Previzualizare curs:

Extras din curs:

Termenul de comunism se poate referi la un anumit sistem social, la o ideologie care promovează acest sistem social sau la o mişcare politică care doreşte să implementeze acest sistem. In calitate de sistem social, comunismul s-a dorit in Romania un tip de societate egalitaristă, în care nu există clase sociale. În comunism toate bunurile aparţin societăţii ca întreg, toţi membrii acesteia avand acelaşi statut social. Cel mai cunoscut dicton comunist, proliferat in presa si televiziune, era „Proletari din toate tarile, uniti-va!”, desemnand o chemare multinationala la unirea tuturor celor ce traiau si acceptau sistemul comunist.

Cea mai signifianta actiune a comunismului era dezvoltarea conceptiei de egalizare a ideologiei fiecarui individ, astfel apartinatorii unei clase au un tip de comportament indus de clasa la care aparţine, de aceea trebuie reeducati în lumina noii societăţi comuniste.

Winston Churchill spunea despre aparitia comunismului: "În opoziţie violentă cu toată această sferă a eforturilor evreieşti se profilează planurile evreilor internaţionali. Adepţii acestei confederaţii sinistre sunt în marea lor majoritate oameni care au crescut în rândurile nefericite ale populaţiei din ţările unde evreii sunt persecutaţi din motive de rasă. Cei mai mulţi, dacă nu toţi, au renegat credinţa înaintaşilor şi şi-au alungat din minte toate speranţele spirituale la lumea de Apoi. Această mişcare nu este nouă printre evrei. Încă de pe vremea lui Spartacus-Weishaupt şi până în epoca lui Karl Marx, ajungând până la Troţky (Rusia), Béla Kun (Ungaria), Rosa Luxembourg (Germania) şi Emma Goldman (Statele Unite ale Americii), această conspiraţie mondială pentru răsturnarea civilizaţiei şi pentru reconstruirea societăţii pe bazele dezvoltării oprite, a invidiei răuvoitoare şi a imposibilei egalităţi a crescut permanent (...) iar acum, în sfârşit, această bandă de personalităţi extraordinare din lumea subterană a marilor oraşe europene şi americane i-a înşfăcat pe ruşi de păr şi au devenit practic stăpânii necontestaţi ai acelui enorm imperiu. Nu este necesar să exagerăm rolul jucat în crearea bolşevismului şi punerea în aplicare a revoluţiei ruse de aceşti evrei internaţionali şi, în cea mai mare parte, atei".

In ceea ce priveste Romania, intelectualii erau oprimati prin cenzurarea artei si a literaturii. Poezia descria fie atributiile partidului, lauda pentru omunl muncitor si pentru doctrina comunista, fie natura folosind notiuni comune omului de rand. Voi lua in considerare trei poezii, publicate in revistele „Magazin” si „Saptamana” si „Contemporanul”, pentru a ilustra cenzura impusa scriitorilor si, de asemenea, influentarea publicului larg in favoarea ideologiei de partid. Singurele poezii apreciate si publicate in reviste erau cele care laudau sistemul si ideologia comunista, sau cele care il inaltau in slavi pe Nicolae Ceausescu. Intr-o observatie nu foarte la obiect, in majoritatea numerelor revistelor selectate, la sectia poezie, se regasesc mereu aceleasi nume de poeti scriind mai tot timpul ode comunismului.

Mediul literar din anii de dictatura oferea, asa cum apare in „Viata si texte”, Ion Pop, „tendinte demitizante, anticonventionale [...]. Livrescul se lasa concurat de viata imediata, literatura aparea fada in raport cu concretul existential, tot mai putin poetic din vremea cea mai cenusie si lipsita de perspective a dictaturii”. Rolul acelei generatii de poeti era de a marca „agravarea tensiunilor dintre poezie” si societate. Reactiile unor poeti erau determinate de „realitatea traita si fictiunea intretinuta sfidator de discursul oficial” al demnitarilor din acei ani. Insa nu intreaga masa a poetilor a demonstrat dorinta de a sta impotriva sistemului si de a revolutiona, in plan literar, arta si mentalitatea populatiei, conduse in sistemul comunist. Astfel, voi prezenta exemple ale poeziei anilor dictaturii, o oglinda a opresiunilor aduse intelectualitatii, dar si a mentalitatii masei.

„Vrerea natiunii” de Ilarie Hinoveanu

E liniste in tara, e pace, e avant

In toate e lumina, e forta-ntelepciunii

Rodind in fericire un generos pamant

Cu bratul, stralucirea si vrerea natiunii.

Acum cand sub cupola istoricului zbor

Partidul si poporul izbanzile masoara

O pasnica zidire visam e in viitor

Eterna temelie avand intreaga tara.

O vie cutezanta, un tel prin vreme clar,

Si raza de luceafar, o falnica mandrie,

Adanca clocotire de revolutionar

Au, azi, in Ceasusescu inalta chezasie.

Observații:

Universitatea Babes – Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Litere

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • communism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 583 cuvinte
Nr caractere:
14 439 caractere
Marime:
16.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Limba Română
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Profesorului:
Sanda Cordos
Sus!