Sisteme de gestiune a bazelor de date

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Sistemul INGRES (INteractive Graphics and REtrieval System) a fost proiectat la universitatea Berkeley din Californiua si floseste modelul relational de baze de date. Sistemul de operare utilizat este UNIX pe DEC PDP pentru varianta universitara si diverse alte sisteme pentru varianta comerciala. In acest sistem relatiile sunt memorate sub forma de fisiere UNIX cu blocuri de 512 octeti. Tuplurile sunt reprezentate sub forma de inregistrari.

Initial INGRES a fost construit pentru limbajul de cereri QUEL (Query Language) dar ulterior el a inclus si limbajul SQL. QUEL poate fi utilizat atat interactiv (prin INGRES Terminal Monitor) cat si programabil prin intermediul unor limbaje de programare (prin Embedded QUEL sau EQUEL). Sistemul mai contine o multime de utilitare pentru construirea unor interfete prin intermediul formelor, pentru scrierea rapoartelor, pentru construirea unor grafice si alte utilitati. Sistemul poate fi folosit de mai multi utilizatori in acelasi timp, contine un modul de optimizarea cererilor, permite definirea dinamica a datelor si are un mecanism de lucru cu vederi.

In limbajul QUEL se pot utiliza instructiunile CREATE pentru crearea unui tabel de baza, INDEX pentru crearea unui index, DEFINE VIEW pentru crearea unei vederi, DESTROY pentru eliminarea unui tabel de baza, index sau vedere si MODIFY pentru a schimba structura unui tabel de baza sau index.

Crearea unui tabel de baza se face prin instructiunea

CREATE tabel (definitie-coloana [, definitie-coloana ] ... )

unde definitie-coloana este de forma

coloana = tip-date [ NOT NULL ]

cu tipul de date I1, I2 sau I4 pentru intregi binari de 1, 2 si respectiv 4 bytes, F4 si F8 pentru valori in virgula mobila cu 4 si respectiv 8 bytes, MONEY pentru dolari si centi pe 16 cifre cu punct zecimal inainte de ultimele doua cifre, CHAR(n) pentru sir de n caractere, VARCHAR(n) pentru sir de cel mult n caractere si DATE pentru data si ora ce poate fi reprezentata sau absolut sau ca interval. La creare tablourile sunt considerate de tip secvential (heaps) structura lor de memorare putand fi modificata la cerere prin MODIFY.

Vederile sunt definite prin instructiuni de forma

DEFINE VIEW vedere [ ( lista-rezultat ) ] [ WHERE conditie ]

Se poate crea un index secundar pentru un tabel de baza cu comanda

INDEX ON tabel IS index ( coloana [, coloana ] ... )

Eliminarea unor tablouri de baza, indexi sau vederi se face cu

DESTROY lista

unde lista contine numele elementelor ce se elimina despartite prin virgula. Daca se elimina un tabel de baza sau o vedere se elimina automat si vederile si indexi in care acestea sunt implicate.

Instructiunea MODIFY se foloseste la schimbarea modului de memorare a unui tabel de baza sau a unui index avand forma generala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Gestiune a Bazelor de Date.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 928 cuvinte
Nr caractere:
35 567 caractere
Marime:
12.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Tag-uri:
elemente, memorare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Manea Alina
Sus!