Importanța studierii istoriei economice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Studierea evolutiei economice, a spatiului romanesc a suscitat interesul numerosilor specialisti si teoriticieni ai doctrinei economicecu scopul de a declara de a intelege mecanimsele ce guverneaza dezvoltarea economica a unei comunitati pe termen scrut, mediu si lung.Primele preocupari in aceasta directie au cel mult un caracter descriptive si urmaresc prezentarea nu doar a aspectului economic ci in principal a celui social si politic.

Cronicarii moldoveni sau munteni, Dimitrie Cantemir, reliefeaza trasaturile specifice ale principatelor romane relizand o fresca utila asupra nivelului relatiilor economice si sociale la romani.

De partea cealalta in Transilvania statutul politic, social si economic al romanilor transilvaneni este amintit in operele reorezentantilor Scolii Ardelene, operele ………. Reprezentatei democratiei pasoptiste si mai ales in cadrul miscarii memorandiste.

Interesul pentru partea economica este din ce in ce mai present in cadrul secul al XIX-lea, nume precum Kogalniceanu, Ghica sau Bratianu. Balcescu punandu-si punandu-si definitive aprenta istoriei gandirii economice.Debutul sec XX aduce cu sine o crestere a preocuparilor in directia dezvoltarii si modernizarii economiei romanesti, teoria sincronismului avand suficienti de multi adepti atat, in mediul politic cat mai ales in mediul economic.Participarea Romaniei la primul Razboi Mondial si relizarea Marei uniri va adduce cu sine nu doar importanta transformarii politice, dimpotriva va constitui un moment de relansare a polticilor economice si sociale in noul context dat de Unirea tuturor provinciilor romanesti si creearea unei piete unice nationale de peste 17 milioane de locuitori.

In perioada interbelica dezvoltarea economica a Romaniei a dus in discutie necesitatea dezvoltarilor provinciei romanesti aflate intr-un inferior stadium de dezvoltare economica si scoiala dar care prin potentialul lor economic puteau adduce un aport pretios economiei nationale(Basarabia, Bucovina, Oltenia, Dobrogea).Perioada interbelica reprezinta nu doar din punct de vedere economic si din vedere politic sau cultural un maxim atins de Romania intrucat dupa cel de-al Doilea razboi mondial situatia economica si geopolitica a Europei nu va mai permite Romaniei sa joace un asemenea rol nici la nivel mondial si nici la nivel european.

Observații:

facultatea " stiinte economice''

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Importanta Studierii Istoriei Economice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
626 cuvinte
Nr caractere:
3 736 caractere
Marime:
4.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
anisoara popa
Sus!