Previzualizare curs:

Extras din curs:

În continuare vom defini un calculator, ca fiind un sistem electronic de foarte mare complexitate, capabil de prelucrarea automata a datelor de intrare si furnizarea unor date de iesire intr-o forma accesibila utilizatorului. Datele de intrare sunt transformate in date de iesire pe baza unui program de calcul.

Orice calculator are in principiu doua componente, care nu pot functiona una fara cealalta:

componenta fizica, numita si hardware, se refera la partea materiala: elemente electronice sau mecanice in interactiune;

• componenta logica, sau software, este reprezentata de programele executate pe calculator si adesea este comparata cu "motorul" care pune in actiune componenta hardware.

Exista mai multe categorii de software:

a. software de operare, reprezentat de programele de exploatare a resurselor hardware si asistare a utilizatorilor; el poarta numele generic de sistem de operare (de exemplu sistemul de operare DOS sau Unix);

b. software de exploatare, alcatuit din programe specifice domeniului de lucru al utilizatorilor (programe de proiectare asistata de calculator: ORCAD (Oriented Computer Aided Design) sau ACAD (Automated Computer Aided Design), programe pentru servicii de telecomunicatii, etc.);

c. software utilizator - este software-ul creat de fiecare utilizator in scopul rezolvarii unei probleme specifice).

Clasificarea calculatoarelor

Calculatoarele se clasifica din mai multe puncte de vedere: clasificare generala, dupa generatie, dupa modul de utilizare sau dupa lungimea cuvantului pe care il prelucreaza.

I. Clasificare generala

a. calculatoare mainframe: sunt calculatoare mari si foarte scumpe, cu urmatoarele avantaje in prelucrarea datelor:

- prelucrare la viteze foarte mari

- capacitate mare de memorare

- permit utilizarea simultana de catre mai multi utilizatori (multiuser) si executia mai multor programe simultan (multitasking).

b. minicalculatoarele - sunt calculatoare mai ieftine, cu capacitate de stocare nu prea mare si cu un numar redus de utilizatori (de exemplu PDP, DEC-VAX). Se recomanda pentru companii mici.

c. microcalculatoare - sunt calculatoare personale pe baza de microprocesor

d. supercalculatoare - sunt o categorie mai aparte, caracterizata de:

viteza foarte mare de executie (mai mult de 1 miliard de operatii pe secunda)

capacitate de stocare imensa

precizie foarte mare de reprezentare a datelor

pot primi date de intrare de la peste 10000 de statii de lucru (de exemplu calculatoare Saymour Cray (Cray-2) cu un cost de aproximativ 17 milioane de dolari). În lume exista cateva sute de calculatoare de acest tip.

Din cauza acestor performante ele sunt utilizate de institutii guvernamentale, in apararea nationala, in servicii financiare, studii stiintifice de mare anvergura sau in securitatea sociala.

II. Clasificare dupa generatie

prima generatie de calculatoare: este specifica anilor '50 si aveau unitatea centrala cu tuburi electronice, timp de acces la memorie mare, erau scumpe, nefiabile si mari consumatoare de energie;

a doua generatie de calculatoare: apare in anii '60, unitatea centrala este cu tranzistori, sunt de dimensiuni mai mici, mai ieftine, mai fiabile si mai rapide de 100 de ori decat calculatoarele din prima generatie;

a treia generatie de calculatoare: se caracterizeaza prin utilizarea circuitelor integrate (1965), scaderea dimensiunilor si cresterea a fiabilitatii. Ele sunt mai rapide de 1000 de ori decat calculatoarele din generatia a doua si permit programarea la nivel inalt (Fortran, Cobol, Pascal).

a patra generatie de calculatoare este specifica anilor '70, unitatea centrala este pe baza de microprocesor, utilizeaza circuite VLSI (Very Large Scale Integration) si produse software noi, adaptate la structura hardware. Dimensiunile sunt reduse considerabil, iar fiabilitatea foarte inalta, este asigurata de tehnologia VLSI.

a cincia generatie de calculatoare: este in curs de experimentare; aceste sisteme de calcul avand o capacitate foarte mare de memorare si de prelucrare bazata pe prelucrarea paralela. Ele includ software pentru inteligenta artificiala (recunoasterea automata a imaginilor sau a semnalelor vocale, permitand dialogul om-masina in mod natural).

III. Clasificare dupa modul de utilizare

calculatoare de buzunar

calculatoare de birou

statii de lucru

terminale pentru calculatoare puternice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Limbajul C.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
141 pagini
Imagini extrase:
141 imagini
Nr cuvinte:
42 708 cuvinte
Nr caractere:
248 564 caractere
Marime:
373.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!