Istorie economică mondială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Istoria economiei este stiinta sociala care studiaza fenomenele, procesele economice, ramurile economice si economia in ansamblu din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre. Studiind trecutul, Istoria economiei este componenta a marii familii a stiintelor istorice insa, studiind economia, ea apartine in aceeasi masura si stiintelor economice.

Economia mondiala in evolutia sa, din secolul al XVI-lea pana in zilele noastre, este consecinta dezvoltarii economiilor nationale care a favorizat adancirea diviziunii mondiale a muncii care, determina intre economiile nationale si regionale permanentizarea relatiilor comerciale si financiare.

In procesul formarii economiei mondiale, primul moment important a fost secolul al XVI-lea cand se declanseaza procesul de mondializare prin care toate regiunile globului cunoscute la acea data au fost unite prin relatii economice. Urmatorul moment important este reprezentat de prima revolutie industriala care se produce la sfarsitul secolului al XVIII - lea in Anglia.

Secolul al XVI-lea reprezinta o etapa de tranzitie catre economia moderna, in care axa comerciala a Europei se deplaseaza din Mediterana in Oceanul Atlantic, zona favorizata de cresterea in permanenta a volumului schimburilor cu Lumea Noua. Economia vest-europeana se extinde dincolo de hotarele continentului, acaparand imensele resurse ale Americii de la sud de Rio Grande, controland prin negustorii portughezi comertul cu Africa si Asia de sud. In aceste conditii beneficiind din plin de realitatile sociale si politice din America precolumbiana si avand de partea lor forta militara spaniolii si portughezii vor crea primele imperii coloniale moderne.

Din colonii se vor revarsa asupra Europei mari cantitati de produse si mai ales de metale pretioase - care marind volumul masei monetare in circulatie va conduce dupa 1550 la o adevarata "revolutie a preturilor", ce cresc constant. Concomitent, are loc deprecierea argintului in raport cu aurul - de la 10/1 catre 15/1, deoarece productia anuala de argint din America de 311.000 kg. o depaseste cu mult pe cea de aur estimata la 4.000 kg. Aceste evolutii monetare vor mari dificultatile economice generate de razboaiele dintre marile puteri aflate in cautarea unui nou echilibru european si de disputele religioase dintre catolici si protestanti.

Noua diviziune europeana a muncii a generat segmentarea spatiului continentului in trei arii: a) nucleul (centrul economiei mondiale) - Europa de Nord-Vest. b) periferia - Europa Rasariteana. c) semiperiferia - Europa Centrala, astfel ca in secolul al XVI-lea "n-a existat doar un capitalism, ci mai multe capitalisme europene, fiecare cu zona si cu circuitele sale" (mediteraneana, nordica si central rasariteana). Daca in primul stadiu al dezvoltarii "sistemul mondial european", in prima jumatate a secolului al XVI-lea, centrul sau era lumea mediteraneana cu orasele-state italiene, treptat acesta se deplaseaza spre nord, in Anglia si Olanda

Bibliografie:

Ashton, T. S. 1969. The industrial revolution, 1760-1830. [Reprinted with revisions.] ed. London, New York,: Oxford University Press

Aligica, Dragos Paul, Structura institutionala, expansiune sistemica si performanta economica in economia mondiala moderna, Ed.ASE, Bucuresti, 2000.

Emilian Bold, Diplomatia de conferinte, Edit. Junimea, Iasi, 1991

Bozga, Vasile, Formarea si dezvoltarea pietei mondiale capitaliste. Comertul exterior si politica comerciala a principalelor tari capitaliste, Tip. ASE, Bucuresti, 1979

Braudel, Fernand, Jocurile schimbului, Ed. Meridiane, Bucuresti, 1985

Fernand Braudel, Ernest Labrosse (coordonatori), Histoire economique et sociale de la France vol 2 (1660-1789), Press Universitaire de France, Paris, 1969/1980,

Jacques Brasseul, Histoire des faits economiques, 3 vol., Armand Colin, 2001/2003

Baumont Maurice, Dezvoltarea industriala si imperialismul colonial 1878-1904, vol. 1-2, Bucuresti, 2008

Beaud Michel, Istoria capitalismului. De la 1500 pana in 2000, Ed. Cartier, Chisinau, 2002

Butiseaca Alexandru (coordonator) Mari economisti europeni, vol. I, Ed. Universitatii romano-americane, 2011

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istorie Economica Mondiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
109 pagini
Imagini extrase:
109 imagini
Nr cuvinte:
48 337 cuvinte
Nr caractere:
252 319 caractere
Marime:
171.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
Economie, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!