Torcretarea betoanelor

Extras din curs:

TORCRETAREA BETOANELOR

Torcretarea este un procedeu tehnologic special de prepare si punere in opera a betonului cu raport A/C scazut, sub presiunea aerului comprimat si cu ajutorul unei instalatii (agregat) de torcretat.

Procedeul consta in proiectarea amestecului umed de microbeton sau beton cu o viteza variabila de la 20...30 m/sec, la 90...100 m/sec, printr-o duza, amestec care se aplica sub presiune pe suprafata care se lucreaza.

Forta de impact a jetului compacteaza materialul intr-o asa masura incat acesta se mentine singur fara sa se deformeze sau sa se desprinda de pe suprafata suport chiar daca aceasta este verticala sau orizontala (exemplu un planseu, perete).

Torcretarea se utilizeaza la:

protejarea armaturilor infasurate sub tensiune la tuburi;

silozuri si rezervoare precomprimate;

lucrari de impermeabilizari;

lucrari de reparatii sau consolidari de constructii avariate in cursul executiei sau in exploatare;

la executarea propriu - zisa a constructiilor si elementelor de constructii cu caracter special, cu forme deosebite si pante pronuntate care sunt dificil de executat cu mijloace obisnuite de punere in opera si compactare.

De asemenea, torcretarea reprezinta, alaturi de pompare procedeul tehnologic cel mai potrivit de punere in opera a betoanelor armate cu fibre disperse.

Cu aceste betoane se captusesc tunele, se realizeaza straturile de uzura ale pardoselilor si ale cailor rutiere, se stabilizeaza formatiuni stancoase in taluz natural si se executa elemente de constructii care reclama beton rezistent la intindere.

Tot prin torcretare se inveleste intr-un strat subtire otelul, pentru a-i imbunatati comportarea la foc; de asemenea, se poate torcreta o suprafata acoperita de o panza de apa curgatoare, in conditiile folosirii unui aditiv accelerator de priza, cum ar fi soda cristalizata.

Torcretul se mai poate utiliza la executarea lucrarilor artistice (statui pe schelet din sarma), la executia unor reliefuri artificiale divers colorate, la captusirea cu beton refractar a cuptoarelor, etc.

In general, torcretul se aplica in straturi subtiri, grosimea finala a betonului torcretat putand ajunge la 100 mm.

In prezent exista doua procedee de aplicare a torcretului:

procedeul amestecarii uscate;

procedeul amestecarii umede.

Observații:

Curs 7

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Torcretarea betoanelor.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Marime:
3.49MB (arhivat)
Publicat de:
Dorel Vintila
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
Microbetoane, silozuri, rezervoare precomprimate, impermeabilizari
Predat:
la facultate
Materie:
Instalații
Sus!