Elemente generale despre informatică de gestiune

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 1.Arhitectura sistemelor de calcul electronic

DEFINTIE.Arhitectura sistemelor de calcul electronic reprezinta un sistem ale carui elemente sunt componente electronice,elecrice,electro-mecanice sau mecanice aflate intr-o stransa interactiune cu scopul asigurarii

prelucrarii automate a informatiei de orice natura

SISTEMUL.poate definit ca o multime de elemente impreuna cu relatiile dintre acestea si a acestora cu exteriorul

Sistemul de calcul electronic poate fi privit la trei niveluri:-hard(fizic)-nivelul inferior

-firware(intermediar)

-soft(logic)-nivelul superior

Informatica are mai multe domenii:arihitectura sistemelor de calcul electronic care se ocupa cu prezentarea componentelor fizice ale unui calculator electronic ,a principiilor de functionare a acestora,precum si a legaturilor dintre ele.

Cea mai importanta unitate e calculatorului o constituie microprocesorul, fiind numit si creierul calculatorului,coordoneaza,comanda si controleaza intreaga activitate a unui calculator.

Microprocesorul din punct de vedere fizic este un circuit integrat(c.i.p.) care este implementat pe placa de baza a calculatorului,indeplineste mai multe functii printre care si cele de memorare si transformarea informatiei.

Memorarea informatiei de catre m.p. se realizeaza dupa un sistem elctronic al carui principiu poate fi prenzentat schematic astfel

C.I.P.-ul cotine retele electronice formate din madii bune conductoare de electricitate si care prezinta la

intersectia dintre aceste ,noduri de retea.aceste noduri de retea se gasesc in doua stari:circula curent de inalta tensiune,respectiv curent de joasa tensiune.

Daca convenim sa notam cu 1 currentul de inalta tensiune si ci0 curentul de joasa tensiune putem

concluziona ca informatia este memorata in m.p. ca succesiune de satri de 0 sau 1 ale nodurilor retelei electronice(sistem binar)

Acest sistemde memorare este specific unitatilor de memorare volatila si este intalnit atat in cazul m.p.ului cat si al unitatii de memorie interna.

Locatile de memorare ale m.p.-ului poatra numele de registre.Refistrele sunt zone de memorare adresabile,adica ele pot fi identificate in cadrul m.p-ului prin etichete constitiute din litere A,B,C

Un registru special este cel care are eticheta IP(instruction program) si acesta va retine adresa din memori interna a instructiunii ce urmeaza a fi executate de catre un program lansat la un moment dat in executie.

Din punct de vedere logic memoria externa este construita din:

1. U.C.C.(unitate de comanda si control)asigura prelucrarea,interpretarea comenzilor sau instructiunilor si coordonarea executiei acestora.

2. U.A.L.(unitatea arimetico logic)este responsabila de executarea operatiilor armetice de adunare,scadere,impartire,extragerea radacinii patrate,precum si operatiile logice AND(SI),OR(SAU),NO(NEGATIV).

Principiul de executare a unui program de catre calculator este urmatorul:

-Incarcarea programului in memoria interna prin transferarea acestuia in memoria externa

-In memoria interna programul este memorat in locatii de memorie care sunt adresabile

-Impreuna cu programul se incarca in memoria interna si datele de care acesta are nevoie

Programul este alcatuit din instructiuni care traduc in limba j de programe operatiile algoritmului de rezolvare ale unei probleme.Pentru executia programului aflat deja in in memoria interna microprocesorul comanda prin intermediul unitatii de comanda si control transferul instructiunii ,una cate una ,in registrele microprocesorului.Tot aici sunt transferate datele aupra carora opereaza instructiunea respectiva ,odata cu transferul instructiunii microprocesorul memoreaza in registrul I.P. adresa din memoria interna care urmeaza in program.

Observații:

este cursul 1

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente Generale despre Informatica de Gestiune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 251 cuvinte
Nr caractere:
7 569 caractere
Marime:
5.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Dan Trana
Sus!