Programare procedurală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

prezentate o privire de ansamblu a partilor componente ale unui calculator, punandu-se accent pe modul de organizare al memoriei; notiunile de program, programare si limbaje de programare; notiunile de limbaj cod masina si limbaje de programare de nivel inalt;modalitatile de compilare, link-are si executie a unui program; o scurta istorie a celor mai importante si mai cunoscute limbaje de programare. Se introduc de asemenea notiunile de algoritm si top-down design;

La sfarsitul parcurgerii acestui modul studentul va trebui

- sa cunoasca modul de organizare a memoriei calculatorului

- sa inteleaga notiunile de program, programare si limbaje de programare;

- sa invete despre translatarea unui program in limbaj cod masina

- sa-si insuseasca notiunea de algoritm

- sa stie sa scrie algoritmi in formatul top-down

Organizarea materialului este urmatoarea:

- prezentarea notiunilor teoretice de mai sus si a unui numar de exemple de algoritmi

- o lista de exercitii si probleme care testeaza insusirea notiunii de algoritm si a principalelor structuri algoritmice. Mentionam ca aceste probleme nu sunt ordonate dupa gradul lor de dificultate.

- bibliografie recomandata.

Recomandam parcurgerea materialului in ordinea sa fireasca. Pentru o mai buna intelegere a notiunii de algoritm si a structurilor algoritmice se recomanda scrierea algoritmilor ceruti in lista de probleme folosind toate cele trei metode (limbaj natural, pseudocod si scheme logice).

Timpul mediu necesar parcurgerii si însusirii notiunilor teoretice, formarii deprinderilor practice de rezolvare si dobândirii competentelor anuntate este de aproximativ 4-6 ore de studiu pentru acesta lectie.

Lectia 1

Cursul prezentat in acest material este despre programare, mai precis despre scrierea programelor in limbajul C. In acest capitol vom discuta despre programarea calculatoarelor in general.

Calculatorul poate fi privit ca o "masina" care primeste date de intrare, proceseaza aceste date si produce date de iesire. De altfel primele calculatoare se chemau data processing machines. Datele de intrare si iesire pot fi reprezentate sub forma de text, imagin sau sunete. Ceea ce face ca un calculator sa fie diferit de orice alta masina este faptul ca un calculator este controlat de catre un program stocat in interiorul calculatorului. Modificand programul putem determina calculatorul sa execute comenzi diferite.

1.1 Componentele unui calculator

Principalele componente ale unui calculator sunt: procesorul, memoria si dispozitivele de intrare/iesire.

- Procesorul (CPU - central processing unit) este „creierul” calculatorului. Acesta contine o unitate de control care controleaza toate activitatile calculatorului si trimite semnale celorlalte parti ale calculatorului si o unitate logic aritmetica ( ALU) care efectueaza operatii asupra datelor numerice ca de exemplu adunarea, scaderea, inmultirea, impartirea.

- Memoria principala este numita si memoria RAM - random acces memory. Inainte ca un program sa fie executat el este stocat in aceasta memorie principala. Tot aici se gasesc datele necesare executarii programului. Aceasta memorie este privita ca fiind un sir lung de locatii de memorie, fiecare locatie avand asociata o adresa (un numar) care da pozitia locatiei in memorie. Adresele locatiilor consecutive de memorie sunt numere consecutive. Numarul de locatii de memorie depinde de capacitatea memoriei RAM dar de obicei este de ordinul milioanelor. Fiecare locatie de memorie este alcatuita din 8 biti. Fiecare bit este o cifra binara: 0 sau 1. Un grup de 8 biti este un octet

Observații:

Cursul de anul I la Automatica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • MODULUL 1.doc
  • MODULUL 2.doc
  • MODULUL 3.doc
  • MODULUL 4.doc
  • MODULUL 5.doc
  • MODULUL 6.doc
  • MODULUL 7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
83 pagini
Imagini extrase:
88 imagini
Nr cuvinte:
22 629 cuvinte
Nr caractere:
128 624 caractere
Marime:
149.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
DANIELA JOITA
Sus!