Ventiloconvectoare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Un caz particular de baterie de racire a aerului il constituie ventilo-convectorul (fig. 1). El include bateria de racire 2 (din tevi de cupru si aripioare din aluminiu asigurand un transfer termic maxim si o repartitie uniforma a temperaturii pe baterie), ventilatorul 4 (ventilator radial de inalta eficienta asigurand, functie de pozitia selectorului de debit, o viteza a aerului uniforma la un consum de energie electrica minima), colectorul de condens 3, filtrul de aer 5 (filtru de aer cu grad de retinere ridicat si posibilitati usoare de demontare in vederea curatirii) si sistemele de reglare a debitelor de apa si de aer (proaspat, recirculat si tratat).

Este un echipament compact, finisat in cele mai bune conditii asigurand un grad inalt de protectie la coroziune. Refularea aerului se face prin grile orientabile, cu profil aerodinamic, asigurand un nivel de zgomot hidraulic minim. Carcasa este izolata astfel incat sa se asigure protectia la condensare. Aparatele se pot monta in pozitie verticala sau orizontala cu carcasa proprie sau cu carcasa realizata de beneficiar.

Poate fi prevazut si cu o baterie de incalzire (sau bateria de racire poate fi racordata si la reteaua de apa calda), asigurand climatizarea incaperii intregul an. In acest caz, alegerea ventiloconvectorului se va face conform sarcinii de racire, stiind ca sarcina de incalzire ?INC si cea de racire ?R si diferentele de temperatura intre aer si apa iarna si vara sunt in rapoartele urmatoare:

dar (8)

In tabelul 1 sunt prezentate cateva caracteristici tehnice ale ventiloconvectoarelor.

Tabel 1. Caracteristici tehnice ale unor ventiloconvectoare.

UM Model minim Model Maxim

1. Debit de aer (m3/h) 190 2200

2. Puterea incalzire cu apa calda 90/70?C (W) 3700 16000

3. Puterea de racire cu apa 7/12?C (W) 1200 8000

4. Putere absorbita de motor electric (W) 28

5. Dimensiuni (mm) 825/587/235 1280/1266/740

6. Greutate. (kg) 26 86

Reglarea starii aerului tratat la sistemele cu apa rece se face prin intermediul ventilelor cu trei cai, cu raspuns imediat, comandate de termostate plasate in curentul de aer tratat, putandu-se realiza reglaje de finete. Pentru aer, se poate mai poate regla si debitul de aer refulat (prin reglarea in trepte a turatiei ventilatorului), dirijarea acestuia in incapere (prin grile cu inclinatie variabila), cat si debitul de aer proaspat (cu o clapeta de suprapresiune).

Fig. 1. Ventiloconvectorul.

1 - grila reglabila de refulare, 2 - baterie de racire, 3 - colector de condensat, 4- ventilator, 5 - filtru de aer, 6 - priza de aer proaspat.

Fig. 2. Reglarea automata a ventiloconvectorului.

1 - conducte de apa calda, 2 - conducte de apa rece, 3 - baterie de incalzire, 4 - baterie de racire, 5 - ventilator, 6 - filtru de aer, 7 - dispozitiv de comanda, 8 - terminal utilizator.

Observații:

Este un echipament compact, finisat in cele mai bune conditii asigurand un grad inalt de protectie la coroziune.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ventiloconvectoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 797 cuvinte
Nr caractere:
20 657 caractere
Marime:
1.48MB (arhivat)
Publicat de:
Gabi Ciobotaru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
Un termostat electro-mecanic, regulator NRT, SERVOMOTOR TERMIC, Izolatie ventiloconvector, profil aerodinamic, colectorul de condens, filtrul de aer
Predat:
Facultatea de Instalatii , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Instalatii pentru constructii
Materie:
Instalații
An de studiu:
III
Sus!