiect şi pe măsură ce o serie întreagă de activităţi, din cele mai diverse domenii, se realizează pe bază de proiect. Cu alte cuvinte, managementul se referă la o organizaţie sau la o entitate juridică în timp ce managementul de proiect se referă la o activitate sau grup de activităţi, la o infrastructură, la o investiţie sau la o acţiune care nu există încă realizată, practic sau fizic.

Odată cu dezvoltarea sistemelor informaţionale pentru conducerea activităţilor – în mod special odată cu generalizarea utilizării tehnicilor moderne aparţinând tehnologiei informaţiei - managementul proiectelor s-a extins şi la nivelul economiei, deoarece s-a dovedit a fi o abordare mai eficientă şi şi-a demonstrat capacitatea de a face faţă noilor tendinţe manifestate pe plan mondial în domeniile economice:

– creşterea accelerată a volumului de informaţie şi a cunoştinţelor;

– creşterea cererii pentru bunuri şi servicii tot mai complexe şi mai puternic personalizate;

– creşterea competiţiei pe piaţă.

Proiectul reprezintă o investiţie de resurse pe o perioadă determinată, având ca scop realizarea unui obiectiv sau unui set de obiective precise. În alţi termeni, un proiect este o idee de îmbunătăţire a unei stări de lucruri. Astfel, proiectul nu este sinonim nici cu planul de afaceri (care trebuie să evidenţieze situaţia unei organizaţii şi a mediului său economic concurenţial la un moment dat), nici cu studiul de fezabilitate (care trebuie să evidenţieze necesitatea şi avantajele implementării ideii unui proiect).

Rezultatul unui proiect este un produs definit, în sensul dat de standardul SR EN ISO 9000:2006, care clasifică produsele în două mari grupe şi în subgrupe astfel:

Grupa I-a – Produse materiale, având ca subgrupe: Subgrupa produselor materiale procesate; Subgrupa produselor hardware;

Grupa a II-a – Produse imateriale, având ca subgrupe: Subgrupa produselor software; Subgrupa serviciilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte Generale Privind Managementul Proiectelor
    • CURS 1.pdf
    • CURS 2.pdf
    • CURS 3.pdf
    • CURS 4.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
12 523 cuvinte
Nr caractere:
72 538 caractere
Marime:
1.25MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Mihaela Draghici
Sus!