Noțiuni generale de stilistică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Alegorie. Figura de stil alcatuita dintr-o insiruire de metafore, personificari, comparatii, formand o imagine unitara prin care poetul sugereaza notiuni abstracte, prin intermediul faptelor, intamplarilor, lucrurilor, etc.

Aliteratie. Repetarea aceleiasi litere sau a unui grup de litere la inceputul sau in interiorul mai multor cuvinte succesive, cu scopul de a sugera o miscare sau de a crea efectul unei armonii imitative.

Anacolut. Constructie gramaticala gresita constand in lipsa de legatura dintre inceputul si sfarsitul unei idei sau in intreruperea constructiei sintactice incepute si continuarea frazei cu alta constructie.

Anadiploza. Procedeu stilistic, intalnit in opezie si in proza, si care consta in reluarea ultimei parti dintr-un vers la inceputul versului urmator sau a ultimei parti dintr-o fraza la inceputul frazei urmatoare.

Anafora. Repetare a unuia sau a mai multor cuvinte la inceputul mai multor versuri, al mai multor fraze succesive.

Antanaclaza. In stilistica, folosirea succesiva a unui cuvant omonim, luat insa in sens cu totul diferit. In versificatia moderna, antanaclaza isi afla o aplicare prin refolosirea refrenelor imbogatite cu semnificatii si tonalitati noi, ceea ce le sporeste puterea de sugestie muzicala.

Antifraza. Folosirea unui cuvant sau a unei expresii in sens contrar adevaratului inteles, avand adesea un substrat ironic.

Antiteza. Opozitie intre doua idei, doua obiceiuri, doua fenomene. Procedeu stilistic, denumit si antilogie, bazat pe opozitia dintre doua cuvinte, fapte, personaje, idei, situatii, termenii pusi in antiteza reliefandu-se unul prin celalalt.

Antonim. Cuvant cu sensul opus altui cuvant corelativ.

Antonomasa. Varietate a metaforei prin care un nume propriu este folosit in locul unui substantiv comun sau o perifraza si invers.

Apocopa. In gramatica, indepartarea unei litere sau a unei silabe la sfarsitul unui cuvant.

Apostrofa. Procedeu stilistic constand in intreruperea expunerii, pentru ca autorul sau vorbitorul sa se adreseza direct cuiva (persoane, fiinte, obiecte personificate).

Arhaisme. Cuvinte sau constructii gramaticale si sintactice vechi, nemaifolosite in vorbirea curenta, deoarece, prin evolutia limbii, au iesit din circulatie.

Armonie. Calitate particulara a stilului decurgand din folosirea cuvintelor, in proza sau in versuri, in asa fel, incat sa incante auzul.

Asindeton. Figura de stil care consta in suprimarea conjunctiilor copulative dintre partile unei propozitii sau propozitiile unei fraze, exprimarea capatand astfel o mai mare voiciune, fraza un ritm mai precipitat.

Aticism. Referindu-se la felul ales de a vorbi al atenienilor sin Attica, termenul a capatat ulterior intelesul de a vorbi concis si elegant.

Brahilogie. Exprimare eliptica, in care un termen al frazei, exprimat anterior, nu mai este repetat.

Cacofonie. Intalnire de cuvinte sau silabe impresionand neplacut auzul, reunire de sunete discordante, lipsa de armonie.

Catahreza. Figura de stil constand in folosirea in sens metaforic, a unui cuvant, pentru a denumi un obiect ce nu are denumire proprie.

Chiasma. Procedeu poetic, antiteza formala intre doua pasaje ale unei opere literare – in versuri sau proza – in care cuvintele din prima parte sunt simetric inversate in cea de a doua parte, rezultand un fel de incrucisare in forma de X.

Claritate. Calitate generala a stilului constand in folosirea termenilor usor de inteles, evitandu-se termenii vagi, echivoci, inversiunile fortate, perioadele prea lungi.

Clauzula. Asezarea cuvintelor la sfarsitul unei strofe, a unui vers, a unei fraze in asa fel, incat sa dea un ritm armonios, sugestiv.

Comparatie. Figura de stil prin care se scot in evidenta insusirile specifice ale unei idei, persoane, obiect, actiuni, aceasta constand in alaturarea a doi termeni cu trasaturi asemanatoare.

Conversiune. Repetarea simetrica a unei forme, dar rezultand un sens inversat.

Corectitudine. Calitate generala a stilului, caracteristica prin respectarea, in exprimare, a regulilor gramaticale, de la care nu-I este ingaduit nimanui sa se abata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni Generale de Stilistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 782 cuvinte
Nr caractere:
35 646 caractere
Marime:
22.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limba Română
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!