Utilajul pentru Transportarea și Păstrarea Materiei Prime

Previzualizare curs:

Extras din curs:

UTILAJUL PENTRU TRANSPORTAREA, ŞI PĂSTRAREA MATERIEI PRIME

Materia primă principală în panificaţie este făina. La întreprindere ea se păstrează în depozite speciale. Deoarece la pregătirea produselor de panificaţie partea ponderabilă a componentelor revine făinii apoi suprafaţa depozitelor pentru păstrarea făinii alcătuieşte 80 la sută din suprafaţa totală a depozitelor. În funcţie de modul de păstrare a făinii în depozite, ele pot fi cu păstrarea făinii în vrac şi cu păstrarea făinii în ambalaj. Ca regulă întreprinderile moderne sunt dotate cu depozite cu păstrarea făinii în vrac. În ambalaj, ca regulă saci, făina se păstrează numai la întreprinderile vechi şi la unele brutării de capacitate mică.

Păstrarea făinii în vrac este mai eficientă din următoarele considerente: dispare necesitatea de saci, sunt mecanizate complet operaţiile de încărcare-descărcare, sunt mult mai superioare condiţiile sanitare de păstrare şi transportare a făinii, sunt reduse esenţial a pierderile de făină şi a cheltuielilor la transportare.

Avantajele evidente ale păstrării făinii în vrac a provocat modificarea depozitelor la multe întreprinderi transformându-le din depozite cu păstrarea făinii în ambalaj în depozite cu păstrarea făinii în vrac.

Clasificarea instalaţiilor de transport a făinii este redată în schemă.

Fig.2.1. Clasificarea instalaţiilor de transport al făinii.

2.1. INSTALAŢIILE DE TRANSPORT ALE DEPOZITELOR CU PĂSTRAREA FĂINII ÎN VRAC

În depozitele cu păstrarea făinii în vrac ea se transportă cu mijloace de transport mecanice sau pneumatice.

În calitate de mijloace de transport mecanic la întreprinderile de panificaţie se folosesc transportoarele melc, elevatoarele şi transportoarele cu palete. Din toată gama transpor¬toarelor pneumatice utilizare mai largă au găsit transportoarele pneumatice cu aspiraţie şi transportoarele aerosole.

2.1.1 Transportoarele mecanice

Transportorul melc (şnecul) este folosit pentru transportarea produsului în vrac pe traiectorii orizontale şi verticale. În dependenţă de destinaţia funcţională, transportoarele melc din depozitele de făină şi de zahăr a întreprinderilor de panificaţie se divizează în transportoare melc distribuitoare şi transportoare melc alimentatoare. Transportoarele distribuitoare se folosesc la vehicularea făinii sau a zahărului în silozurile de producere, iar cele alimentatoare pentru alimentarea dozatoarelor cu făina din aceste silozuri.

Elementele de bază ale transportorului melc sunt (fig. 2.2) paletele 4 fixate pe axul 3, jgheabul 2 racordul de alimentare 1 şi de evacuare 6 şi mecanismul de acţionare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Paine 04 dozatoare.doc
  • Paine 02_1 transportoare_.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
8 140 cuvinte
Nr caractere:
43 585 caractere
Marime:
706.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!