Construirea unei Rețele

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Procesul de construire al unei reţele implică tehnologii interesante, precum şi un proces de integrare al întregii operaţiuni.

Ce este acela un INTRANET ??

Definirea Intranetului

Un Intranet este o reţea privată TCP/IP care asigură utilizatorilor dintr-o reţea locală servicii de tip Internet, precum ar fi site-urile web.

În esenţă, pentru a avea un Intranet trebuie să instalezi unul sau mai multe servere web în reţeaua ta şi să publici documente cu acces doar în reţeaua locală, adică documente ce pot fi accesate doar de către userii din respectiva reţea locală.

Poţi instala software dedicat pentru web servere pe unul sau mai multe calculatoare din reţea (sau staţii de lucru, dedicate pentru aşa ceva) şi să faci publice paginile de web pentru userii locali, chiar dacă nici unul din ei nu este conectat la Internet.

Intranets pot fi găsite în aproape orice tip de organizaţie: corporaţii mici, medii sau mari, instituţii educaţionale şi instituţii guvernamentale.

Marile intraneturi, precum cele ale companiilor Fortune 500, servesc milioane de persoane, şi deci intră în atenţia media.

Pentru dezvoltarea unui proiect Intranet este nevoie de foarte multă muncă, aşa că orice simplificare este binevenită. Spre exemplu, multe intranet –uri nu trebuie să se preocupe de probleme de scalabilitate precum accesul la baze de date, aşa cum se întâmplă la un site extern.

Într-un Intranet, probleme de genul: sisteme de vot online, forumuri, servicii de email si multe altele, nu se regăsesc. Vorbind în general, audienţa numai este formată din necunoscuţi, şi chiar dacă baza lor nu este fizic într-o

co-legătură, ei bine, cei care formează această audienţă pot fi regăsiţi uşor folosind o listă de telefoane sau o structură internă de adrese de email.

În intranet, World Wide Web devine deodată un teritoriu străin, împărţit de către Web –ul intern prin bariere electronice şi politice. Dacă nu există delimitări precise, aceste bariere pot interveni între intranet şi un poteţial conţinut extern valoros, şi astfel îi limitează utilitatea sa.

Pentru o bună construcţie a intranetului, trebuie să alegi cu grijă linkurile externe

Este o bună idee pentru intraneturi să suporte acces web extern; o foarte mare cantitate de material de cercetare online se află tocmai dincolo de “gard” , chinuind cu false iluzii utilizatorii cu promisiunea unui conţinut potenţial folositor. Dar va putea toată lumea să găsească ceea ce caută ? Chiar dacă pot face asta, chiar trebuie să descopere şi să facă bookmark aceleaşi surse, dar fiecare în parte ?

Cele mai multe intraneturi există pentru a servi unui scop al unei organizaţii. Aceste organizaţii tind să lucreze într-un mediu de lucru foarte specializat. Dintre milioanele de url –uri disponibile pe web, este foarte probabil că un “căutător” foarte talentat poate găsi câteva sute sau câteva zeci de surse externe relevante pentru a servi nevoile de bază ale comunităţii.

Ca realizator al unui Intranet, trebuie să iei în calcul includerea unei secţiuni “Web reference” care să conţină un set de link-uri externe care au fost preselectate datorită importanţei lor de către organizaţie. În funcţie de cât de multe link-uri au fost incluse în această secţiune, poţi să le organizezi în funcţie de subiect, de un anumit “rating” pe care îl acorzi lor, sau pur şi simplu pot fi ordonate alfabetic. În acest fel creezi o bibliotecă de referinţe, verificând astfel sursele cele mai probabile pe care le vor folosi oamenii pentru găsirea răspunsurilor la întrebările lor.

Dacă aceste link-uri au fost alese bine, utilizatorii de intranet vor reveni asupra acestor pagini în mod repetat sau le vor pune bookmark pe paginile cele mai folositoare lor. În orice caz, utilizatorul este mulţumit de ceea ce are iar designul intranetului străluceşte. Pe parcurs te poţi folosi de feedback-ul asupra utilizatorilor pentru a înlătura link-urile nefolositoare şi respectiv de a adăuga altele noi.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Construirea unei Retele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 844 cuvinte
Nr caractere:
18 094 caractere
Marime:
77.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!