Aparatură hidraulică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Scheme Hidraulice

Prima schema Hidraulica este in figura 1:

Figura 1

A doua schema hidraulica este in figura 2 :

Figura 2

A treia schema hidraulica este ijn figura 3:

Figura 3.

Motoare hidraulice liniare

Generalitati

Motarele hidraulice liniare sau rectilinii sub denumirea curenta de “cilindrii hidraulici” au o mare raspandire in sitemele hidraulice de actionare. Acestea sunt compuse din cilindrul C, pistonul sau plunjerul P si tija (tijele) T. Principal, motoarele liniare pot fi :

- cu actiune simpla (fig 1 c, d) in care readucerea pistonului in pozitie initiala nu se face pe cale hidraulica;

- cu dubla actiune (fig 1 a, b); cu tija bilatera (fig 1 a), cu tija unilatera (fig 1 b, c), cu piston(fig 1 a, b, c) sa;

- cu plunjer (fig 1 d).

Fig. 1.

Din punct de vedere al structurii, motoarele hidraulice po fi mono, bi sau multicilindri, cu piston, cu plunjer sau mixte, cu cursa constanta sau variabila.

Fig. 2. -Tipuri de cilindri hidraulici.

a - cu dublu acţiune, tija unilaterală, piston mobil: b - cu dublă acţiune, tijaunilaterală, piston fix: c - cu dublu acţiune, tiju bilaterală, piston mobil: d - cu simpla acţiune, tijă unilaterală, piston mobil, arc de revenire: e - cu simplă acţiune si plunjer mobil: f - cilindru telescopic cu simpla acţiune:

1 - cilindru; 2 - piston; 3 - tiju; 4 - ochiuri de prindere; 5 - arc; 6 - racord.

Aspecte privind materialele si tehnologia motoarelor hidraulice liniare

Clindrii motoarelor hidraulice liniare se executa din otel de calitate OLC 35, OLC 45 si OLC 55 sau otel de teava OLT 35 … OLT 65, oteluri carbon superioare sau oteluri aliate cu crom si nichel pentru presiuni inalte. Tijele si pistoanele se executa din otel de constructie OL 50, OL 60 sau otel de calitate OLC 35 sau OLC 45. Capacul se executa tot din otel de constructie laminat sau otel forjat.

O importanta deosebita o prezinta prelucrarea alezajelor cilindrilor, la care operatia finala este rectificarea si honuirea, aceasta operatie neadmitind urme de scule longitudinale care duc la cresterea de pierderi volumice inalte.Rugozitatea suprafetei Ra=0,4µm; conicitate maxim admisa la 1000 mm este de 0,03 mm ; ovalitatea maxim admisa de 0,02 mm la 500 mm lungime, iar abaterea maxima a generatoarelor de la rectilinitate de 0,03 mm.

Conditile tehnice impuse tijei sunt aceleasi pentru rugozitate; pentru ovalitate si conicitate, se admite o abatere de 0,01 mm, iar coliniaritatea dintre axa alezajului si directia de miscare sa nu aiba o abatere mai mare de 0,03 mm.

La cilindrii vand pistoane cu garnituri profilate, dupa alezare se aplica o polizare de luciu de oglinda cu un cap de frezat de fonta si pasta abraziva.

Cilindrii scurti pot fi rectificati cu o rodare ulterioara cu o scula de fonta apoi o polizare la perie.

O prelucrare de mare productivitate si cu o buna calitate a suprafetei se obtine prin honuire cu pastile abrazive cu o granulatie de 80-500 µm, viteza periferica de 40-60 m/min si un avns al sculei de 10-12 m/min, cu un adaos be honuire de 0,05-0,08 mm.

Motoarele hidraulice liniare sunt supuse unor incercari complexe in faza de prototip si numai anumitor incercari, in cazul probelor de lot. Intre incercarile de prototip se mentioneaza : o serie de verificari preliminare (calitatea materialelor, dimensiuni de gabarit si masa,rezistenta la presiune etc.), verificarea unor parametri functionali (presiune si debit minime si maxime, curse de lucru, forte, pierderi de debite, franare, viteza, randament, anduranta etc.).

Importanta prezinta scaparile la piston la presiune maxima in diverse pozitii ale acestuia, scapari la care pentru diametre D = 70…165 [mm] sa nu depaseasca valorile q = 3…15 [cmc/min].

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparatura Hidraulica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
3 601 cuvinte
Nr caractere:
21 444 caractere
Marime:
912.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!