Democrațiile interbelice - SUA 1919 - 1939

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

4.1. Obiective 80
4.2 Statele Unite ale Americii dupa Primul Razboi Mondial 80
4.3. Primul deceniu interbelic 83
4.4. Marea criza economica 91
4.5. F.D.Roosevelt si politica de New Deal 96
4.6. Bibliografie 101
4.7. Raspunsuri la testele de autoevaluare 101
4.8. Lucrarea de verificare 103

Extras din curs:

- Descoperirea trasaturilor specifice sistemului politic si economic american

- Identificarea principalelor evolutii economice si sociale

- Analizarea particularitatilor societatii americane interbelice

- Relationarea fenomenului american cu cel european in perioada interbelica

- Inetrepretarea surselor istorice

4.2 Statele Unite ale Americii dupa Primul Razboi Mondial

Dezvoltarea economica impetuoasa

W. Wilson

Victoria republicana

Criza economica postbelica

Politica economica postbelica

Sindicalismul

Agitatia sociala

Warren Harding

Programul republican

4.2.1.Prosperitatea de razboi

In intervalul 1914-1918 SUA devine principalul furnizor al Europei pentru materii prime, produse finite si capital, cucerind in acelasi timp pietele sud-americane si asiatice. In timpul Primului Razboi Mondial venitul national creste de la 33 mld.$ (1914) la 61 mld.$ (1918), ritmul de crestere mediu al productiei industriale este de 15%, productiile de carbune, fier, otel se dubleaza, SUA ajunge sa detina a 2-a marina comerciala a lumii.

Excedentul balantei comerciale creste de la 435 mil.$ (1914) la 3.000 mil.$ (1918), crediteaza Europa cu peste 10 mld.$ desi in 1914 datora 3.7 mld $ si la sfarsirul conflictului va detine mai mult de jumatate din stocul mondial de aur.

Problemele economice ale acestei perioade tin de cheltuielile de razboi - 24 mld.$ (36 mld.$ cu imprumuturile acordate de guvernul federal Aliatilor) dintre care doar 10 mld.$ acoperiti prin impozite, datoria publica (1 mld.$ in 1914 creste la 25 mld.$ in 1918), emisiunea monetara masiva (de la 357 mil.$ in 1914 la 2.687 mil.$ in1918) precum si de cresterea preturilor agricole cu 106% si a preturile produselor industriale cu 98%. Cu toate acestea inflatia nu pune in pericol puterea financiara si economica a SUA.

4.2.2.Esecul politicii wilsoniene

Metodele presedintelui Woodrow Wilson (ales in 1914 si reales in 1916) in politica interna si externa sunt criticate de colaboratorii democrati (cresterea costului vietii in timpul razboiului), de republicani (extinderea atributiilor guvernului federal in 1918 spre controlul productiei prin agentii guvernamentale si impunerea de taxe suplimentare asupra beneficiilor de razboi), de etnicii germani (intrarea in razboi de partea Antantei), de irlandezi si italieni (nesatisfacerea revendicarior dorite de tarile lor de origine).

In consecinta la alegerile partiale ale Senatului din noiembrie 1918, profitand de starea generala de iritare, Partidul republican reuseste sa impuna in Senatul SUA o majoritate republicana (condusa de Henry Cabot Lodge, presedintele Comisiei Senatoriale pentru Afaceri Externe) ostila ratificarii Tratatului de la Versailles si Pactului Societatii Natiunilor. In ciuda campaniei active in favoarea ratificarii realizate de presedintele Wilson, acestea nu vor obtine majoritatea necesara (iulie-noiembrie 1919) si Statele Unite intra intr-o perioada de izolationism in politica externa.

4.2.3. Criza economica si agitatie sociala 1920

Dupa incheierea armistitiului si ridicarea controlului federal asupra sectoarelor economice implicate in productia de razboi Statele Unite trec printr-o scurta perioada de criza generata de anularea contractelor de razboi, consecintele fiind scaderea productiei cu 15%, scaderea preturilor, peste 100.000 de falimente, se inregistreaza 4,7 milioane someri iar 450.000 de fermieri isi pierd pamanturile ipotecate la banci.

Cauzele acestei crize tin si de politica economica a guvernului federal. Liderii americani nu inteleg noul rol, de centru economic al lumii, ce era rezervat Statelor Unite in conditiile in care restul puterilor europene erau devastate de urmarile razboiului. In consecinta o politica deflationista combinata cu revenirea brutala la echilibrul bugetar, marirea dobanzii la credite si incetarea creditelor pentru Europa produc franarea economiei americane. De asemenea cresterea productiei agricole favorizata de conditii naturale foarte bune duce la scaderea preturilor agricole cu 25-30% si la recesiune in mediul rural.

In mediul urban relativa penurie a fortei de munca din timpul razboiului (oprirea imigrarii si mobilizarea) si ameliorarea conditiei muncitorilor (guvernul federal acorda drepturi mai mari) duce la cresterea curentului sindicalist: American Federation of Labor (AFL) cu un program moderat are 4 mil. membrii in timp ce Industrial Workers of the World (IWW), cu tendinte comuniste si anarhiste ramane o centala sindicala activa dar minoritara.

Criza este insotita de agitatie sociala si in 1919 au fost 2665 greve cu peste 4 milioane de muncitori implicati. Revendicarile sociale au produs insa reactia celorlalte categorii sociale si conduc la aparitia unui val antibolsevic (,,Red Scare" - Frica Rosie) in care se implica Procurorul General al SUA, A. Mitchell Palmer precum si guvernatorii unor state (New York, Massachussets) care solicita pedepse mari pentru simpla apartenenta la Partidul Socialist (periferic pe scena politica americana cu doar 100.000 de membrii si sustinatori).

Greva in transportul comun din Chcago - 1919

4.2.4. Intoarcerea la normal - "Back to Normalcy"

In noiembrie 1920 au loc alegeri prezidentiale, pentru prima oara participa femeile (al 19-lea amendament) si candidatul republican Warren Harding castiga cursa pentru Casa Alba cu 61% din voturi sub "Rapida intoarcere la normal" definita astfel: ,,Nu eroism ci vindecare, nu remedii miraculoase ci normalitate, nu revolutie ci restauratie, nu agitatie ci adaptare, nu drama ci micsorarea pasiunilor, nu experiente ci echilibru."

Administratia republicana, legata de marile afaceri, refuza interventia guvernamentala in domeniul economic si insista asupra ridicarii taxelor vamale pentru a proteja economia americana in fata concurentei europene, japoneze (in industrie) sau canadiene (in agricultura). Programul republican mai cuprinde masuri pentru protectia fortei de munca americane si evitarea penetrarii influentei comuniste (din 1921 imigrarea persoanelor de origine europeana este restrictionata) si pentru reprimarea agitatiei sociale (marile firme dezvolta sindicalismul de intreprindere pentru a se opune centralelor sindicale, recruteaza politii private si grupuri de spargatori de greva).

Warren Harding moare in 1923, ii urmeaza vice-presedintele Calvin Coolidge (reales in 1924) iar in 1928 alegerile sunt castigate tot de catre republicani - Herbert Hoover.

Calvin Coolidge Herbert Hoover

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Democratiile Interbelice - SUA 1919 - 1939.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
7 636 cuvinte
Nr caractere:
51 102 caractere
Marime:
2.20MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
agitatie sociala, presedinte, guvernare
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!