Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. CE ESTE DELPHI?

Delphi este un produs program realizat de firma Borland pentru scrierea aplicaţiilor Windows. Cu Delphi se pot scrie programe pentru Windows mult mai rapid şi mai uşor. Se pot crea console de aplicaţii Win32 sau programe de interfeţe grafice pentru utilizator. Când se crează, acestea din urmă cu Delphi, se dispune de toată puterea pe care o oferă limbajul de programare (Object Pascal) într-un mediu de dezvoltare rapidă a aplicaţiilor. Acest lucru presupune că se poate crea interfaţa utilizator a unui program (interfaţa utilizator înseamnă meniurile, căsuţele de dialog, fereastra principală etc.) folosind tehnicile drag-and-drop pentru o dezvoltare rapidă a aplicaţiilor (DRA). Se pot pune pe form-uri butoane ActiveX pentru a crea programe specializate cum ar fi motoare de căutare pe web. Delphi le oferă pe gratis: Delphi generează rapid coduri compilate. Produsul program Delphi se bazează pe limbajul de programare Object Pascal cu toate avantajele oferite de programarea pe obiecte a acestuia în scopul dezvoltării rapide a aplicaţiilor. Reuşeşte să ascundă micile detalii ce constituie inima unui program Windows, dar nu poate scrie programe în locul programatorului. Pentru a fi un programator bun trebuie învăţată şi programarea în Delphi.

1.2. O PRIVIRE RAPIDĂ ASUPRA MDI DELPHI

Această secţiune conţine o privire rapidă a Mediului de Dezvoltare Integrată Delphi (MDI Delphi). Când se deschide pentru prima dată programul, pe ecran se va afişa atât o formă goală cât şi un MDI Delphi (Fig nr 1.1 Mediul de Dezvoltare Integrată Delphi).

Fig nr 1.1 Mediul de Dezvoltare Integrată Delphi

MDI (mediul de dezvoltare integrată) Delphi se compune din trei părţi (Fereastra principală, Inspectorul de Obiecte, Spaţiul de lucru Delphi).

1.2.1. FEREASTRA PRINCIPALĂ

Fereastra de sus poate fi considerată ca fiind fereastra principală (Fig nr 1.2. Componentele ferestrei principale). Ea conţine barele de unelte şi paleta ecomponente. Pe prima bară a acestei ferestre se află denumirea proiectului Delphi în lucru (de exemplu: Project1). Sub bara de titlu este plasat meniul principal.

- Barele de unelte Delphi oferă, printr-un click, acţiuni asupra obiectelor cum ar fi de exemplu deschiderea, salvarea şi compilarea.

- Paleta de componente conţine o serie lungă de componente ce se pot pune pe form-uri. (Componentele sunt text label-uri, controale de editare, list box-uri, butoane etc.). Pentru comoditate componentele sunt împărţite în grupuri. De-a lungul părţii de sus a paletei de componente sunt aşezate butoanele. Diferitele componente care se oferă se pot explora executându-se un click pe ele. Pentru a pune o componentă pe form, se va executa un click pe butonul componentei în cadrul paletei de componente şi apoi încă un click pe form-ul în care se doreşte să apară acea componentă.

Această fereastră poate fi mutată în orice poziţie a ecranului prin tehnica drag-and-drop (fixând cursorul pe bara de titlu şi trăgându-l în noua locaţie).

Fig nr 1.2. Componentele ferestrei principale

Termen nou: O componentă este o piesă binară de software ce îndeplineşte funcţii specifice predefinite, cum ar fi text label, buton de editare sau un list box.

1.2.2. INSPECTORUL DE OBIECTE

Sub fereastra principală şi în partea stângă a ecranului se găseşte Inspectorul de Obiecte (Fig nr. 1.3. Obiectul Inspector). Cu ajutorul lui se vor modifica proprietăţile componentelor şi ale unor evenimente. Se va folosi constant în timpul lucrului cu Delphi. Inspectorul de Obiecte are două secţiuni: Properties şi Events.

- Secţiunea Properties prezintă proprietăţile componentei active la un moment dat. Proprietăţile unei componente controlează modul cum operează acea componentă. De exemplu, schimbarea proprietăţii Color a unei componente schimbă culoarea fundalului acelei componente. Lista de proprietăţi disponibile variază de la componentă la componentă, deşi componentele au, de obicei, şi câteva elemente comune (de exemplu: proprietăţile Width-lăţime şi Height-înălţime).

- Secţiunea Events conţine o listă de evenimente pentru o componentă. Evenimentele apar pe măsură ce utilizatorul interacţionează cu o componentă. De exemplu, când se dă click pe o componentă se generează un eveniment care spune dacă s-a dat click pe componentă. Se poate scrie un cod care să răspundă la aceste evenimente, îndeplinind acţiuni specifice când apare un eveniment. La fel ca la proprietăţi, evenimentele la care se poate răspunde variază de la componentă la componentă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs Delphi
    • C1_Delphi_2008.doc
    • C2_Bib_VCL_V2.doc
    • C3_b_Delphi_2008.doc
    • C4_Delphi_2008.doc
    • Curs_3_2008.doc
    • Editorul_de_campuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
82 pagini
Imagini extrase:
82 imagini
Nr cuvinte:
27 231 cuvinte
Nr caractere:
141 217 caractere
Marime:
1.48MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Profesorului:
Prof. Univ Maria Boldea
Sus!