Rețele de Calculatoare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Elemente introductive despre reţelele de calculatoare

Calculatoarele sunt astăzi din ce în ce mai mult utilizate în cele mai diverse domenii ale activităţii umane . Ele sunt folosite sau fiecare în parte , în mod independent , sau cooperând şi schimbând date cu alte calculatoare . Prin cooperarea cu alte calculatoare se pot face transferuri de fişiere între calculatoare , se pot accesa de la distanţă date , se pot folosi în comun resursele hardware şi software . Iată , primele facilităţi ce le oferă reţelele de calculatoare .

La ora actuală, reţelel de calculatoare sunt peste tot: în firmele mari şi mici, în şcoli sau instituţii , în diverse birouri . Astăzi , este de neconceput ca o instituţie să nu-şi conecteze propriele calculatoare într-o reţea locală iar aceea reţea locală să fie conectată la reţeaua INTERNET .

Ce este o reţea de calculatoare ?

O reţea de calculatoare este o colecţie de calculatoare interconectate între ele astfel încât ele să poată comunica . De fapt, o reţea reprezintă tot ansamblul hardware (calculatoare , echipamente periferice, medii de comunicaţii cum ar fi cabluri) şi software (sisteme de operare, programe ) ce permit conectarea calculatoarelor şi transferul de date între calculatoarele din reţea .

Care sunt serviciile oferite de o reţelea de calculatoare ?

Putem grupa serviciile în trei mare grupe :

1. Partajarea datelor de pe calculatoarele din reţea. Acest serviciu permite transferul datelor de pe un computer pe altul , folosirea în comun a bazelor de date, folosirea unor programe de alte calculatoare , etc. În condiţiile de astăzi , în care datele ocupă un spaţiu foarte mare, transferul acestora între computere cu mijloacele clasice ( dischetă ) nu mai este posibil . De asemenea, informaţiile care circulă într-o reţea pot fi împărţite în două categorii : informaţii generale , la care pot avea acces oricine , iar a doua categorie e formată de acele informaţii care pot fi cunoscute doar de un grup de persoane . Ei bine, reţelel de calculatoare (mai ales cele client – server ) permit structurarea în felul acesta a informaţiilor şi protejarea acestora la accese neautorizate prin diverse sisteme de securitate ( drepturi de utilizator, de sistem de calcul , etc) .

2. Partajarea resurselor hardware . Acest serviciu al reţelelor permite computerelor conectate în reţea să poată împărţi în comun diverse componente hardware cum ar fi : imprimante (o astfel de imprimantă se va numi imprimantă de reţea), scannere, unităţi de CD–ROM, de floppy disk, de bandă magnetică, plottere, fax modemuri (pentru conectarea la INTERNET la întregii reţele ) . Cel mai bun exemplu este folosirea în comun a unei imprimate de toate calculatoarele din reţea . Nu este nevoie să se transfere datele pe dischetă şi să fie aduse manual la computerul care are conectată fizic imprimanta , ele vor circula ărin reţea şi vor ajunge la imprimantă . De asemenea , nu este nevoie să se achiziţioneze atâtea imprimante câte computere există ( ar fi o risipă financiară fără rost deoarece o imprimantă nu este folosită tot timpul ) .

3.Poşta electronică . Acest serviciu, foarte util astăzi , permite transferul de mesaje între calculatoarele conectate în reţea a.î. utilizatorii ( mai ales în cazul în care se află la distanţe mari ) nu mai necesită o întâlnire fizică pentru a putea comunica . Comunicarea interumană se poate realiza într-o reţea ( fie ea locală fie la nivel de continente ) printr-un simpli schimb de mesaje, dar poate lua şi forme mai complexe , cum ar fi trnsferul de fişiere în cazul în care lucrează împreună la un proiect sau videoconferinţele ce permit o discuţie virtuală a utilizatorilor .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de Calculatoare
    • Curs1-Retele de calculatoare.doc
    • Curs10-Retele de calculatoare.doc
    • Curs11-Retele de calculatoare.doc
    • Curs12-Retele de calculatoare.doc.doc
    • Curs2-Retele de calculatoare.doc
    • Curs3-Retele de calculatoare.doc
    • Curs4-Retele de calculatoare.doc
    • Curs5-Retele de calculatoare.doc
    • Curs6-Retele de calculatoare.doc
    • Curs7-Retele de calculatoare.doc
    • Curs8 - Retele de calculatoare.doc
    • Curs9-Retele de calculatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
12 fisiere
Pagini (total):
265 pagini
Imagini extrase:
305 imagini
Nr cuvinte:
99 051 cuvinte
Nr caractere:
510 929 caractere
Marime:
6.55MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!