Cultura și civilizație europeană

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.DEFINIREA TERMENILOR: CIVILIZATIE SI CULTURA SI EUROPA:

CIVILIZATIA: rep totalitatea mijloacelor prin care omul se adapteaza mediului fizic si mediului social, reusind sa-l transforme sa-l organizeze sau sa-l integreze.

Sfera acestor notiuni sunt cuprinse aspecte ce tin de latura utilitara, practica a existentei umane in principal tehnologia dar si activitati de natura administrativa de organizare sociala, politica, militara si juridica.

Civilizatia a inceput odata cu descoperirea agriculutrii.

Istoria civilizatiei nu poate investiga mai mult de cateva milenii in care monumentele, inscriptiile arhaice, operele de arta, manuscrisele si mult mai tarziu cartile permit descifrarea gandirii si a felului cum isi traiau viata cei dinaintea noastra.

Civilizatia actuala este rezultatul unui efect.Orice civilizatie presupune un spatiu o societate o economie si o mentalitate si deasemenea existenta unei durate.Orice civilizatie e rep de o societate care si-a asimilat si asimileaza continuu valori materiale,culturale de care are nevoie, civilizatia putand fi definita si ca o societate patrunsa de cultura si o societate care a asimilat valori in toate compartimentele existentei sale.S-a afirmat pe buna dreptate ca in ultima analiza se gasesc tot atatea civilizatii cate popoare exista numai ca dintre toate acestea sunt foarte putine cele care din antichitate si pana in prezent au dobandit calitate de civilizatie istorica. In cazul acestora se poate afirma ca drept caracteristica faptul ca in decursul evolutiei lor in timp si-au manifestat pe deplin toate posibilitatiile creatoare reusind sa-si asigura un profil distins sa aibe amprenta noutatii si a originalitatii pt o perioada lunga de timp influentand civilizatia si cultura popoarelor din jur sau a unora care iau urmat contribuind la sporirea zestrei de valori a umanitatii.

CONCEPTUL DE CIVILIZATIE s-a constituit in Europa relativ tarziu in perioada renasterii, acea perioada de avant cultural care a curpins Italia intre sec 14-16.

TERMENUL DE CIVIS, care insemna cetatean, desemnat la romani un om care nu traia izolat,precum pustnicii.Un om care traia in interiorul unei comunitatii umane, comunitate care avea o organizare capabila sa favorizeze viata in colectivitate.Comunitatea desemnata da romani prin termenul civicas care inseamna si cetate, oras.

TERMENUL LATIN CIVILIS semnifica calitatiile, insusirile pe care trebuia sa le posede un cetatean pt a merita sa poarte acest nume.Insusirile care trebuia sa-l faca sa fie in raport cu semenii sai, amabil,sociabil,modest si simplu.Din semnificatia acestor 3 termeni latini a aparut si necesitatea elaborarii a unor termeni derivati, in primul rand a unor termeni care sa desemneze actiunea prin care indivizii umani ajungeau sa dobandeasca calitatiile necesare unui cetatean.

TERMENUL CIVILIZATIE: sensul acestui cuvant a fost acela de progres.Civilizatia semnificand deopotriva progresul material si spiritual, progresul social dar si capacitatea de ameliorare a unui individ.Termenul e consacrat pe plan european abia la jumatatea sec 18 in jurul anului 1750 de contele Victor de Mireabean care publica un tratat despre populatie.

In sec 19 antropologi de renume ca Morgan si Eduard Taylor considerau civilizatia ca un stadiu superior a culturii. In conceptiile celor 2 societatea umana parcurge in evolutia sa trei stadii principale: salbaticia,barbaria si civilizatia.

IN SENS LARG PRIN CIVILIZATIE: Se intelege nivelul de dez a culturii materiale si spirituale a unei societati.In dictionare se sugereaza ca def pt termenul de cultura, totalitatea valorilor spirituale create de omenire, de societate si de asemenea formatia sociala si intelectuala a unui individ, termenul avand aceasi radacina cu termenul cult si implica un aspect traditional, religios.

Conform legii 489 din 2000 lista cultelor recunoaste oficial in Romania urm: Biserica Ortodoxa Romana,Episcopia Ortodoxa Sarba,Biserica Romano Catolica,Biserica Romana Unita cu Roma,Biserica Armana,Biserica Crestina Rusa,Biserica Reformata din Romania,Biserica Evanghelica Lutherana,Biserica Unitaliana.

Cultura pastreaza de asemenea un sens normativ si umanist.Statutul nostru existential de fiinte nationale si realiste ne impun necesitatea de a crea pt a ne satisface trebuintele, aspiratiile, idealurile, pt a supravietuii ca fiinte creatoare de cultura.Doar lumea valoriilor ne rep ca fiinte constiente.Cultura este expresia directa a unui mod de existenta original, caracteristic doar oamenilor.

O analiza originala a termenilor de cultura releva faptul ca vechimenea acestuia se regaseste deasemenea in antichitate provenind din limba latina.Verbul "colere" cu intelesul de a cultiva anumite lucruri de a le ingriji spre a le ameliora calitatea sau a le sporii productivitatea.

Cicero este primul care spre deosebire de cultivarea pamantului vorbeste si de cultura animi.Intelegand prin aceasta efortul educational in dezvoltarea sufletului, in cultivarea spiritului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura si Civilizatie Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 778 cuvinte
Nr caractere:
39 505 caractere
Marime:
23.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!