Protocoale Peer to Peer

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Protocolul P2P implică interacţiunea a două entităţi prin schimbul de mesaje, numite PDU (Protocol Data Unit). Fiecare PDU conţine un antet (header), care cuprinde protocolul de control al informaţiei şi informaţiile utilizatorului în forma SDU (Service Data Unit).

Comportareaentităţilor de pe un nivel oarecare n, este guvernată de un set de reguli sau convenţii, care reprezintă protocolul niveleluin.

Comunicarea între două procese pereche (peertopeer) este virtuală, în sensul că nu există o legătură directă între ele. Pentru ca această comunicare să aibă loc, entităţile de pe nivelul n+1 fac uz de serviciile furnizate pe nivelul n. Transmisia mesajelor PDU la nivelul n+1, (n+1 PDU) se realizează prin trecerea informaţiilor la nivelul n, printr-o poartă soft, numită SAP (Service Access Point). Acest bloc de informaţii constă dintr-un antet , cu informaţii de control şi informaţiile utilizatorului n-SDU. Entitatea n adaugă la rândul ei informaţia de control (H) şi formează pachetul n PDU. Pe baza informaţiei de control, se transmite informaţia utilă prin intermediul entităţii pereche n, la nivelul n+1, entităţii n+1.

Utilizarea serviciilor pe nivelele OSI

Serviciul efectuat de un nivel poate fi : orientat pe conexiunesau neorientatpe conexiune.

Serviciul orientat pe conexiuneare trei faze:

- Stabilirea conexiunii între nivele (porţile SAP). Aceasta implică negocierea parametrilor (numărul secvenţelor, variabilele de control ale fluxului, alocările bufferului).

- Transferul informaţiilor (n-SDU) folosind protocolul de nivel n.

- Întreruperea conexiuni şi eliberarea resurselor implicate în conexiune.

Serviciul neorientatpe conexiunenu stabileşte în prealabil nici o conexiune şi fiecare SDU este transmis direct din SAP în SAP. Înacest caz informaţia de control care trece de la nivelul n+1 la nivelul n, trebuie să conţină toate adresele de informaţii cerute pentru transferul SDU.

Observații:

Universitatea Transilvania BRASOV, Facultatea: Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor, Specializarea : Telecomunicatii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protocoale Peer to Peer.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
2 856 cuvinte
Nr caractere:
15 608 caractere
Marime:
416.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Curpen, Gheorghe
Sus!