Transportul Produselor Solide

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pentru desfasurarea procesului de productie intr-o firma sunt necesare materiale solide de o mare densitate care trebuie aduse la locul de folosire prin deplasari la acelasi nivel sau la nivele diferite pe distante care pot varia de la metri la kilometri si chiar mai mult. Aceste deplasari se realizeaza cu mijloace de ridicat si transportat care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa nu degradeze materialele transportate sau ridicate

- sa transporte in timp util cantitatea necesara si cu periodicitatea efectuarii operatiilor tehnologice

- sa lucreze in locurile si pe traseele cerute fara eforturi mari din partea muncitorilor

- sa fie economice

- sa nu dauneze sanatatii muncitorilor

Masiniile si instalatiile de ridicat si transportat reprezinta unul din principalele mijloace de mecanizare si automatizare a lucrarilor de incarcare, descarcare si transport in interiorul unitatilor productive si depozitare.

In general pentru ca un material sa fie deplasat de la un loc la altul, asupra lui trebuie sa actioneze o forta pe directia si in sensul in care se doreste sa se faca deplasarea, in timpul deplasarii intre material si suprafata pe care se realizarea deplasarea se produce o frecare cu urmatoarele consecinte nefavorabile: degradarea materialului, cresterea consumului de energie necesara deplasarii si producerea de nocovitati (praf, zgomot)

Pentru a micsora sau elimina efectele frecarii materialele de transport sunt preluate de alte materiale numite materiale suport.

Mijloacele de transport si ridicat pot fi cu actiune: mecanca, gravitationala, pneumatica si hidraulica.

Dupa modul in care se realizarea operatia de transportat si ridicat masiniile se impart in 2 categorii: cu functionare intermitenta si cu functionare continua.

Utilaje de transportat si ridicat cu actiune mecanica

Aceste masini pe langa ridicarea sarcinii mai servesc si la efectuarea unor deplasari pe plan orizontal si depunerea ei la locul de intrebuintare. Masiniile si instalatiile de ridicat si transportat se prezinta intr-o varietate extrem de mare de tipuri constructive si principii de funtionare.

Utilaje de transportat si ridicat cu functionare intermitenta

Pot fi cu deplasare ghidata pe anumite trasee sau cu deplasare libera: terestru, pe apa, aerian.

Cele mai folosite utilaje cu actiune intermitenta sunt:

palane, poduri rulante, macarale, ascensoare, vinciuri (cricuri), troliuri, incarctoare, electrocare, electrostuvuitoare, transportoare suspendate actionate manual, camioane, trenuri, avioane tip cargo.

Palane sunt mecanisme de ridicat sarcini formate dintr-un ansamblu de scripeti ficsi si mobili montati pe axe actionate manual sau electric

Palane electrice sunt echipate cu motoare electrice care inlocuesc actiunea fortei manuale. Palanele elestrice pot fi: stationare si mobile pe grinda. Poduri rulante: sunt utilaje folosite pentru mecanizarea transportului in interiorul unei hale de lucru si in depozite.

Podul rulant asigura 3 miscari:

-deplasarea podului dealungul halei

-deplasarea caruciorului transversal

-ridicarea sarcinii pe verticala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul Produselor Solide.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 767 cuvinte
Nr caractere:
16 789 caractere
Marime:
298.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Sugar Ioan
Sus!